Please enable JS

Ένα λογότυπο αλλιώτικο απο τα άλλα

Ένα λογότυπο αλλιώτικο απο τα άλλα

Ένα λογότυπο αλλιώτικο απο τα άλλα

Σχεδιασμός λογότυπου και συνολικής εταιρικής ταυτότητας Νορβηγικής πολυεθνικής εταιρείας με έμφαση στην καινοτομία. Μια πρόκληση για εμάς, όταν τα βάλαμε με τα "θηρία" και βγήκαμε νικητές.

Η πρώτη επαφή αφορούσε προσφορά για τον σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας Πολυεθνικής εταιρείας με έδρα τη Νορβηγία (εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) η οποία είχε συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να προσχωρήσει στην πατεντοποίηση του πρώτου εμβολίου παγκοσμίως για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας.

Το όνομα της εταιρείας είναι Perio Vac X, που αποτελεί λογοπαίγνιο του Periodontal Vaccine.

Ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός και διεξήχθη σε 3 επίπεδα, από τα οποία αποχωρούσαν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ανάλογα με τις προσφορές. Στο τελικό επίπεδο απέμειναν 3 εταιρείες. Το isotopon, μια Δανέζικη και μια Βρετανική από τις οποίες η εταιρείας κέρδισε την τελική εμπιστοσύνη του Συμβουλίου και προχωρήσαμε στην σύναψη συμφωνίας.

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συναντήσεις, μας παρουσιάστηκε το πλήρες project αλλά και η  αγορά που θα στόχευε παγκοσμίως.
Η πρόληψη της περιοδοντίτιδας είναι ανύπαρκτη ενώ η θεραπεία της έχει συνολικό κόστος 42 δις δολάρια για την Αμερική και 28 δις για την Ευρώπη.

Το Συμβούλιο της εταιρείας, επιθυμούσε ένα λογότυπο που θα είχε συνάφεια με δόντια μεν, αλλά θα είχε μέσα και το στοιχείο της ανάπτυξης και της καινοτομίας δε.

Η έρευνα ύπήρξε ενδελεχής και τελικά καταλήξαμε στο παρακάτω.

Perio Vac X LOGO 02

 
Επιλέχθηκε ο σχεδιασμός να είναι αφαιρετικός.
4 γραμματοστοιχεία από το λογότυπο, έχουν παραχθεί με αφαίρεση κάποιου διανύσματος, χωρίς να θυσιάζεται όμως η αναγνωσιμότητα του τελικού αποτελέσματος.

Ε
Έχει αφαιρεθεί η κάθετη γραμμή και έχει μεταφερθεί αυτούσια 2 θέσεις δεξιά για να αναπαραστήσει το «Ι».

R
Έχει αφαιρεθεί επίσης η κάθετη γραμμή και έχει ενωθεί με το προηγούμενο στοιχείο.

V
Έχει αφαιρεθεί το δεξί διάνυσμα και την θέση του έχει πάρει το αριστερό διάνυσμα του επόμενου στοιχείου.

Α
Έχει αφαιρεθεί το παράλληλο διάνυσμα.


Γράμματα Ε και Ι

E I 03

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα στοιχεία Ε και Ι παράγονται το ένα από το άλλο με επακριβή απόσπαση ενός διανύσματος χωρίς να αλλάζει η αναγνωσιμότητα των γραμματοστοιχείων.
Υποσυνείδητα αυτό δηλώνει δημιουργία, αρμονία, λύση εκ των έσω κάτι που παραπέμπει στον εμβολιασμό.

Αιχμές

perio aixmes

Τα γραμματοστοιχεία, έχει επιλεχθεί να έχουν αιχμές για 2 λόγους
Ο πρώτος έχει να κάνει με το οτι η αιχμή υποδηλώνει δυναμικότητα και δραστικότητα (δραστική πρόληψη της περιοδοντιτιδας).
Ο δεύτερος λόγος είναι ο πιο προφανής και υποδηλώνει κοπτήρα>κυνόδοντα>δόντια.


Βέλος

perio velos

Η παραγωγή των 4 γραμμάτων με αφαίρεση διανυσμάτων, μας βοήθησε έτσι ώστε το Α να αναπαριστά την επιθυμητή πρόοδο και ανάπτυξη, καθώς το Α συμβολίζει το άκρο ενός βέλους που δείχνει προς τα πάνω.

 

Χ

Το γραμματοστοιχείο Χ διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο σχεδιασμό και έχει 3 υποσυνείδητες αναφορές.
1)    Η προφανής, είναι ο σχηματισμός του γραμματοστοιχείου Χ, το οποίο αποτελεί μέρος του λογότυπου.
2)    Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που θυμίζει χημική ένωση, με 2 μόρια ενωμένα και άλλα 2 εκατέρωθεν, υπονοώντας την χημική υπόσταση του εμβολίου.

nitrite molecule model


3)    Παραβολικά το σχέδιο είναι σαν κάποιος να κοιτάει μια οδοντοστοιχία από πάνω, με το ένα του μέρος να συμβολίζει τις κορώνες ενός δοντιού και το υπόλοιπο τα ούλα που υπάρχουν εκατέρωθεν.

denturessmallfile


Ακρωνύμιο

Perio Vac X LOGO 01

Τα 3 γραμματοστοιχεία της ονομασίας (P, V, X) είναι διακριτά. Η ονομασία είναι ένα λογοπαίγνιο της ονομασία Periodontal Vaccine.
Το ακρωνύμιο είναι ουσιαστικά ένα λογοπαίγνιο με 2 από τα 3 γραμματοστοιχεία να δημιουργούνται από τον κενό χώρο. Το P είναι ουσιαστικά «τρύπα» ενώ το V σχηματίζεται από τον κενό χώρο που δημιουργεί το πάνω μέρος του γραμματοστοιχείου Χ.

 

Δόντι

Perio Vac X LOGO 03

Το τελικό συνοδευτικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι μια αναπαράσταση δοντιού, διαχωρισμένου σε 2 τμήματα (διακριτά και χρωματικά) για να υποδηλώσει και οπτικώς ότι το εμβόλιο αφορά δόντια ενώ η διχρωμία  υποδηλώνει και την μεταμόρφωση, την αλλαγή από το ένα στο άλλο (από την ασθένεια στη υγεία).

 

Επιστολόχαρτο (Εξώφυλλο και δεδομένων)

Λόγω της τριπλής έννοιας της απεικόνισης του γράμματος X και ιδιαίτερα λόγο της δεύτερης υποσυνείδητης αναφοράς σε χημική ένωση (βλ. παραπάνω) επιλέχθηκε το επιστολόχαρτο να «συνεχίσει» αυτή την αναφορά και με τα υπόλοιπα μόρια της χημικής ένωσης που ουσιαστικά «πλέουν» στο υλικό που είναι το συνολικό επιστολόχαρτο.
Αυτό επετεύχθη με την «συνέχιση» μετά το τέλος του λογότυπου με τα υπόλοιπα κυκλικά μόρια που «ταξιδεύουν» προς τα δεξιά.

letterhead A4 COVERPAGE

letterhead A4

 

 

Παρουσιάσεις Powerpoint (Εξώφυλλο και δεδομένων)

POWERPOINT COVER

POWERPOINT

 

Χρωματισμός

Επιλέχθηκε 2χρωμος σχεδιασμός, με το ένα χρώμα να είναι το πορτοκαλί και το άλλο το μπλέ.
Το μπλέ υποδηλώνει σταθερότητα, εμπιστευτικότητα, δύναμη, επιτυχία, ευθύνη, επιχειρηματικότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Το πορτοκαλί υποδηλώνει ενέργεια και προσοχή.

Η 2χρωμία επίσης βοηθά τον συνολικό σχεδιασμό έτσι ώστε:
-    Να γίνει ακόμα πιο ξεχωριστό το βέλος που δείχνει προς τα πάνω στο γράμμα Α.
-    Να σχηματιστεί το γράμμα Χ στο ακρωνύμιο.
-    Να υπονοηθεί η μετάβαση στον σχηματισμό του δοντιού.