19
Ιούνιος 2018

3 Web Design Trends για το πρώτο μισό του 2018

Πολλές φορές τα trends στον σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι δυσδιάκριτα ακόμη και όταν τα έχεις μπροστά στα μάτια σου! Το πρώτο μισό του 2018, δεν αποτελεί εξαίρεση με τους κύκλους, τις split screens και τα λευκά γράμματα πάνω σε σκούρο φόντο να φαίνεται να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή.

 

Μπορεί να φαίνονται κοινότυπα και συνηθισμένα, αλλά όταν αρχίζουν να επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα στο «οικοσύστημα» του internet τότε βρισκόμαστε μπροστά σε σχεδιαστικές τάσεις.

  1. Κύκλοι

Τα υποσυνείδητα νοήματα και οι παραλληλισμοί των κύκλων στον σχεδιασμό έχουν περισσότερο να κάνουν με την χρήση τους. Οι κύκλοι υπαινίσσονται  αίσθηση ολοκλήρωσης και αρμονίας. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να  αναπαραστήσουν αγάπη, ενέργεια και δύναμη και είναι πράγματι αξιοπερίεργο που δεν χρησιμοποιούνται εκτενώς στην κατασκευή ιστοσελίδων!!!

Μολονότι οι πιο κοινή χρήση των κύκλων στον σχεδιασμό ιστοσελίδων ενδυναμώθηκε πρόσφατα απο το Material Design της Google με κύριες εφαρμογές του τα κουμπιά και τα Call To Actions, οι κύκλοι πλέον μπαίνουν πιο δυναμικά στο πεδίο των ιστοσελίδων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί η χρήση κύκλων στον σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι ακριβώς η φύση της εμφάνισης τους. Σε desktop είναι οριζόντια ενώ σε mobile είναι κατακόρυφη παραλληλόγραμμη. Με αυτό κατά νου, θα πρέπει η χρήση των κύκλων να γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν θα χάνεται στο responsive design.
Για παράδειγμα:

Ο ρόζ κύκλος χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο που το βλέμμα εστιάζει σε αυτόν αμέσως μετά τα μάτια της κοπέλας!!!

 

Εδώ χρησιμοποιείται ένα κυκλικό σχήμα με κείμενο και με συστατικά. ΤΟ κυκλικό σχήμα υπονοεί το σχήμα της pizza και αν και υπάρχει ένα εντελώς ευδιάκριτο τρίγωνο στο κέντρο του σχήματος (κομμάτι pizza) η αίσθηση που δίνεται όταν κοιτάει κάποιος το σχέδιο είναι… κυκλική!!!

 

Οι τεράστιοι κύκλοι λειτουργούν visually  σαν επιπλέοντες στο σχέδιο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα σα να βλέπει κάποιος αερόστατα ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως κουμπιά Call To Action.

 

  1. Spilt Screens

Οι split screens φαίνεται να είναι από εκείνες τις τάσεις που εμφανίζονται απότομα, αυξάνουν διαρκώς την δημοτικότητα τους και ξαφνικά εξαφανίζονται αλλά με έντονη τάση να επανέρχονται μετά από λίγο διάστημα.

Το μεγαλύτερο προτέρημα των  split screens, σχεδιαστικά, είναι οτι ενσωματώνονται απροβλημάτιστα στο responsive design ενώ σε θέμα οπτικής επικοινωνίας δινουν την ευκαριά για διπλή προβολή στο ίδιο σημείο!

Το concept των split screens βάζει τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας σε ισχυρή θέση επιλογής μιας και του δίνεται η αίσθηση οτι μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θα αλληλεπιδράσει με το website.

Στο παραπάνω παράδειγμα, η ιστοσελίδα θέτει άμεσα ένα ευθύ ερώτημα στον επισκέπτη της. «Θέλεις να κλείσεις θέση σε κάποιο εστιατόριο ή θέλεις να παραγγείλεις;» Η split screen σχεδιαστικά κάνει κάτι περισσότερο απο το να κάνει την κατασκευή ευκολότερη στην χρήση. Στην πραγματικότητα δίνει το βήμα στον επισκέπτη της οτι έχει πολλαπλές οπτικές επιλογές και τον τοποθετεί σε θέση ισχυρού που παίρνει μια απόφαση.

 

  1. Λευκό κείμενο σε σκούρο background

Σκούρα backgrounds με λευκά γράμματα αποτελούν πάντα έναν κλασσικό και επιτηδευμένο συνδυασμό. Το συγκεκριμένο trends όμως εμπλουτίζεται οπτικά είτε με video είτε με κάποιου είδους animation στο background (πχ parallax).

Ακριβώς αυτή η κίνηση που υπάρχει στο background είναι που κάνει την διαφορά και κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη της ιστοσελίδας κυριότερα γιατί ουσιαστικά δεν του αποσπά την προσοχή εντελώς!!! Λόγω της σκούρας απόχρωσης, μεγάλο μέρος της κίνησης γίνεται δύσκολα αντιληπτή και άρα ενοχλεί πολύ λιγότερο την επισκέπτη του ιστότοπου.

Το λευκό κείμενο που υπάρχει απο πάνω, έρχεται να δώσει σθένος στον σχεδιασμό. Όσο περισσότερο σκούρο είναι το background, τόσο μεγαλύτερο μυστήρια αίσθηση δημιουργεί στον χρήστη και τόσο πιο ευκολοδιάβαστο γίνεται το κείμενο που υπάρχει απο πάνω του.

Είναι πραγματικά απίθανο πόση πληροφορία γεμίζει το μυαλό κάποιου με το που θα κοιτάξει τα παραπάνω σχέδια!!!

TOP

Inquiry