22
Νοέμβριος 2020

Αύξηση τζίρου έφερε ο covid-19 στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Αύξηση τζίρου του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα πάνω από 30% αναμένουν οι αναλυτές της αγοράς, καθώς ήδη αυτό το ποσοστό είχε επιτευχθεί πριν από το δεύτερο lockdown που διανύουμε στο τέλος του 2020.

Η πρόβλεψη είναι ξεκάθαρη. Οι αγορές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα μετατραπούν σε μόνιμη καταναλωτική συνήθεια ενω παράλληλα εκτιμάται ότι έως το 2025 ο όγκος πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί κατά 70% σε σύγκριση με το 2020 που διανύουμε.

Στις παραπάνω επισημάνσεις προχώρησε ο Αγγελος Γαλανάκης, επικεφαλής πωλήσεων της Google για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα, στο πλαίσιο του ψηφιακού εργαστηρίου με τίτλο «Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικό Εμπόριο: από τη θεωρία στην πράξη» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις 18 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, έως το 2025 αναμένεται το 59,3% των χρηστών Internet στην Ελλάδα να είναι και ενεργοί αγοραστές από ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι 50,3%.

Το πόσο οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να κάνουν αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκαν κατά 30% οι αναζητήσεις στο Google σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, φαινόμενο που, όπως σημείωσε ο κ. Γαλανάκης, παρατηρείται και στο τωρινό lockdown.

Η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει και άλλες συνήθειες που σχετίζονται λιγότερο ή περισσότερο με τις αγορές μέσω Διαδικτύου. Στη διάρκεια του πρώτου lockdown αυξήθηκε κατά 60% το ποσοστό όσων βλέπουν YouTube από τις οθόνες της τηλεόρασης, ενώ διαπιστώθηκε ότι το 53% είναι «κυνηγοί προσφορών», οι οποίοι μάλιστα προχωρούν στη συνέχεια σε αγορές με πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Το 58% των καταναλωτών που έκανε αγορές από e-shop στη διάρκεια του πρώτου lockdown ήταν είτε νέοι πελάτες ή το έπραξαν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την προ covid εποχή, ενώ to 60% όσων ψώνισαν ειδικά από ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ δεν το είχαν πράξει ποτέ πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Μάλιστα, το 50% αυτών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Google, δήλωσε ότι θα το πράξει και στη συνέχεια. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αναμένεται αύξηση του σχετικού ποσοστού μετά το δεύτερο lockdown.

ΠΗΓΗ

TOP

Inquiry