Please enable JS

9 κανόνες για ακόμα καλύτερο design

9 κανόνες για ακόμα καλύτερο design

28 Οκτ 2016 /
9 κανόνες για ακόμα καλύτερο design

Υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες και εκατοντάδες εταιρείες που παρέχουν σχεδιασμό και κατασκευή ιστοσελίδων. Τι κάνει όμως μια ιστοσελίδα μοναδική; Για ποια πράγματα ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και τι πρέπει να προσεχθεί στην κατασκευή της.
Ιδού 9 κανόνες που δίνουν extra bonus σε κάθε ιστοσελίδα, όταν συμπεριλαμβάνονται στην κατασκευή της.

Ο καλός σχεδιασμός έχει 2 σημαντικές παραμέτρους. Ικανοποιεί το μάτι και εξυπηρετεί κάποιον σκοπό!
Η δεύτερη παράμετρος είναι μάλλον το εύκολο κομμάτι, το να ικανοποιεί οπτικά όμως είναι ένα στοίχημα που δεν κερδίζεται πάντα. Για να ακριβολογούμε, σπάνια φτάνει έστω και στην υποψία πλήρωσης της παραμέτρου!!!


Η οπτική ικανοποίηση είναι απόλυτα σχετική μιας και οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στα σχεδιαστικά ερεθίσματα που δέχονται. Ότι ικανοποιεί τον έναν, μπορεί να δυσαρεστεί κάποιον άλλον. Αυτό όμως που μεγιστοποιεί την αντίθεση που υπάρχει, είναι η… ευκολία που ο καθένας μπορεί να αυτοχαρακτηρισθεί «σχεδιαστής». Ο πλούτος των προγραμμάτων σχεδιασμού αλλά και η, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευκολία χρήσης τους, έχουν μετατρέψει αρκετούς σε «σχεδιαστές».
Μην παρεξηγήσετε την άποψή μας. Λατρεύουμε την αφθονία αξιόλογων και εύχρηστων προγραμμάτων σχεδιασμού και απεικόνισης που κυκλοφορούν online! Δεν είναι αυτή η ουσία όμως!!!


Ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας ιστοσελίδας δεν ήταν ποτέ μια εύκολη διαδικασία. Δεν αναφερόμαστε στην ευκολία χρήσης ενός CMS ή στην αγορά ενός template για το σύστημα σας. Αναφερόμαστε στην ουσία του σχεδιασμού και την οπτική επικοινωνία που πρέπει να εξυπηρετεί μια ιστοσελίδα για να κατασκευαστεί.

Ας δούμε, εν συντομία, 9 κανόνες στον σχεδιασμό ιστοσελίδων που θα ωφελήσουν την οπτική τους επικοινωνία.


1. KISS

Όχι, δεν εννοούμε το φιλί. Είναι ακρωνύμιο και μάλιστα λίγο… επιθετικό. Keep It Simple, Stupid. Στον απόγειο του μινιμαλισμού που ζούμε, η λύση είναι μια. Ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων θα πρέπει να είναι απλός. Προσοχή, στην σύγχυση ανάμεσα στο «απλός» και «απλοϊκός». Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Για να εφαρμοστεί δε το «less is more» και να μπορέσεις να περάσεις περισσότερα μηνύματα με λιγότερα στοιχεία χρειάζεται μεγάλη δεξιότητα.


2. Whitespace

Δεν υπάρχει τρόπος να το τονίσουμε περισσότερο… WHITESPACE. Δεν χρειάζεται να γεμίσει η κάθε γωνιά της ιστοσελίδας σας. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν δεκάδες χρώματα δεξιά και αριστερά. Αφήστε τα στοιχεία που περιέχονται σε μια ιστοσελίδα να «αναπνεύσουν». Θυμηθείτε τον σχεδιασμό των κουτιών της Apple. Καταλαβαίνετε τι εννοούμε, έτσι δεν είναι;


3. Rule of thirds

Όσο και αν ο σχεδιασμός μπορεί να είναι αντισυμβατικός, θα πρέπει να κλείνεται σε grid!!! Η ιστοσελίδα θα πρέπει να περικλείεται σε ένα πλέγμα και για την ακρίβεια σε ένα πλέγμα με 9 πεδία, χωρισμένα σε τριάδες!!! Ναι σωστά καταλάβατε… σαν την τρίλιζα. Ο κανόνας είναι… τα σημεία τομής των κάθετων με τις παράλληλες γραμμές είναι εξαιρετικά σημαντικά. Φροντίστε να τοποθετήστε σε αυτά τα σημεία, σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού σας όπως για παράδειγμα ένα προϊόν ή ένα Call To Action.

rule of thirds


4. Χρυσός κανόνας (golden ratio)

Ναι, υπάρχει χρυσός κανόνας στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και αυτός λέει ότι η αναλογία των στοιχείων στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι 1/1,618.
Είναι ο κανόνας που βρίσκουμε σχεδόν παντού στην φύση αλλά και στην ανατομία.


5. Κατεύθυνση

Δώστε στον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας, μια κατεύθυνση. Ως Δυτικός πολιτισμός που είμαστε, συνήθως όταν έχουμε μπροστά μας μια ιστοσελίδα, διαβάζουμε σε σχήμα Z. Ξεκινάμε απο την επάνω αριστερή πλευρά και κινούμαστε δεξιά και μετά κάτω αριστερά και μετά πάλι δεξιά.
Κρατήστε το σχήμα Ζ κατά νου και τοποθετήστε εικόνες, επικεφαλίδες και κείμενο έτσι ώστε ο επισκέπτης της ιστοσελίδας να ακολουθεί το σχήμα Ζ, με αυτά.


6. Contrast

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην χρωματική αντίθεση που είναι και η πιο κοινότυπη.  Contrast σε μια ιστοσελίδα μπορούμε να δημιουργήσουμε με γραμματοσειρές και διαφορετικά βάρη αυτών, με εικόνες και με χρώμα. Το contrast δίνει την αίσθηση της ιεραρχίας σε μια ιστοσελίδα και δίνει την ευχέρεια στον επισκέπτη να ξεχωρίσει τα σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού, με μεγαλύτερη ευκολία.


7. «Καθαρές» γραμματοσειρές

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ περίπλοκες γραμματοσειρές σαν κύριες σε μια ιστοσελίδα. Προσπαθήστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστες και απλές. Ο σχεδιασμός δεν κρύβεται στο καλλιγραφικό γραμματοστοιχείο, πιστέψτε μας!


8. Μην παραμορφώνετε τις φωτογραφίες

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ερασιτεχνικό σε μια ιστοσελίδα, από μια παραμορφωμένη εικόνα. Μην τις πιέζετε, μην τις τεντώνετε… γενικότερα μην τις πειράζετε εάν δεν γνωρίζετε τι κάνετε.


9. Επαναληψιμότητα

Επιλέξτε ένα σημαντικό στοιχείο της ιστοσελίδας (συνήθως το logo) και συμπεριλάβετε το στον υπόλοιπο σχεδιασμό. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το στοιχείο, αυτούσιο. Αφαιρέστε μια γραμμή ή μια κατεύθυνση, πάρτε ένα κομμάτι του και συγχωνεύστε το στην ιστοσελίδα σας. Θα δημιουργήσετε μια απόλυτη αίσθηση συνέχειας και συνέπειας που υποσυνείδητα θα δημιουργήσει ένα οικείο αίσθημα στον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας.


Εμείς στο isotopon,προσπαθούμε κατά το δυνατόν να συμπεριλάβουμε όσους περισσότερους από αυτούς τους κανόνες, μπορούμε στις ιστοσελίδες που κατασκευάζουμε. Εαν θέλετε να συζητήσουμε και τις δικές σας σκέψεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2441 500500.
Θα χαρούμε να σας πούμε την άποψη μας για το δικός σας project.