Please enable JS

Ποια λάθη μπορεί να κάνουν ακόμα και οι καλύτεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων; (infographic)

Ποια λάθη μπορεί να κάνουν ακόμα και οι καλύτεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων; (infographic)

30 Σεπ 2015 /
Ποια λάθη μπορεί να κάνουν ακόμα και οι καλύτεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων; (infographic)

Μπορούμε μια απροσάρμοστη εικόνα, να την πάμε σε ψυχολόγο; Μπορεί ένας χάρτης, να μας βοηθήσει να βρούμε την Ιθάκη; Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, θα μας πείτε! Σωστό, αλλά πολλές φορές ολέθριο! Κοινά λάθη που μπορεί να καταστρέψουν την εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για μια επιχείρηση ή ακόμα και την ίδια της την ύπαρξη στις μηχανές αναζήτησης. Έξις δευτέρα φύσις.

Non responsive

Όσες φορές και αν χρειαστεί να το πούμε, δεν θα είναι ποτέ αρκετό! Ιστοσελίδα που δεν είναι responsive, κινδυνεύει να αφανιστεί απο τις μηχανές αναζήτησης. Σίγουρα αφανίζεται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που γίνονται απο φορητές συσκευές (smartphones, tablets). Το αν και κατα πόσον έχει επίπτωση (η μη συμμόρφωση) και στα desktop αποτελέσματα, αυτό μένει να το δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ένα είναι σίγουρο. Τα μη responsive site, χάνουν ένα μεγάλο μέρος της όποιας δυναμικής προσπαθούν να δημιουργήσουν.

 

Ανορθογραφίες

Δεν υπάρχει πιο άσχημο πράγμα απο το να διαβάζεις ανορθόγραφα κείμενα! Η εικόνα που δημιουργείται για την επιχείρηση είναι τόσο άσχημη που είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Προσεξτε την γραμματική και την ορθογραφία.

 

Αποφεύγετε τα social media

Τα πράγματα είναι απλά. Ή μάλλον, τα νούμερα είναι απλά! Κρατηθείτε και μετρήστε μηδενικά:

Facebook: 1 490 000 000 χρήστες

Twitter: 316 000 000 χρήστες

Linkedin: 97 000 000 χρήστες

Instagram: 150 000 000 χρήστες

Τα social media αποτελούν τόσο ισχυρά και μεγάλα κανάλια διαφήμισης που είναι τρομακτικό να τα αγνοήσει κάποιος.

 

Απουσία sitemap

Ναι και οι ιστοσελίδες έχουν χάρτες. Ακούγεται παράξενο αλλά το sitemap (ή αλλιώς χάρτης ενός ιστοτόπου) αποτελεί ακρογωνιαίο λήθο της δομής της. Η απουσία sitemap (αρχείου και σελίδας δηλαδή που συμπεριλαμβάνει όλα τα link ενός ιστοτόπου ιεραρχημένα) μπορεί να κάνει την ζωή ενός επισκέπτη ιστοσελίδας, αρκετά δύσκολη… ιδιαίτερα εάν μιλάμε για websites που έχουν πολύ μεγάλο δενδρικό περιεχόμενο.

 

Καμία δοκιμή πριν την παρουσίαση μιας ιστοσελίδας

Θα εκπλαγείτε αν ξέρατε πόσες δοκιμές πρέπει να γίνουν μέχρι να παραδοθεί μια ιστοσελίδα!!! Πολυεπίπεδες δοκιμές όσον αφορά την φιλικότητα χρήσης, την εύρυθμη λειτουργία αλλά κυρίως την ορθή απεικόνιση της σελίδας σε όλες τις συσκευές (desktop, smartphone, tablet), σε όλες τις πιθανές αναλύσεις αλλά και σε όλα τα συστήματα (Windows, Mac, Firefox, Chrome, Opera, InternetExplorer).

 

Keyword stuffing

Έχει μαλλιάσει η «γλώσσα» της Google!!! «Μην γράφετε για τις μηχανές αναζήτησης. Γράψτε για τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται». Παλιαότερα, τότε που δεν είχαμε Pandaαπό την Google, συνηθίζονταν έντονα να χρησιμοποιούνται οι λέξεις κλειδιά με τρόπο… ακαταλαβίστικο. Υπήρχαν συχνά προτάσεις του στυλ «Εργαλεία για μηχανικούς που χρησιμοποιούν τα εργαλεία μέσα σε εργαλειοθήκη γι να έχουν τακτοποιημένα τα εργαλεία τους». Ο λόγος; Καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα του Google (στο παράδειγμα, προφανώς για να προωθηθεί η λέξη κλειδιά). Όλα αυτά πριν τις αλλαγές στον αλγόριθμο που θεωρεί πλέον όλα αυτά ως spam.

 

Απροσάρμοστες εικόνες

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια κοινωνική συμπεριφορά! Οι εικόνες που δεν προσαρμόζονται απροσκοπτα σε όλες τις συσκευές και σε όλες τις αναλύσεις δημιουργούν χάος στον κώδικα. Οι adaptiveεικόνες δε, είναι mustγια το responsivedesignπου αποτελεί μονόδρομο.

 

Flash

Last year! Ημάλλον last years. Η χρήση flash πλέον είναι σα να βάζεις κυλινδροκεφαλή από Lada σε BMW F30. Παλαιότερα αποτελούσε την μοναδική λύση για να προστεθεί κίνηση στις ιστοσελίδες. Πλέον με css3 και απίστευτα εξελιγμένο jqueryδεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να κάνεις. Εκτός αυτού, το flashείναι απαγορευμένο στις φορητές συσκευές ενώ το έχει παρατήσει ακόμη και το YouTube, Που πλέον χρησιμοποιεί html5 players

 

λάθη που μπορεί να κάνουν και οι καλύτεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων