Please enable JS

Η ψυχολογία της αγοράς

Η ψυχολογία της αγοράς

28 Φεβ 2017 /
Η ψυχολογία της αγοράς

Με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να κυριαρχούν στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και τον ανταγωνισμό  να γιγαντώνεται, οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το αν θα πραγματοποιηθεί μια αγορά ή όχι. Οι ιστοσελίδες eshop οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους, έξυπνους κανόνες οπτικής επικοινωνίας και ψυχολογίας των αγορών για να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία τους. Θα εκπλαγείτε απο το πως μικρές αλλαγές, κάνουν πολύ μεγάλες διαφορές!!!

Η κατασκευή ενός eshop είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της παρουσίας μιας επιχείρησης στο internet. Δεν έχει κανένα νόημα όμως, εαν περιμένουμε απο μόνη της να κάνει πωλήσεις. Το marketing και η οπτική επικοινωνίας παίζουν κυρίαρχο ρόλο ακόμα και για να δημιουργήσουν μια ανάγκη για αγορά!!!
Μην σας φαίνεται περίεργο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορών που πραγματοποιούνται, δεν προέρχονται απο ανάγκες που έχουμε αλλά απο ανάγκες που μας δημιουργούν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις με την οπτική τους επικοινωνία και το γενικότερο marketing που χρησιμοποιούν.

Ας εξετάσουμε πως μπορούν να ωφεληθούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα απο την παρουσίαση των τιμών των προϊόντων τους.

01.    Το πρώτο ψηφίο

Ως Δυτικός πολιτισμός, διαβάζουμε απο αριστερά προς τα δεξιά. Αναπόφευκτα, οτιδήποτε βρίσκεται πρώτο (αριστερότερα απο τα υπόλοιπα) σε μια αλληλουχία στοιχείων (στην περίπτωση μας, σε μια τιμή) έχει βαρύνουσα σημασία.
Σε αυτό το γεγονός εδράζεται και η αναγραφή των τιμών που βρίσκονται στο όριο της αλλαγής δεκάδας, εκατοντάδας κοκ με μειωμένο αριθμητικό έτσι ώστε να πέσουν κατα μια δεκάδα, εκατοντάδα κοκ.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αναφερόμαστε στην αναγραφή μιας τιμής ως 49,95 αντί για 50.
Η μείωση του πρώτου ψηφίου απο 5 σε 4 είναι σημαντική για τον αγοραστή καθώς έρευνες έχουν αποδείξει οτι απο όλα τα στοιχεία μιας τιμής, αυτό που απομνημονεύει ο επίδοξος  αγοραστής, είναι αυτό που βρίσκεται αριστερότερα απο τα υπόλοιπα.

02.    Λίγες συλλαβές

Πρακτικά, οτιδήποτε διαβάζουμε το προφέρουμε απο μέσα μας. Αυτό καταναλώνει σημαντικό ποσοστό απο τον πολύτιμο χρόνο που έχει ένας αγοραστής για να αποφασίσει αν ένα προϊόν που κοιτάει αξίζει να το αγοράσει.
Κάθε αριθμητική τιμή έχει ένα συγκεκριμένο μήκος συλλαβών, το οποίο θα πρέπει να προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.

Για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί, ας κάνουμε ένα μικρό τεστ.

Διαβάστε τις παρακάτω τιμές, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.
21,89
22,12
Ποια διαβάσατε ποιο γρήγορα;

Ποια σας φαίνεται πιο ελκυστική; Μήπως η μεγαλύτερη τιμή, αν και μεγαλύτερη, σας φαίνεται πιο οικεία;

03.    Λέξη και αριθμός

Το ύψος ενός αριθμού είναι ξεκάθαρο οτι καθορίζεται απο την αριθμητική του. Το 100 είναι μεγαλύτερο απο το 80 και αυτό δεν χωρά αμφιβολία.

Το πως παρουσιάζεται ένας αριθμός όμως καθορίζει το ύψος του και οπτικά.
Εάν εμφανίσετε στην ιστοσελίδα σας, την τιμή ενός προϊόντος με έντονη γραμματοσειρά και μεγάλο οπτικό μέγεθος, το πιθανότερο είναι να αποθαρρύνετε τους πελάτες σας και τελικά να μην πραγματοποιήσουν καμία αγορά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσαρμόζετε το οπτικό μέγεθος στο στοιχείο που θέλετε να τονίσετε.
Εάν για παράδειγμα προσφέρετε κάποια έκπτωση, τότε θα πρέπει να αυξήσετε το οπτικό μέγεθος των ψηφίων, ώστε να κάνετε αντιληπτή στο κοινό την προσφορά σας.
Καλό είναι να διατειρείται ένα διακριτικό μέσο μέγεθος στην αναγραφή της τιμής και να χρησιμοποιούνται έξυπνα τρικ για να την ενδυναμώσουν.

Ένα τέτοιο έξυπνο τρικ είναι να χρησιμοποιούνται και άλλα στοιχεία στην αναγραφή της τιμής. Για παράδειγμα αν ένα προιον του eshop είναι σε προσφορά, μπορούμε να αναγράψουμε την λέξη «προσφορά» με έντονα γράμματα και την τιμή σε λογικό παρόμοιο μέγεθος έτσι ώστε επικοινωνιακά ο επισκέπτης να παρατηρήσει την προσφορά και σε δεύτερο χρόνο να δει και την τιμή.

04.    Κόμμα

Και όμως, το κόμμα στην αναγραφή της τιμής μεγαλώνει την αριθμητική της τιμή!!! Ακριβώς όπως αναφέραμε και για τις συλλαβές, λίγο πιο πάνω, το κόμμα στην αναγραφή της τιμής ενός προϊόντος ενος eshop αυτομάτως προσθέτει μια ακόμη συλλαβή στην προφορά της.

Εάν για παράδειγμα ένα προϊόν έχει τιμή 44,95 προτιμήστε να αφαιρέστε το κόμμα και τα βάλετε τα δεκαδικά ψηφία με μικρότερα γράμματα ακριβώς δίπλα απο το ακέραιο μέρος
44 95

05.    Κατάλληλες λέξεις

Όπως τονίσαμε και πριν, ο άνθρωπος προφέρει την τιμή που βλέπει σε ένα eshop απο μέσα του. Το ίδιο προφέρει και τυχόν προτάσεις ή λέξεις που υπάρχουν γύρω απο την τιμή.

Στο παράδειγμα παραπάνω ο πελάτης θα διαβάσει πρώτα την λέξη «προσφορά» και μετά θα διαβάσει και την τιμή.

Για να μεγιστοποιηθεί η οπτική επικοινωνία, θα πρέπει οι λέξεις που περιβάλουν μια τιμή να τονίζουν υποσυνείδητα την λογική της τιμής.


Για παράδειγμα η λέξη «υψηλή» δίπλα απο μια τιμή προσφοράς δημιουργεί αντίθετο νόημα μιας και η λέξη «ψηλός» υποδηλώνει μεγάλο μέγεθος.


Δοκιμάστε να διαβάστε τα παρακάτω παραδείγματα.
Υψηλή προσφορά
Χαμηλές τιμές

Ποια σας δημιουργεί την αίσθηση  της ευκαιρίας;

Γίνεται κατανοητό ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν περιορίζει την ανάπτυξη του μόνο στην κατασκευή και τον σχεδιασμό του.
Η οπτική του επικοινωνία παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία του αγοραστή που πραγματικά κρίνει την επιτυχία ή όχι μιας ιστοσελίδας.
Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και για την δική σας ιστοσελίδα και για το δικό σας eshop. Καλέστε μας στο 2441 500 500 για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο καλύτερο σχεδιασμού της επικοινωνίας σας.