Please enable JS

14 λάθη που κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας πρέπει να αποφύγει

14 λάθη που κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας πρέπει να αποφύγει

09 Οκτ 2017 /
14 λάθη που κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας πρέπει να αποφύγει

Η κατασκευή ιστοσελίδων και η διατήρηση τους σε υψηλό επίπεδο, είναι ένα στοίχημα  που δεν κερδίζεται εύκολα. Χρειάζεται διαρκή ενημέρωση και κυρίως υποστήριξη από κατάλληλα άτομα. Υπάρχουν όμως πράγματα που ο κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας μπορεί να προσέξει.

 

Ο χρυσός κανόνας στον σχεδιασμό websites είναι να εμπιστεύεσαι την ομάδα που σε υποστηρίζει. Το να παρακολουθείς τις τάσεις του σχεδιασμού και να προσπαθείς να τις εφαρμόσεις στην δική σου ιστοσελίδα είναι ένας δύσκολος δρόμος που δεν μπορεί εύκολα να ακολουθηθεί.

Στον χώρο του σχεδιασμού όμως, υπάρχουν «αμαρτήματα» που είναι εύκολο να τα έχει κάποιος στην άκρη του μυαλού του όταν σχεδιάζει την ιστοσελίδα του.

 1. Πολλές γραμματοσειρές

Αποτελεί απαράβατο κανόνα της οπτικής επικοινωνίας. Η χρήση πολλών γραμματοσειρών αποσυντονίζει τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας και δίνει την εντύπωση οτι αυτός που σχεδίασε την ιστοσελίδα απλά... δεν μπορούσε να αποφασίσει ποια γραμματοσειρά να χρησιμοποιήσει.
Μπορεί να έχετε βρεθεί σε κάποια σημεία του αυτοκινητόδρομου όπου η υπηρεσία διαγράμμισης δοκιμάζει διάφορα μείγματα και υπάρχουν διάφορες παράλληλες γραμμές χωρίς νόημα στο μέσο οδηγό που περνάει από το συγκεκριμένο σημείο.
Η χρήση πολλών γραμματοσειρών σε μια ιστοσελίδα, δεν διαφέρει καθόλου από αυτό!!!

 1. Χρήση φωτογραφιών χαμηλής ανάλυσης

Είτε αναφερόμαστε σε εκτυπώσεις είτε στο web υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τύπο των φωτογραφιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει ένας κανόνας που δουλεύει αρκετά καλά σε όλες τις περιστάσεις «δεν μπορείς ποτέ να μεγαλώσεις την ανάλυση μιας φωτογραφίας».

Αν σας φαίνεται περίεργο να χρησιμοποιήσετε μια φωτογραφία 600 DPI και ανάλυσης 3600x3600 σε μια ιστοσελίδα τότε θα σας πούμε οτι... έχετε δίκιο, αλλά έχετε και άδικο!!!

Οξύμωρο; Ναι, αλλά εξηγούμαστε.

Προφανώς και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια φωτογραφία, σε αυτή την ανάλυση, σε μια ιστοσελίδα αλλά αυτή η φωτογραφία μπορεί εύκολα να μικρύνει χωρίς να χαλάσει η ανάλυση της και η εμφάνισή της.

Το ανάποδο... δεν γίνεται

Με την εξάπλωση των οθονών 4Kκαι των smart συσκευών με retina display, η χρήση high-resolution φωτογραφιών είναι επιτακτική. Φανταστείτε πως θα φαίνεται η ιστοσελίδα σας σε αυτές τις συσκευές.

 1. Κατάχρηση stock photography

Σε απόλυτη συνάρτηση με το παραπάνω, είναι και οι φωτογραφίες από τις διάφορες photo bank. Ναι είναι εύκολο και πάντα διευκολύνει η απόκτηση φθηνών επαγγελματικών φωτογραφιών από κάποια υπηρεσία διάθεσης φωτογραφιών. Πόσες φορές θα πρέπει να δεις όμως την χαμογελαστή ξανθιά κοπελίτσα με τα ακουστικά, στην υποσελίδια της επικοινωνίας μιας ιστοσελίδας; Και τέλος πάντων, σε πόσες εταιρείες εργάζεται η ίδια κοπέλα;

Είναι αστείο; Φυσικά και είναι! Ξεκαρδιστική δε, είναι η χρήση άσχετων γεωγραφικά φωτογραφιών.

Όσο και αν είναι υπέροχο το σκηνικό μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα επαγγελματικό meeting σε κάποιον ουρανοξύστη με θέα την θάλασσα, προφανώς είναι πολύ σημαντική η λεπτομέρεια οτι οι άνθρωποι που εικονίζονται είναι Ασιατικής καταγωγής ενώ η επιχείρηση που αναφέρεται η ιστοσελίδα έχει έδρα τα Μέγαρα!!!

 1. Χρήση όποιου Social Media μπορεί να υπάρχει

Ναι, τα social media είναι εξαιρετικό κανάλι marketing αλλά δεν χρειάζεται να βρεθείτε εξ’ αρχής στην 5th Avenue της Νεας Υόρκης!!!

Χρησιμοποιήστε όσα Social Media μπορείτε να υποστηρίξετε και όσα έχουν νόημα.
Για ποιο λόγω να έχει μια ιστοσελίδα το εικονίδιο του Dribble (το οποίο και θα οδηγεί σε έναν λογαριασμό που δεν θα δείχνει τίποτα) αν αυτή δεν έχει να κάνει με το design;

Μείνετε στα βασικά. Facebook (σίγουρα), Twitter (ίσως), Google (μάλλον), Instagram (μπορεί).

 1. Κακό περιεχόμενο

Μπορεί να φαντάζει αυτονόητο, αλλά δεν είναι.
Ο καλύτερος σχεδιασμός μπορεί να αποτύχει παταγωδώς, εαν δεν υπάρχει καλό περιεχόμενο και όταν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο, εννοούμε το κείμενο της ιστοσελίδας. Μπορεί να γράφατε καλές εκθέσεις στο Λύκειο, αυτό δεν σας κάνει και καλούς κειμενογράφους όμως!!!

Φροντίστε τα κείμενα των ιστοσελίδων σας να είναι περιεκτικά και όμορφα γραμμένα, χωρίς ακατάληπτα Ελληνικά και δυσκολονόητα νοήματα.

Δεν απευθύνεστε ούτε στην Μπαμπινιώτη, αλλά ούτε και σε ένα 6χρονο!!!

 1. Πολύ περιεχόμενο

Πολλές φορές η προσπάθεια για καλό περιεχόμενο, οδηγεί στο... πολύ περιεχόμενο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη οπτική ικανοποίηση για κάποιον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας απο το να βλέπει μια άνετη, «ασυμπίεστη» ιστοσελίδα με πολύ white space.

Μην υποκύπτετε στον πειρασμό να τοποθετήσετε τα πάντα στην ιστοσελίδα σας (ειδικά στην landing page σας).

Τα υπερφορτωμένα layout δείχνουν απαίσια, σχεδόν αποκρουστικά και δημιουργούν αποπνικτική αίσθηση.

Δώστε τον απαιτούμενο “αέρα” στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας και χρησιμοποιήστε μόνο τα απαραίτητα. Εαν ο επισκέπτης ενδιαφεθεί για την επιχείρηση σας, τότε θα μάθει και τα υπόλοιπα!

 1. Πολύπλοκο navigation

Η φιλική προς τον χρήστη ιστοσελίδα ήταν και είναι πάντα ζητούμενο στον σχεδιασμό. Navigation που δεν εμφανίζεται άμεσα και δεν δίνει στον χρήστη άμεση επαφή με το menu, δεν έχει καμία λογική (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Για ποιο λόγο να κρύψετε το menu μιας ιστοσελίδας σε hamburger menu αν η ιστοσελίδα δεν απεικονίζεται σε κινητό τηλέφωνο;

Για ποιο λόγο να βάλετε τον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας στην διαδικασία να μαντέψει που θα βρει το περιεχόμενο που ψάχνει;

 1. Multipages για το ίδιο περιεχόμενο

Έχετε επισκεφθεί ιστοσελίδες που «σπάνε» ένα άρθρο σε 2 ή 3 σελίδες; Πως αισθανθήκατε που κάθε φορά για να διαβάσετε την συνέχεια έπρεπε να πάτε στην επόμενη σελίδα; Μάλλον άβολα, στην καλύτερη περίπτωση.

Τοποθετήστε όλο το περιεχόμενο μιας υποσελίδας σε... μια σελίδα.

Και για τους πονηρούς... όχι δεν θα σας βοηθήσει ούτε στην επισκεψιμότητα (θεωρητικά περισσότερα click και επισκέψεις στο Google Analytics), ούτε στην προβολή περισσότερων Google Ads (αν έχετε).

 1. Παραγκωνισμός του mobile

Αν σχεδιάζετε την ιστοσελίδα σας μόνο για desktop και laptop τότε... χάσατε! Η χρήση φορητών συσκευών έχει ξεπεράσει προ πολλού την χρήση των υπολοίπων συστημάτων και απλά αν το website σας δεν δείχνει καλά σε mobile τότε χάνετε το μεγαλύτερο εύρος των επισκεπτών σας και μάλλον δεν θέλετε κάτι τέτοιο.

 1. Χρήση ξεπερασμένων τεχνολογιών

Μπορεί το flash που είχατε κατασκευάσει κάποτε (και που είχατε πληρώσει μια μικρή περιουσία) να δείχνει το λογότυπο σας να λαμπυρίζει αλλά αυτό δεν θα φαίνεται καθόλου σε mobile (το flash δεν υποστηρίχθηκε ποτέ απο την Apple) ενώ και σε desktop συστήματα, κατα πάσα πιθανότατα θα μπλοκαριστεί.

Εκτός αυτού, την flash τεχνολογία την έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά και η ίδια η Adobe ενώ το ίδιο εφέ μπορεί να γίνει πλέον με css/html5 και να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό και ακόμα πιο ελαφρύ στον server.

 1. Below the fold

Υπήρχε μια παλιά οδηγία στον σχεδιασμό των ιστοσελίδων που έλεγε «τοποθετήστε όλα τα σημαντικά στοιχεία above the fold» δηλαδή τοποθετήστε τα σημαντικότερα δεδομένα του site πριν αναγκαστεί ο χρήστης να scrollάρει παρακάτω.

Ισχύει ακόμα και σήμερα!!!

Μπερδευτήκατε; Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Προφανώς και πρέπει να τοποθετούνται τα σημαντικά δεδομένα κατα το δυνατόν, above the fold αλλά αυτό δεν αποτελεί πανάκεια και αυτοσκοπό.

Η χρήση των mobile συσκευών, έχει εξοικειώσει τους πάντες με το scrolling οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχει ψύχωση με το... fold. Χρησιμοποιήστε έξυπνα όλες τις περιοχές της ιστοσελίδας σας, ακόμα και το footer (το πιθανότερο είναι ο χρήστης mobile να φτάσει στο τέλος της ιστοσελίδας σας).

 1. Κατάχρηση φωτογραφιών και εφέ

Δεν χρειάζεται να κινείται κάθε στοιχείο της ιστοσελίδας σας, ούτε και να υπάρχουν 10 φωτογραφίες σε κάθε παράγραφο.

Είναι ωραίο να υπάρχει κίνηση στην ιστοσελίδα αλλά δεν είναι απαραίτητο να παθαίνει ναυτία ο επισκέπτης!!!

Μια φωτογραφία μπορεί να λέει 1000 λέξεις αλλά και μια ιστοσελίδα 10000 λέξεων (10 φωτογραφίες) θα είναι μαλλον κουραστική.

Υποθέτουμε είναι κατανοητή η υπερβολή, της μαθηματικής παραβολής του πλήθους των φωτογραφιών με τις λέξεις… σωστά;

 1. Φτωχή χρήση χρωμάτων

Η χρωματολογία είναι ολόκληρη επιστήμη και όχι άδικα. Μην χρησιμοποιείτε κίτρινο χρώμα για μια υπηρεσία υγείας και προς Θεου, αποφύγετε το κόκκινο.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε για οποιαδήποτε υπηρεσία ή προιόν.

Το χρώμα λέει και αυτό την ιστορία του.

Απο την άλλη, πόσες ιστορίες χρειάζεται να έχει η ιστοσελίδα σας; Υποθέτουμε, λίγες!!!

Ακριβώς για αυτό, μην το παρακάνετε με το πλήθος των χρωμάτων. Προτιμήστε μονοχρωματικές αποδόσεις (προσοχή όχι ένα χρώμα, αλλά διάφορες shades του ίδιου χρώματος) καθώς και συμπληρωματικές αποχρώσεις.

Ξεχάστε όλα τα παραπάνω εαν η ιστοσελίδα πρόκειται για τσίρκο και διαφημίζει τις παραστάσεις του!!!

 1. Comic Sans

Δεν έχουμε κάτι με την συμπαθή, δωρεάν, γραμματοσειρά που ακολουθεί όλες τις εγκαταστάσεις των Windows, αλλά... ΦΤΑΝΕΙ!

Η τυπογραφία μιας ιστοσελίδας είναι εξίσου σημαντική με τον σχεδιασμό της.

Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη γραμματοσειρά (προτιμότερο μια απο τα Google Fonts) μείνετε σε μια επιλογή. Δεν έχει νόημα ο τίτλος να είναι σε Notos Sans και το κείμενο σε Open Sans και όχι... το οτι και οι 2 γραμματοσειρές είναι... Sans δεν τις κάνει συμπληρωματικές!!!