Please enable JS

Το φάντασμα του internet explorer είναι εδώ

Το φάντασμα του internet explorer είναι εδώ

Το φάντασμα του internet explorer είναι εδώ

Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα στην κατασκευή των ιστοσελίδων στην οποία πλανιόνταν επι μονίμου βάσεως ένα φάντασμα, ή μάλλον καλύτερα μια κατάρα!!!

Το όνομά της ήταν Internet Explorer που πάντα έκανε του κεφαλιού του και δοκίμαζε τα νεύρα σχεδιαστών και developer μέχρις εσχάτων. Αλλιώς φαινόταν μια ιστοσελίδα στον Firefox και τον Opera (δεν υπήρχε ακόμη Chrome), αλλιώς στον «αγαπημένο» IE!!!

Έπρεπε να γραφτεί ξεχωριστός κώδικας για έναν μεγάλο αριθμό ενεργειών για να φαίνεται η ιστοσελίδα όπως πρέπει και στον IE. Κάθε τόσο δε, ενώ η τεχνολογία εξελισσόταν με ρυθμούς αστραπής και ενώ τα CSS3 κυριαρχούσαν, με καινούργια δεδομένα κάθε βδομάδα, ο IE αρνούνταν πεισματικά κάθε εξέλιξη!!! Δεν ενσωμάτωνε σχεδόν καμία νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα τα νεύρα των developers να φτάνουν στο ταβάνι (και ακόμα πιο πάνω).

Αυτή η ιστορία κράτησε χρόνια!!! Και λέγοντας χρόνια, αναφερόμαστε σε πραγματικά πολλά ημερολογιακά χρόνια έως ότου το μερίδιο του στην χρήση να πέσει χαμηλά, να χάσει τα πρωτεία από τον Firefox, να εμφανισθεί και ο Chrome και σύντομα, μετά την εμφάνιση του τελευταίου, να αποτελέσει μια τραγική μειοψηφία και να αναγκάσει την Microsoft όχι απλά να το σκεφτεί σοβαρά, αλλά ουσιαστικά να τον αποσύρει και να διατηρήσει την ύπαρξη του μόνο για λόγους συμβατότητας με παλαιότερα συστήματα που τον χρησιμοποιούσαν!!!

Γιατί σας τα γράφουμε όλα αυτά; Ο IE αποτελεί παρελθόν και τίποτα δεν μοιάζει να ταράσει το ήρεμο οικοσύστημα των σύγχρονων browser που λειτουργούν ομαλά και δεν δημιουργούν προβλήματα.
Όλα αυτά ήταν όντως αληθινά, μέχρι που βγήκε ο Chrome 67!!!

Κάνοντας ένα μικρό διάλλειμα από την ιστοριούλα μας, σας θυμίζουμε ένα μεγάλο σχεδιαστικό trend στις ιστοσελίδες, που ήρθε για να μείνει. Οι μεγάλες, parallax, φωτογραφίες background. Ναι, αυτές που «γεμίζουν» όλη την ανάλυση της οθόνης ανεξαρτήτου συσκευής και δίνουν ένα ευχάριστο και, οπτικά,  ισχυρά επικοινωνιακό μήνυμα στον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας. Υπάρχουν σχεδόν παντού και δίνουν την ευχέρεια στον σχεδιαστή να συνεργαστεί αρμονικά με τον developer για να επικοινωνήσει κατά το δυνατόν καλύτερα το μήνυμα που θέλει, μέσω μιας περιοχής της ιστοσελίδας.

Εδώ η ιστοριούλα τελειώνει, ίσως λιγάκι απότομα!!! Με την έλευση του Chrome 67 (και συγκεκριμένα της διανομής 3396.79) οι μεγάλες φωτογραφίες parallax απέκτησαν… πρόβλημα. Για την ακρίβεια, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΡΑ, μιας και η εμφάνισή τους ήταν ή ανύπαρκτη ή δεν ήταν parallax με αποτέλεσμα η εμφάνιση των ιστοσελίδων να είναι αστεία και μη επαγγελματική.

Γιατί ο αγαπημένος Chrome δημιούργησε αυτού του είδους τα προβλήματα;
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν φταίει ο Chrome αλλά το ανάποδο!!! Στην περίπτωση του IE έφταιγε ο IE γιατί δεν ακολουθούσε την ανάπτυξη. Στην περίπτωση του Chrome, φταίει η ανάπτυξη που ακολουθήθηκε από τον Chrome!!!

Σας μπερδέψαμε; Ας γίνουμε λιγάκι ποιο κατανοητοί. Στην τελευταία διανομή του ο Chrome ενσωμάτωσε μια λειτουργεία CSS που υπήρχε εδώ και 3 χρόνια αλλά που έως τώρα δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπ’ όψην από τους Browser. Την property will-change!!!

Όπως, ενδεχομένως, υποψιάζεστε και από την ονομασία της είναι μια property που προετοιμάζει τον browser για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν σε μια property για να τον βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα την ταχύτητα εκτέλεσης των αλλαγών αυτών.
Με βάση αυτό λοιπόν, πολλά CSS που γράφτηκαν πριν από την έκδοση 67 του Chrome, παρουσίασαν πρόβλημα στην εμφάνιση διαφόρων properties, με μια εξ αυτών να είναι και η parallax εμφάνιση των background φωτογραφιών των ιστοσελίδων.

Έγινε εκτενής έλεγχος όλων των ιστοσελίδων των πελατών μας και όσοι λογαριασμοί δεν είχαν κάποιο ενεργό πακέτο υποστήριξης, ενημερώθηκαν κατάλληλα. Σε όσα πακέτα υποστήριξης ήταν ενεργά, προωθήθηκε άμεσα η διόρθωση από το τεχνικό μας τμήμα (ακόμη και σε αυτά που δεν συμπεριλαμβάνονταν ανάλογες ενέργειες στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, βάση χαρακτηριστικών) και αποκαταστάθηκε η ομαλή εμφάνιση των ιστοσελίδων σε όλους τους browser.

Και κάπου εδώ γεννάται για άλλη μια φορά το ερώτημα… εσείς τι υποστήριξη έχετε από την εταιρεία που σας σχεδίασε και σας παρέδωσε την ιστοσελίδα σας; Κάνατε έλεγχο τελευταία, χρησιμοποιώντας πολλαπλούς browser για να εξακριβώσετε αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει; Σας ενημέρωσε κανείς για τις αλλαγές και τι πρέπει να κάνετε; Υπάρχει πλάνο ελέγχου και υποστήριξης της ιστοσελίδας σας που θα την καταστήσουν ομαλά λειτουργίσιμη στο απώτερο μέλλον;

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας, δεν σταματάει με την παράδοσή της. Ο κόσμος του internet αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και πολύ πιθανά αυτό που παραλάβατε να μην λειτουργεί σωστά μετά απο σύντομο χρονικό διάστημα.
Μην αφήνετε στην τύχη της την ιστοσελίδα σας. Ασφαλίστε την λειτουργεία της με ένα ικανό συμβόλαιο υποστήριξης.