Please enable JS

Κοστολόγηση εργασιών, αυτός ο άγνωστος

Κοστολόγηση εργασιών, αυτός ο άγνωστος

04 Φεβ 2018 /
Κοστολόγηση εργασιών, αυτός ο άγνωστος

Σε μια εποχή ηλεκτρονικής επανάστασης και απόλυτης κυριαρχίας του internet η κοστολόγηση υπηρεσιών και δη των ηλεκτρονικών γίνεται σχεδόν ανυπόφορη. Το εύρος τιμών για την ίδια υπηρεσία πολλές φορές είναι δυσθεώρητο και δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος τις διαφορές… ή μήπως μπορεί!!!

 Ας ξεκινήσουμε από μια βασική και αδιαμφισβήτητη παραδοχή. Η υπηρεσία αντικατοπτρίζει αυτόν που την παρέχει. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε!!!

Τι μπορεί να διαφοροποιήσει τόσο πολύ την τιμή μιας υπηρεσίας; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, μιας και εμπλέκονται πολλές και διαφορετικές όψεις, πάντως ο περιώνυμος κανόνας «Το ακριβό είναι και καλό» δεν φαίνεται να ισχύει πάντα. Όχι, δεν θα γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα, απλά η τιμή από μόνη της δεν είναι ικανή να αναδείξει μια υπηρεσία.
Μεγάλο ρόλο σε αυτή την διαπίστωση παίζει μια κατάσταση που από αρχαιοτάτων χρόνων ρίχνει νερό στον μύλο της επιχειρηματικότητας. Ο συναγωνισμός! Ο συναγωνισμόςκαι η ευγενής άμιλλα πήγαινε πάντα την επιχειρηματικότητα ένα βήμα παραπέρα. Την ανάγκαζε να ανακαλύπτει νέους δρόμους, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα. Την βοηθούσε να γίνεται καλύτερη και αρτιότερη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και εν τέλη την ωθούσε σε ολοένα καλύτερες τιμολογήσεις.

Τα παραδείγματα είναι κυριολεκτικά άπειρα και θα θέλαμε ημέρες ολόκληρες για να αναλύσουμε τα κυριότερα αλλά θα φέρουμε 2, από την πρόσφατη ιστορία στην Ελλάδα. Το άνοιγμα της αγοράς στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια. Θυμηθείτε πόσο κόστιζε κάτι στην ενέργεια πριν 10 χρόνια και πόσο κοστίζει σήμερα. Θυμηθείτε τι υπηρεσίες παρέχονταν από τον μονοπωλιακό ΟΤΕ πριν 10 χρόνια και σε τι τιμές και ποιες είναι οι αντίστοιχες σήμερα.

Το φαινόμενο του Δον Κιχώτη

Μπορεί ο συναγωνισμός να έχει, αποδεδειγμένα, συμπιέσει τις τιμές κόστους υπηρεσιών και προϊόντων, μπορεί ο καθένας να έχει να πει από μια ιστορία όπου κάτι «ακριβό» του κόστισε τελικά περισσότερο και κάτι «φθηνό» αποδείχθηκε αξιόπιστο αλλά ένα είναι σίγουρο στο πέρασμα των χρόνων. Πάντα θα υπάρχουν Δον Κιχώτες που θα μάχονται ανεμόμυλους.
Άνθρωποι που, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και στηριζόμενοι σε δογματικές απόψεις του στυλ «αποκλείεται αυτό να είναι καλό», ξιφουλκούν κατά των προσφορών, αναθεματίζουν παράγοντες της αγοράς γιατί «κάνουν κακό στον κλάδο και εξευτελίζουν την υπηρεσία με αυτές τις τιμές» και γενικότερα απορρίπτουν αυθαίρετα υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς να μπουν στην διαδικασία να τα εξετάσουν.
Που χρόνος άλλωστε… το θέμα είναι η «μάχη» και όχι το αποτέλεσμα της.

It is all about marketing

Δύσκολο να εξηγηθεί αλλά όπως και να το κάνουμε η οπτική επικοινωνία είναι… marketing! Η έννοια της «προσφοράς» ή της «ευκαιρίας» όσο και αν είναι ξεκάθαρη εννοιολογικά τόσο δύσκολη φαντάζει σε μερικούς να κατανοήσουν τον σκοπό της.

Ας μιλήσουμε με ένα παράδειγμα. Η Apple πρόσφατα λάνσαρε μια σειρά από οικονομικότερα μοντέλα iphone βασιζόμενα σε παλαιότερα format, με αναβαθμισμένο hardware αλλά με περιορισμένες δυνατότητες. Οι τιμές τους ήταν ασύγκριτα μικρότερες από αυτές των high end μοντέλων της. Λοιπόν; Μήπως η Apple «χάλασε» την πιάτσα (την δική της πιάτσα για την ακρίβεια) δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες της να επιλέξουν ένα «φθηνότερο» μοντέλο από την γκάμα της; Μήπως έτσι θα έπεφταν οι πωλήσεις στα high end μοντέλα γιατί όλοι θα προτιμούσαν τα φθηνότερα;
Τίποτα από όλα αυτά. Το να δίνει μια εταιρεία την δυνατότητα στους πελάτες της να προμηθευτούν κάτι οικονομικό, δεν χαλάει καμία αγορά και δεν υποβιβάζει κανένα προϊόν!!!
Η αγορά είναι ελεύθερη και οι πελάτες έπαψαν να είναι καθοδηγούμενοι εδώ και πολύ καιρό. Έχουν κρίση και νόηση να καταλάβουν τι τους συμφέρει και τι όχι. Αν κάτι δεν είναι καλό, δεν πρόκειται να έχει επιτυχία είτε είναι ακριβό είτε είναι φθηνό.

Οι προσφορές και οι ευκαιρίες, αφορούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα προϊόντα (αρκεί αυτά να περιγράφονται ξεκάθαρα). That’s all!!!
Είναι υπέροχο να δίνεις την ευχέρεια στους ενδιαφερόμενους να εξετάσουν και να επιλέξουν τελικά τι τους ενδιαφέρει, από μια μεγάλη γκάμα επιλογών.

 

Ας επικεντρωθούμε στο αντικείμενο μας, την κατασκευή ιστοσελίδων και τον σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας και οπτικής επικοινωνίας. Δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Οι υπηρεσίες αυτές εδράζονται στην οπτική επικοινωνία και έχουν κοινές καταβολές.

Πως θα ξεχωρίσουμε αν μια υπηρεσία είναι υπερτιμημένη; Πως θα ξεχωρίσουμε αν μια προσφορά είναι «βιτρίνα» και κρύβει ψιλά γράμματα; Πως θα εμπιστευθούμε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες μέσω διαδικτύου και που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρεθούμε ποτέ από κοντά με κάποιον που την εκπροσωπεί;


Δύσκολα πράγματα, αλλά θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη.

Κύρος

Οι συνεργασίες και το κύρος μιας εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων είναι μια ένδειξη σοβαρότητας της επιχείρησης. Οι μακροχρόνιες συνεργασίες και η εμπιστοσύνη που ενδεχόμενα της δείχνουν σημαντικές επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Οι απαιτήσεις των μεγάλων εταίρων είναι αυξημένες και αν δείχνουν συνεχή εμπιστοσύνη σε κάποια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, τότε δεν μπορεί παρά να γίνεται κάτι σωστά.

Δείγματα εργασιών

Τι άλλο να προσθέσουμε αλήθεια!!! Ποια είναι μεγαλύτερη αλήθεια σοβαρότητας και παραγωγικότητας από τα ήδη ολοκληρωμένα έργα μιας εταιρείας. Είναι σα να ανοίγεις ένα παράθυρο στο μέλλον… το δικό σου μέλλον. Μπορείς να προβάρεις την δική σου ιστοσελίδα, με βάση τα όσα βλέπεις να έχουν γίνει ήδη. Μπορείς να φανταστείς και το δικό σου λογότυπο να βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Case studies

Για όλα υπάρχει ένας λόγος που γίνονται… χχμμμμ όχι πάντα!!! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στην ιστοσελίδα που σας έφτιαξαν, επέλεξαν το σομόν σαν χρώμα; Υπάρχει λόγος που τοποθετήθηκαν οι ώρες λειτουργίας της επιχείρησης σας στο τέλος της ιστοσελίδας σας και δεξιά; Γιατί άραγε το λογότυπο σας τοποθετήθηκε επάνω αριστερά; Τι συμβολίζει αλήθεια το λογότυπο σας; Υπάρχει εξήγηση για κάτι ή μήπως όλα είναι τυχαία τοποθετημένα;
Είναι ωραίο να σου τα εξηγεί κάποιος ή να τα βλέπεις μαζεμένα σε ένα μέρος. Τα case studies αποτελούν το αλατοπίπερο του σχεδιασμού, γιατί κατά κάποιο τρόπο τρυπώνεις στα brainostorming rooms και στα συμβούλια του σχεδιασμού.

Κατάρτιση

Σας εξήγησε κάποιος γιατί το λογότυπο σας έχει αυτή την λεπτομέρεια ή τι συμβολίζει εκείνο το στοιχείο του; Σας ενημέρωσε ποτέ κανείς τι πρέπει να κάνετε με την κατοχύρωση του domain σας; Συζητήσατε για τα οφέλη της ασφάλειας του server που φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας; Σας έδωσε ποτέ κανείς να καταλάβετε αυτό που φωνάζει η Google με μανία «κανείς δεν μπορεί ποτέ να σας εξασφαλίσει την θέση της ιστοσελίδας σας στα οργανικά αποτελέσματα του Google» ή μήπως σας έταξε κάποιος ότι θα σας «βγάλει πρώτο στην Google»!!!
Όλα αυτά έχουν μια κοινή παράμετρο που ονομάζεται «κατάρτιση». Οι άνθρωποι που θα συνεργαστείτε, θα πρέπει να σας αποδείξουν και να σας πείσουν ότι έχουν τις γνώσεις για να σας βοηθήσουν.

Υποστήριξη

Πως θα αισθανόσασταν αν σας άφηναν στην μέση του ωκεανού και σας πρόσταζαν να κολυμπήσετε; Όχι καλά, υποθέτουμε!!!
Το internet δεν είναι ωκεανός, είναι κάτι μεγαλύτερο!!!
Η after sales υποστήριξη όταν κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα είναι συχνό ζητούμενο που πολλές φορές δεν βρίσκει ανταπόκριση. Οι ανάγκες που προκύπτουν είναι διαρκείς και όλα μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη. Ποιος σας εξασφαλίζει και τι παροχές έχετε μετά την παράδοση του website σας;

Testimonials

«Όταν οι άλλοι μιλούν για εσένα, καλύτερα να σιωπάς», λέει ο Εθνικός μας ποιητής και κάπως έτσι είναι. Η αξιολόγηση των υπηρεσιών μιας εταιρείας από τους ίδιους τους πελάτες της είναι η πιο αγνή και αληθινή απόδειξη των επιλογών της εταιρείας.
Αρκεί αυτοί που μιλούν να το κάνουν επώνυμα και να είναι δικά τους λόγια. Πως μπορείτε να το ελέγξετε; Μάλλον εύκολα. Μια απλή αντιπαράθεση των δειγμάτων εργασιών με την επωνυμία του testimonial είναι υπεραρκετή.

Εγγυήσεις

Ποιος σας εγγυάται, τι και με ποιον τρόπο; Προφορικά; Απλά σας καθησυχάζει ότι όλα θα πάνε καλά ή έχετε κάτι χειροπιαστό στα χέρια σας; Υπάρχουν συμφωνητικά, έμπρακτες εγγυήσεις, εξασφάλιση δεδομένων και ενεργειών;
«Λόγια του αέρα ήταν και πέρασαν». Φροντίστε να έχετε γραπτώς και επισήμως ότι συζητήσετε και συμφωνήσετε.

Προσέγγιση/Παρουσίαση

Στην αναζήτηση προσφορών και όσο το δυνατόν καλύτερης επιλογής είναι πιθανόν να μαζευτούν αρκετές προσφορές. Πριν μπείτε στην διαδικασία να τις μελετήσετε, κάντε το εξής απλό. Ανοίγοντας την κάθε μια, τι αίσθηση είχατε;
Πως περιμένετε από κάποια εταιρεία να σας σχεδιάσει μια ελκυστική ιστοσελίδα όταν η ίδια δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει την προσφορά της;

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία στα τηλέφωνα που ενδεχομένως σας δίνονται; Τι απόκριση είχατε; Με ποιον μιλήσατε; Τι σας απάντησε και με ποιο τρόπο;
Αν στείλατε email, τι χρόνους απόκρισης είχατε επίσης και με ποιον τρόπο; Τα απαντητικά emails τι λόγο είχαν και πως παρουσιάζονταν;

Ακόμα καλύτερα, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της ίδιας της εταιρείας που σας προτείνει συνεργασία. Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο;

Εταιρική ιστοσελίδα

«Δείξε μου το σπίτι σου, να σου πω τι είσαι». Όπου «σπίτι» βάλτε την «εταιρική ιστοσελίδα» της εταιρείας που σκοπεύετε να συνεργαστείτε και έχετε πλήρη εικόνα για το τι θέλουμε να πούμε! Όταν κάποιος επιθυμεί να σας παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού ιστοσελίδας, θα πρέπει αν μη τι άλλο, να παρουσιάζει πρώτα απ’ όλα την δική του επιχείρηση με ελκυστικό τρόπο. Πως περιμένετε να σας παρέχει κάποια εταιρεία σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας όταν η δική της ιστοσελίδα είναι, το λιγότερο, ελλιπής σχεδιαστικά;
Ρίξτε μια ματιά στην εταιρική ιστοσελίδα της εταιρείας που σας ενδιαφέρει και αναρωτηθείτε τα παρακάτω:

  • Είναι σύγχρονη;
  • Είναι εύκολη στην πλοήγηση; Βρήκατε εύκολα αυτό που ψάχνατε;
  • Είναι ξεκούραστη και user friendly;
  • Είναι responsive και αν ναι, πως εμφανίζεται στα κινητά και τις ταμπλέτες;
  • Είναι γρήγορη;
  • Ακολουθεί τις τάσεις στον σχεδιασμό;
  • Ανανεώνεται συχνά; Έχει κατηγορία με blog η οποία και έχει συνεχή ροή; Τα άρθρα που παρατίθενται είναι πρωτότυπα ή είναι αντιγραφές απο άλλες ιστοσελίδες;
  • Τα συνολικά κείμενα της εταιρικής ιστοσελίδας είναι γραμμένα με σωστά Ελληνικά και γραμματική;
  • Υπάρχουν ξεκάθαροι τρόποι επικοινωνίας, τηλεφωνικό νούμερο και email επικοινωνίας;

Όροι Χρήσης

Τους έχετε δει σε κάθε τι που αγοράζεται και ειδικά στις υπηρεσίες. Η εταιρεία που σας προτείνει συνεργασία, έχει Όρους Χρήσης; Και αν έχει, σας τους γνωστοποιεί; Είναι εύκολα προσβάσιμοι από την ιστοσελίδα της και τέλος πάντων είναι lorem ipsum ή είναι όντως Όροι Χρήσης της εταιρείας;

 

Σκέψεις

Εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι οι Δoν Κιχώτες (sic) που βάλουν αδιακρίτως κατά των διάφορων προσφορών είναι συνήθως δυο τύπων (και τίποτα δεν αποκλείει την περίπτωση να είναι μίξη αυτών των τύπων).

Συνάδελφοι
Είτε είναι το ίδιου αντικειμένου με αυτό που βάλουν (για παράδειγμα κατασκευή ιστοσελίδων) είτε πουλάνε το ίδιο προϊόν είτε έχουν έμμεση σχέση με το προϊόν ή την υπηρεσία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η δική τους παρουσία στο διαδίκτυο, συνήθως δεν είναι και τόσο… αξιοπρεπής ενώ δύσκολα ικανοποιούν έστω και ελάχιστα από τα παραπάνω κριτήρια (Κύρος, Δείγματα Εργασιών, Case Studies, Κατάρτιση, Υποστήριξη, Testimonials, Εγγυήσεις κλπ)!!!
Επειδή η Δημοκρατία όμως δεν έχει αδιέξοδα, ο καθένας έχει την γνώμη του και μπορεί να την εκφέρει χωρίς δισταγμό.
Το ότι θα κριθεί για αυτή και την βάση της, είναι εκ των ων ουκ άνευ!!!

Επαγγελματίες
Όχι δεν αναφερόμαστε στο επάγγελμα αυτό καθ’ αυτό αλλά στην έξη!!! Στην συνήθεια δλδ απλά να αντιτίθενται σε οτιδήποτε δεν τους αφορά άμεσα και δεν τους βάζει σε θέση «παρέχοντος την υπηρεσία»!
Είναι αυτοί που ως καταναλωτές θα ψάξουν πάντα τις εκπτώσεις και θα διυλίσουν τον κώνωπα κάθε κόστους, όταν είναι να το αγοράσουν, προσπαθώντας να πετύχουν καλύτερη τιμή!!!
Προσοχή στο κενό ανάμεσα στο «καταναλωτής» και το «πάροχος».
Είναι αυτοί που θα τρέξουν πρώτοι την πρώτη μέρα των εκπτώσεων για να προλάβουν ευκαιρίες, αυτοί που θα αγοράσουν αυτοκίνητο Kia αντί για Volkswagen γιατί «… μοιάζουν, είναι το ίδιο όμορφα και... έλα μωρέ με τους Γερμαναράδες…», αυτοί εν τέλει που αγοράζουν φθηνά αλλά οι δικές τους αγορές είναι, όλως παραδόξως, πάντα ευκαιρίες!!!

Bonus
Είναι και αυτοί που γράφουν κάτι στα Social Media, απαντώνται καταλλήλως και μετά διαγράφουν την αρχική τοποθέτηση τους!!!
Είπαμε όμως, η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, έτσι δεν είναι;

 

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που μπορεί κάποιος να λάβει υπ’ όψιν του πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε συνεργασία με κάποια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων.
Φυσικά, να τονίσουμε οτι τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί υποχρεωτική συνθήκη επιτυχίας και ικανοποίησης ενός project. Είναι απλά ενδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο να αποφασίσει αν αξίζει ή όχι να εμπιστευθεί μια εταιρεία που ασχολείται με το web desin.
Το αν τελικά το project του θα έχει αίσιο τέλος και ο ίδιος θα είναι ικανοποιημένος είναι πολυπαραγοντικό και έχει δεκάδες παρακλάδια που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς την μια ή την άλλη πλευρά.