25
Ιούλιος 2020

Γιατί ένα μινιμαλιστικό λογότυπο μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά για την επιχείρησή σας

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις μοιράζονται συχνά ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν μοναδικά, απλά, έξυπνα λογότυπα.

Η πιο σημαντική δουλειά ενός λογότυπου είναι να βοηθήσει τους πελάτες και τις προοπτικές των πελατών να αναγνωρίσουν την εταιρεία σας. Γι ‘αυτό τα καλύτερα λογότυπα είναι απλά και αξέχαστα. Απλώς σκεφτείτε πόσα λογότυπα μπορείτε να αναγνωρίσετε στην καθημερινή σας ζωή! Αυτά τα λογότυπα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι η Nike ήταν η μάρκα που έκανε τα παπούτσια σας ή ότι η Apple είναι ο λόγος για τον οποίο το διαβάζετε σε Macbook.

Μοναδικό, απλό και έξυπνο – αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία της μεγάλης γραφιστικής για πολλές δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, όπως και άλλα πολιτιστικά πρότυπα, ο σχεδιασμός ακολουθεί συχνά τις τάσεις. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο.
Οι προτιμήσεις και οι αγορές των πελατών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις τάσεις προτού εγκατασταθείτε στην επωνυμία σας.

Δεν σας προτείνουμε να ακολουθείτε τις τάσεις. Για παράδειγμα, για κάποιο χρονικό διάστημα, ήταν πολύ δημοφιλές να έχουμε 3D, κινούμενα λογότυπα, αλλά αυτά ήταν αδύνατο να εκτυπωθούν και συχνά πολύ δύσκολο να διαβαστεί. Οι διαρκές τάσεις σάς βοηθούν να διαμορφώσετε και να ορίσετε καλύτερα την επωνυμία σας. Το να πετάς τις μόδες μπορεί να σε παρασύρει.

Όσον αφορά το σχεδιασμό, ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι τάσεις και οι τάσεις μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Μερικά είναι χρήσιμα, αλλά άλλα μπορεί να αποσπά την προσοχή και να είναι αντιπαραγωγικά.
Αλλά υπάρχει μια τρέχουσα τάση σχεδιασμού που πιστεύουμε ότι είναι ισχυρή και μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ισχυρότερες μάρκες: μινιμαλισμός.

Παρόλο που ο μινιμαλισμός έχει γίνει πολύ δημοφιλής μόλις πρόσφατα στον κόσμο του σχεδιασμού, η αισθητική είναι στην πραγματικότητα πολύ παλαιότερη. Στις ΗΠΑ, ο μινιμαλισμός μπορεί να εντοπιστεί από τη δεκαετία του 1960 καθώς καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη επαναστάτησαν εναντίον των συμβατικών καλλιτεχνικών λεπτομερειών και του υλισμού.

Στην πραγματικότητα, η έννοια του μινιμαλισμού είναι παλαιότερη από τη δεκαετία του 1960. Αρχικά βασίζεται στον ιαπωνικό πολιτισμό.
Η αισθητική ήταν ευρέως γνωστή στην Ιαπωνία ως Ma, μια αρχιτεκτονική φιλοσοφία που μεταφράζεται σε «το διάστημα μεταξύ». Αντί αυτού του χώρου που αντιπροσωπεύει ένα κενό, η φιλοσοφία του Μα το βλέπει ως τον αρνητικό χώρο, τη σιωπή και τη ρίζα του νοήματος.
Τελικά, ο Ma εξαπλώθηκε πέρα από την ιαπωνική αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό, επηρεάζοντας τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς καλλιτέχνες να επικεντρωθούν στις σύγχρονες, γεωμετρικές γραμμές και τα πρωτεύοντα χρώματα. Ο Hans Hoffman, Γερμανός-Αμερικανός αφηρημένος καλλιτέχνης, ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την έννοια του μινιμαλισμού:
Η ικανότητα απλούστευσης σημαίνει την εξάλειψη των περιττών ώστε να μπορεί να μιλήσει το απαραίτητο.

Τελικά, ο μινιμαλισμός εξαπλώθηκε πέρα από την τέχνη και εμφανίστηκε στον κόσμο της γραφιστικής. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει όλο και περισσότερες μάρκες να ανεβαίνουν στη μινιμαλιστική τάση καθώς απλοποιούν την επωνυμία τους από τα μηνύματά τους έως τα ίδια τα λογότυπα.
Είστε πιθανώς ήδη εξοικειωμένοι με την ιδέα του μινιμαλισμού στη σχεδίαση λογότυπων.

Οι εταιρείες θέλουν το λογότυπό τους να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, εύκολα ερμηνεύσιμο και διαχρονικό. Τα υπερβολικά σύνθετα λογότυπα συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων συχνά μιλάνε για αυτοσυγκράτηση – δεν βάζουν τα πάντα σε μια ιστοσελίδα. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί για το σχεδιασμό λογότυπων.

Πολλοί γραφίστες συμφωνούν. Μερικά από τα πιο διάσημα και αναγνωρισμένα λογότυπα στον κόσμο, όπως τα λογότυπα της IBM και της ABC, προήλθαν από γραφίστες όπως ο Paul Rand – ένας σχεδιαστής που εκτιμούσε την απλότητα στο σχεδιασμό. Αντί να δημιουργούν υπερβολικά περίπλοκα εταιρικά λογότυπα που ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή, ο Rand και οι πελάτες του εστίασαν στον μινιμαλισμό και δημιούργησαν πολλά εικονικά λογότυπα.

Αλλά πώς μπορείτε να έχετε την ίδια επιτυχία;
Πώς μπορείτε να επιτύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτές τις εμβληματικές μάρκες, με σχέδιο λογότυπου ή επανασχεδιασμό για την επιχείρησή σας;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Κατανοήστε τον μινιμαλισμό

Πρώτον, δεν αρκεί να καταλάβουμε απλώς τι σημαίνει μινιμαλισμός. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματικά ο μινιμαλισμός σε σχέση με το σχεδιασμό λογότυπου .
Δεδομένου ότι ο μινιμαλισμός στο σχεδιασμό επικεντρώνεται στην απλότητα και τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη, πρόκειται για εργασία με περιορισμό στο σχεδιασμό. Η εξάσκηση του σχεδιασμού συγκράτησης δεν σας υποχρεώνει απαραίτητα να δημιουργήσετε ένα βαρετό λογότυπο. Αντ ‘αυτού, ο περιορισμός σάς ωθεί να αφαιρέσετε τυχόν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αποσπάσουν το μήνυμα, τη μνήμη και την αναγνώριση του λογότυπου.
Και λειτουργεί! Σχεδόν κάθε διάσημο λογότυπο ασκεί κάποια μορφή μινιμαλισμού – και μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικά κάτι βαρετό για τα λογότυπα της Apple ή της Nike. Χρησιμοποιούν χώρο και απλότητα για να κάνουν πολύ δυνατές δηλώσεις.

Πηγαίνετε πέρα από την τάση

Ένα ενδιαφέρον γεγονός για διάσημα λογότυπα όπως αυτά της Nike και της Apple είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν ξεκίνησαν μινιμαλιστικά. Για πολλές μεγάλες μάρκες, χρειάστηκαν σημαντικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού για να αλλάξουν τα λογότυπά τους. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν έχετε ένα υπάρχον λογότυπο για την εταιρεία σας, έχετε την ευκαιρία να το βελτιώσετε, όπως και οι εταιρείες αυτές με τον επανασχεδιασμό του λογότυπου.
Ενώ είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές προέρχονται από την τάση του μινιμαλισμού, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο μινιμαλισμός έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από πολλές άλλες τάσεις. Με απλά λόγια: ένας καλός designerδεν θα σας πει ποτέ ότι χρειάζεστε ένα πιο περίπλοκο λογότυπο.
Μιλήσαμε για μεγάλες επωνυμίες όπως το λογότυπο Starbucks ή η Mastercard . Αλλά για να σας εμπνεύσουμε να επικεντρωθείτε στο μινιμαλισμό στο σχεδιασμό λογοτύπου σας, μοιραζόμαστε μερικά ακόμη από τα αγαπημένα μας απλοποιημένα λογότυπα.

1. Netflix

Το παλιό λογότυπο του Netflix

Νέο λογότυπο του Netflix

Το Netflix έχει ισχυρή επωνυμία. Μετακόμισαν από το σκιερό, τρίχρωμο λογότυπο με το όνομά τους να γράφεται με μια πιο επίπεδη γραμματοσειρά και σύμβολο. Αλλάζοντας το λογότυπό τους σε 3 χρώματα, το Netflix αύξησε την ευελιξία τους. Το single N βοηθά επίσης επειδή δίνει στο Netflix ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία κατά την καθιέρωση επωνυμίας. Ο διακόπτης αντικατοπτρίζει ακόμη και την αλλαγή τους για να γίνει μια πιο σύγχρονη υπηρεσία ροής.

2. eBay

Λογότυπο eBay’s Rebrand


Το eBay είχε επίσης μια μεγάλη επωνυμία. Όπως το Netflix, η αλλαγή δεν ήταν υπερβολικά δραματική. Αλλά το eBay επέλεξε να εξαλείψει τα επικαλυπτόμενα γράμματα και να απλοποιήσει τη γραμματοσειρά τους. Ως αποτέλεσμα, το νέο λογότυπο φαίνεται πολύ πιο μοντέρνο και είναι πιο εύκολο να το θυμάστε.

3. Wendy’s

Παλιό λογότυπο του Wendy

Νέο λογότυπο της Wendy

Σε αυτήν τη σύντομη λίστα, ο Wendy’s είναι ο πιο δραματικός επανασχεδιασμός. Το αρχικό λογότυπό τους έμοιαζε περισσότερο με μια περίπλοκη βιτρίνα από κάτι που θα μπορούσε να φέρει επωνυμία στα προϊόντα ή στο διαφημιστικό υλικό τους. Ως αποτέλεσμα του επανασχεδιασμού, το λογότυπο είναι πιο εύκολο να τοποθετηθεί και πολύ πιο εύκολο να το δείτε.
Αυτές οι επωνυμίες είναι υπέροχα παραδείγματα για το πώς ο μινιμαλισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μια μαύρη γραμμή ως το λογότυπό σας. Είναι επίσης σπουδαία παραδείγματα για το πώς ο μινιμαλισμός έχει εξελιχθεί σε βασικό συστατικό του καλού σχεδιασμού, αντί για μια άλλη τάση που ορισμένες εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν. Για να έχουμε ένα λογότυπο τόσο καλό όσο και το νέο τους, ο μινιμαλισμός είναι απολύτως απαραίτητος.

Κάνοντας το λογότυπό σας minimal

Εάν δεν το έχετε παρατηρήσει, το γενικό θέμα του μινιμαλισμού είναι «LESS IS MORE». Εστιάζοντας στην απλότητα και στο χώρο, το λογότυπό σας μπορεί να είναι υπέροχο . Τα λογότυπα που ασκούν μινιμαλισμό δεν περιορίζονται σε γραμμές ή ασπρόμαυρα, απλά συνδυάζουν μερικά στοιχεία παρά κάθε διαθέσιμο στοιχείο σχεδίασης.

TOP

Inquiry