Please enable JS

10 ακόμη λάθη στον σχεδιασμό ιστοσελίδων

10 ακόμη λάθη στον σχεδιασμό ιστοσελίδων

17 Οκτ 2016 /
10 ακόμη λάθη στον σχεδιασμό ιστοσελίδων

Στην οπτική επικοινωνία, μπορεί να υπάρξουν λάθη που δικαιολογούνται. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η δημιουργικότητα επιτρέπει στον σχεδιαστή να κάνει λάθη καθώς επίσης και οτι τα λάθη αποδεικνύουν οτι κάποιος προσπαθεί (creativity is allowing yourself to make mistakes, mistakes are proof that you are trying, every mistake can create a beautiful solution). Και ενώ μπορεί αυτά να έχουν δόσεις αλήθειας, στην κατασκευή ιστοσελίδων, υπάρχουν λάθη  στην οπτική επικοινωνία που μπορεί να φαίνονται δημιουργικά στην αρχική τους σύλληψη, αλλά μετατρέπουν ένα website να δείχνει ερασιτεχνικό και αναξιόπιστο.

Ας δούμε λοιπόν, 10 εύκολα λάθη που μπορούν να γίνουν στην κατασκευή ιστοσελίδων και που ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει. Να σημειώσουμε εδώ οτι μπορεί κάποια απο αυτά τα λάθη να έχουν παραβιαστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις και το αποτέλεσμα να ήταν ακόμα και καλό, αλλά αυτό απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα.

1. Γραμματοσειρά

Εδώ και αρκετό καιρό η τυπογραφία έχει περάσει απο τον γραπτό λόγο και στον διαδικτυακό. Και όταν λέμε τυπογραφία, δεν εννοούμε μόνο την χρήση μιας γραμματοσειράς αλλά τι αυτή επικοινωνεί στον επισκέπτη.
Προσοχή λοιπόν κατ’ αρχάς στην επιλογή της γραμματοσειράς. Όχι άλλο Comic Sans. Δεν θα επεκταθούμε στο θέμα, αλλά διαβάστε το άρθρο του BBC για να καταλάβετε τι εννοούμε.

2. Αριθμός γραμματοσειρών

Όπως και στην οπτική επικοινωνία της εταιρικής ταυτότητας έτσι και στις ιστοσελίδες, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολλές και διαφορετικές γραμματοσειρές, γιατί με αυτό τον τρόπο ο σχεδιασμός δείχνει ερασιτεχνικός και ασύνδετος ενώ δημιουργεί σύγχυση στον επισκέπτη.

3. Ιεραρχία

Η ιεραρχία σε μια ιστοσελίδα είναι ο κολοφώνας της οπτικής της επικοινωνίας. Τι θα δει ο επισκέπτης πρώτα και τι θα ακολουθήσει μετά scrollάρωντας σε μια ιστοσελίδα, δημιουργεί μια μικρή «ιστορία» με αρχή μέση και τέλος.
Η δημιουργία της «ιστορίας» μπορεί να συμπεριλαμβάνει διαφορετικά βάρη γραμματοσειράς, χρώματα, πλαίσια, φωτογραφίες, call to action ΑΛΛΑ με πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να υπάρχει πάντα μέτρο και χρήση μόνο των απαραίτητων γιατί πολύ εύκολα μια ιστοσελίδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αχανές τοπίο χρωμάτων και εικόνων που θα μπερδέψουν εντελώς τον επισκέπτη.

4. Contrast

Όπως και η ιεραρχία έτσι και το κοντράστ, βοηθάει στον διαχωρισμό των περιοχών μιας ιστοσελίδας και βοηθάει την αναγνωσιμότητα.
Ακολουθώντας και την τάση της εποχής για πιο minimal σχεδιασμούς, κοντράστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο ίδιο φάσμα του κύριου χρώματος που επιλεχθεί για την ιστοσελίδα.

5. Παραληρηματικοί συνδυασμοί χρωμάτων

Πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά η χρωματική παλέτα μιας ιστοσελίδας. Μπορεί το μπλέ με το πράσινο να είναι ταιριαστά χρώματα αλλά αν χρησιμοποιηθούν εκτεταμένα σε ένα site μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη οπτική ένταση.
Επιλέξτε ήπια χρώματα και χρησιμοποιήστε τις αρχές της χρωματογραφίας για τα συμπληρωματικά ή τα αντίθετα χρώματα.

6. Έλλειψη negative space

Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές οτι ο κενός χώρος (negative space) αν και είναι… κενός, μπορεί να πει πολλά περισσότερα απο το ίδιο το αντικείμενο που περιβάλει!!!
Ο κενός χώρος δημιουργεί ένα οπτικό μαηιλάρι όπου το μάτι του επισκέπτη μπορεί να ξεκουραστεί και να επικεντρώσει στο αντικείμενο που θέλουμε.
Η έλλειψη του κενού χώρου δημιουργεί ένταση και πάκτωση δεδομένων που με τον χρόνο, δημιουργούν αίσθημα ασφυξίας .
Μερικά παραδείγματα negative space μπορείτε να βρείτε εδώ (http://www.creativebloq.com/art/art-negative-space-8133765).

7. Κεντραρισμένο κείμενο

Ναι, μπορεί σε μικρή έκταση να δίνει κύρος και σπουδαιότητα σε μια πρόταση αλλά αν χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε μια ιστοσελίδα, αλλάζει τον τρόπο ανάγνωσης που έχουμε συνηθίσει (απο αριστερά προς τα δεξιά) και δημιουργεί υποσυνείδητο εκνευρισμό.

8. Έλλειψη πλαισίου

Το grid μιας ιστοσελίδας είναι εξαιρετικής οπτικής σπουδαιότητας. Τοποθετώντας άτακτα τα αντικείμενα σε ένα website, χωρίς στοίχιση και πλαίσιο απλά κάνει τον σχεδιασμό να φαίνεται τυχαίος και ακούσιος.

9. Χρήση καλλιγραφικών γραμματοσειρών

Μπορεί μια γραμματοσειρά να μας φαίνεται καλοσχεδιασμένη, με σχηματάκια, ουρίτσες και παιχνιδισμούς αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να την χρησιμοποιήσουμε για να γράψουμε κείμενο.
Η χρήση των καλλιγραφικών γραμματοσειρών πρέπει να περιορίζεται σε τίτλους και πάντα σε πολύ μικρή έκταση.
Για κείμενο η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλά και ευκολοδιάβαστη.

10. Κάθετο κείμενο

Μπορεί να ακούγεται καινοτόμο, αλλά δεν είναι. Το κάθετο κείμενο είτε χρησιμοποιηθεί σε logo, είτε σε τίτλο απλά είναι ανεπιθύμητο γιατί διαβάζεται δύσκολα.
Μείνετε στα βασικά. Η καινοτομία του σχεδιασμού δεν κρύβεται στο εύκολο.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2441500500 για να συζητήσουμε την δική σας περίπτωση και να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς είτε πρόκειται για ιστοσελίδα που έχετε ήδη είτε για ένα καινούργιο project που σκέφτεστε.