Please enable JS

Web Design trends που μπορεί να αποβούν μοιραία

Web Design trends που μπορεί να αποβούν μοιραία

19 Σεπ 2017 /
Web Design trends που μπορεί να αποβούν μοιραία

Το χειρότερο από το να μην έχει κάποια επιχείρηση ιστοσελίδα, είναι να έχει μια κακοσχεδιασμένη ιστοσελίδα! Η ανάγκη να ακολουθηθούν οι τάσεις στον σχεδιασμό, οδηγούν πολλές φορές σε ακρότητες, που κάνουν κακό στην εικόνα και την οπτική επικοινωνίας ενός website.

 Δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά σίγουρα μπορείς να κρίνεις μια ιστοσελίδα από την εμφάνιση της!

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν και να αξιολογούν προϊόντα και ιστοσελίδες πολύ πρόωρα με βάση την εμφάνιση τους, πριν φτάσουν στο να δοκιμάσουν την λειτουργικότητα ή την χρησιμότητα τους.

Το να ακολουθούμε τις τάσεις στον σχεδιασμό είναι αυτονόητο και απαραίτητο για να διατηρηθεί μια ιστοσελίδα φρέσκια και επίκαιρη, αλλά είναι αυτό πανάκεια;
Δεν είναι πάντα χρήσιμες οι τάσεις και δεν ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα και οι πιο εντυπωσιακές και, φαινομενικά, χρήσιμες τάσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες για την οπτική επικοινωνία μιας ιστοσελίδας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές επικίνδυνες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων και να δούμε τρόπους που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε με σύνεση.

 1. Φωτεινά χρώματα

φωτεινά χρώματα σε ιστοσελίδες

Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα χρώματα μπορούν να μεταφέρουν συναισθήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά στον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας. Τα φωτεινά χρώματα τείνουν να τραβούν την προσοχή μας και να παράγουν πιο θετικά συναισθήματα από τα σκοτεινά ή ουδέτερα χρώματα. Τα φωτεινά, αναδυόμενα χρώματα είναι πάντα διασκεδαστικά, ενεργητικά και τολμηρά, ενώ τα παστέλ είναι πιο ξεκούραστα και διακριτικά.

Το 2017 είναι ένα συναρπαστικό έτος, οι καινούργιες ή ανασχεδιασμένες ιστοσελίδες αναδύονται σαν μανιτάρια. Το χρώμα είναι ένας καλός τρόπος για να τραβήξουμε την προσοχή και γι 'αυτό τα ζωντανά χρώματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Αλλά όσο ελκυστική είναι αυτή η τάση τόσο μπορεί εύκολα να αντιστραφεί και να επηρεάσει την εμπειρία του χρήστη.

Κίνδυνοι

 1. Οι μεγάλες φωτεινές και έγχρωμες επιφάνειες ή πολλά παρακείμενα φωτεινά χρώματα μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία των ματιών μας, όχι κυριολεκτικά, αλλά θα τα βλάψουν σίγουρα. Μάτια που κουράζονται ή μπερδεύονται, σύντομα θα φύγουν, ενώ εσείς θέλετε να παραμείνουν στην ιστοσελίδα σας για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
 2. Τα φωτεινά χρώματα, πίσω ή ακόμα και κοντά σε κείμενο, μπορούν να κάνουν την ανάγνωση δυσάρεστη, ενοχλητική ή αδύνατη. Τα φωτεινά χρώματα αντανακλούν περισσότερο φως. Είναι σαν να αναβοσβήνει ένας φακός στα πρόσωπα των αναγνωστών, ενώ προσπαθούν να διαβάσουν τις πληροφορίες που δίνεται στην ιστοσελίδα σας. Ακόμα κι αν καταφέρουν να τις διαβάσουν κάποια στιγμή, θα έχουν τελικά μια αρνητική εμπειρία με αποτέλεσμα να κακοχαρακτηρίσουν την επιχείρηση σας ή ότι προσπαθείτε να τους δώσετε σαν πληροφορία για εσάς.

φωτεινά χρώματα σε ιστοσελίδες σε λάθος τοποθέτηση

Προτιμήστε

 • Να ισορροπήστε τα φωτεινά χρώματα με μεγάλα κομμάτια από πιο σκούρες αποχρώσεις ή πιο ουδέτερα χρώματα.
 • Χρησιμοποιήστε φωτεινά χρώματα ως λεπτομέρειες, για να τραβήξετε την προσοχή και να καθοδηγήσετε τον χρήστη.
 • Χρησιμοποιήστε φωτεινά χρώματα σε μεγάλη τυπογραφία, ως διακοσμητικά στοιχεία.
 • Χρησιμοποιήστε φωτεινά χρώματα για να υπογραμμίσετε και να προωθήσετε περιεχόμενο ή αλληλεπιδράσεις.

 

 Αποφύγετε

 • Τη χρήση φωτεινών χρωμάτων σε μεγάλες επιφάνειες ή ως κύριο χρώμα background μιας ιστοσελίδας.
 • Τη χρήση πολλών φωτεινών χρωμάτων σε μία σελίδα ή τον ένα δίπλα στο άλλο.
 • Μη χρησιμοποιείτε φωτεινά χρώματα πίσω ή κοντά στο κύριο κείμενο της ιστοσελίδας.
 • Μην χρησιμοποιείτε φωτεινά χρώματα σε μικρές επιφάνειες που έχουν νόημα, όπως σε μικρά εικονίδια και στην πλοήγηση μιας ιστοσελίδας.
 1. Πειραματικά layouts

πειραματικό layout ιστοσελίδων

Στην προσπάθεια να ξεχωρίσει μια ιστοσελίδα από τον ανταγωνισμό,  πολλές φορές επιλέγονται περίεργα και αντισυμβατικά layouts.
Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικο μιας και είναι ένας ωραίος τρόπος να προσθέσουμε ποικιλία και τέχνη στον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας.
Οι πειραματικές διατάξεις στις ιστοσελίδες, συνήθως δεν είναι ισορροπημένες, οι φωτογραφίες, η τυπογραφεία και το interface δεν είναι ευθυγραμμισμένα ενώ τα διαφορετικά στοιχεία έχουν διαφορετικά padding και τείνουν να αλληλεπικαλύπτονται.

Κίνδυνοι

 1. Η καθημερινότητά μας είναι αρκετά χαοτική από μόνη της. Χρειαζόμαστε περισσότερη, ενώ προσπαθούμε να βρούμε πληροφορίες online; Η μη ισορροπημένη διάταξη μπορεί εύκολα να επηρεάσει τη δυνατότητα εντοπισμού και ανιχνευσιμότητας πληροφοριών σε έναν ιστότοπο, καθιστώντας την περιήγηση μια οδυνηρή εμπειρία. Όταν ο κύριος στόχος είναι η λήψη πληροφοριών από μια ιστοσελίδα περιεχομένου, τότε είναι απαραίτητη η διαμορφωμένη ξεκάθαρη δομή.
 2. Η οπτική ιεραρχία είναι επίσης πολύ σημαντική και καθοδηγεί τους χρήστες μέσω του περιεχομένου. Σε πειραματικές διατάξεις, τα στοιχεία συχνά επιπλέουν μακριά ο ένας από τον άλλο, χωρίζοντας το περιεχόμενο με παράξενους και ενίοτε τυχαίους, μη ιεραρχικούς τρόπους. Άλλα στοιχεία ενδέχεται να επικαλύπτονται ή να καταλήγουν σε λιγότερο ορατά σημεία της σελίδας, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο να διαβάζονται, να ομαδοποιούνται και να επεξεργάζονται πληροφορίες.

προβληματικό πειραματικό layout ιστοσελίδων

Προτιμήστε

 • Χρησιμοποιήστε πειραματικές διατάξεις, όταν η ανάγνωση μέσω περιεχομένου δεν είναι ο κύριος στόχος.
 • Χρησιμοποιήστε ισορροπημένες διατάξεις ως παιχνιδιάρικη λεπτομέρεια μεταξύ καλά δομημένων και ευθυγραμμισμένων μπλοκ.
 • Διατηρήστε τα ομαδοποιημένα στοιχεία σε κοντινή απόσταση και διαχωρίστε ξεκάθαρα τα διάφορα κομμάτια του περιεχομένου.
 • Χρησιμοποιήστε επικαλυπτόμενα στοιχεία μόνο όταν έχετε καλή αντίθεση και αρκετά μεγάλη τυπογραφία.

Αποφύγετε

 • Μην χρησιμοποιείτε πειραματικές διατάξεις σε ιστοσελίδες μεγάλου περιεχομένου.
 • Μην χρησιμοποιείτε ανισόρροπες διατάξεις όταν το κοινό σας έχει περιορισμένο χρόνο για να περιηγηθεί στο περιεχόμενο του ιστοτόπου σας.
 • Μην ρίχνετε τυχαία στοιχεία σε όλη τη σελίδα. Ορισμένες βασικές ευθυγραμμίσεις πρέπει πάντα να πραγματοποιούνται.
 • Μην επικαλύπτετε τυφλά τα στοιχεία. Εξετάστε την αντίθεση και τη συναφή έννοια.
 1. Μικρές λεπτομέρειες

μικρές λεπτομέριες κατασκευής ιστοσελίδων

Ο μινιμαλισμός ήταν δημοφιλής εδώ και πολύ καιρό και εξακολουθεί να είναι. Ωστόσο, επί του παρόντος παρακολουθούμε μια στροφή προς πιο λεπτομερείς διατάξεις και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Tα minimal σχέδια δεν προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για διαφοροποίηση. Η εστίαση σε μικρές λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας.

Κίνδυνοι

 1. Μικρές λεπτομέρειες μπορούν να είναι χρήσιμες για να τραβήξουν την προσοχή και να ευχαριστήσουν τους χρήστες, αλλά μπορούν τελικά να αποσπάσουν εντελώς την προσοχή του επισκέπτη από το πραγματικό περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Οι μικρές λεπτομέρειες που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό είναι ουσιαστικά ψηφιακοί θόρυβοι και δυσλειτουργικά στοιχεία σχεδιασμού, χωρίς κανένα νόημα.
 2. Οι μικρές λεπτομέρειες χρησιμοποιούνται συχνά ως διακοσμητικά στοιχεία, δίπλα σε εικόνες ή δίπλα σε τυπογραφία, που μερικές φορές επικαλύπτονται μαζί τους. Μερικές φορές ακολουθούν την κύλιση ή το δρομέα του ποντικιού. Ως αποτέλεσμα, κερδίζουν την προσοχή μας, η οποία μπορεί να είναι καλή και κακή. Πρέπει να γνωρίζουμε αυτή τη λειτουργία και να τις τοποθετούμε ανάλογα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την αναγνωσιμότητα της ιστοσελίδας.

μικρές λεπτομέριες κατασκευής ιστοσελίδων τοποθετημένες με λάθος τρόπο

Προτιμήστε

 • Χρησιμοποιήστε μικρές λεπτομέρειες έχοντας κατά νου το περιεχόμενο αυτό καθ’ αυτό, διασφαλίζοντας ότι η αναγνωσιμότητα δεν επηρεάζεται.
 • Χρησιμοποιήστε μικρές λεπτομέρειες ως δείκτες για να κατευθύνετε την προσοχή ή να διαχωρίζετε το κύριο περιεχόμενο.
 • Ισορροπήστε μικρές λεπτομέρειες με μια καθαρή διάταξη.

Αποφύγετε

 • Μην χρησιμοποιείτε μικρές λεπτομέρειες ιστοσελίδες με αρκετό περιεχόμενο και αρκετές πληροφορίες.
 • Αποφύγετε τυχαίες λεπτομέρειες που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό ή δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε τον σκοπό σας.
 • Προσπαθήστε να διακρίνετε τις λεπτομέρειες χωρίς λειτουργίες από την κύρια πλοήγηση του χρήστη.
 • Αντιμετωπίστε τις μικρές λεπτομέρειες ως μικρές αποδράσεις από τα τετριμμένα και όχι ως το κύριο συστατικό του σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας.