19
Φεβρουάριος 2022

Οι καλές βαθμολογίες Core Web Vitals δεν θα βελτιώσουν την ευρετηρίαση

Core Web Vitals

Η Google λέει ότι η καλή βαθμολογία Core Web Vitals δεν εγγυάται ότι οι σελίδες σας θα ευρετηριαστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το να έχετε καλές βαθμολογίες Core Web Vitals δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε βελτιωμένη ευρετηρίαση των ιστοσελίδων σας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Αυτό δήλωσε ο συνήγορος αναζήτησης της Google, John Mueller, κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου hangout για τις ώρες γραφείου του Google Search Central SEO.

Γίνεται μια ερώτηση σχετικά με τα Core Web Vitals και εάν οι βαθμολογίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ιστότοπου, επηρεάζοντας επομένως πόσες σελίδες ενός ιστότοπου ευρετηριάζονται.

Η ποιότητα του ιστότοπου σχετίζεται άμεσα με την ευρετηρίαση, καθώς η Google στοχεύει στην ευρετηρίαση περιεχομένου υψηλής ποιότητας που προσθέτει αξία στον ιστό.

Εάν ο ιστότοπός σας δεν πληροί ένα συγκεκριμένο όριο ποιότητας, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι σελίδες σας να ευρετηριάζονται αργά ή να μην ευρετηριάζονται καθόλου.

Ωστόσο, οι βαθμολογίες Core Web Vitals είναι παράγοντες κατάταξης , όχι παράγοντες ποιότητας. Επομένως, η αύξηση των βαθμολογιών δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευρετηρίαση.

 

Μπορούν οι βαθμολογίες του Core Web Vitals να επηρεάσουν την ευρετηρίαση Google;

Ο Mueller σημειώνει ότι είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση χωρίς να κοιτάξει την ιστοσελίδα για την οποία αναφερόμαστε.

Σε γενικές γραμμές, δεδομένου ότι τα Core Web Vitals και η Page Experience δεν είναι παράγοντες ποιότητας και είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δημιουργία ευρετηρίου.

Ο Mueller αναφέρει:

«Δεν νομίζω. Είναι πραγματικά κάπως δύσκολο να το δεις αυτό χωρίς να κοιτάξεις έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Αλλά, ουσιαστικά, το Core Web Vitals παίζει ρόλο στον παράγοντα κατάταξης της εμπειρίας σελίδας — και αυτός είναι περισσότερο ένας παράγοντας κατάταξης. Αυτό δεν είναι παράγοντας ποιότητας.

Και συγκεκριμένα, δεν παίζει ρόλο με το πόσο πραγματικά ανιχνεύουμε και ευρετηριάζουμε από τον ιστότοπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια μικρή σχέση μεταξύ του πόσο γρήγορη είναι η σελίδα και πόσο γρήγορα μπορούμε να την ανιχνεύσουμε, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Έτσι, αυτό είναι κάτι όπου συνήθως αυτές οι πλευρές είναι λιγότερο συνδεδεμένες και δεν συνδέονται πλήρως μεταξύ τους».

Ο Mueller συνεχίζει λέγοντας ότι οι καλές βαθμολογίες Core Web Vitals δεν οδηγούν πάντα σε ταχύτερη ανίχνευση.

Εκτός από τους παράγοντες Core Web Vitals και Page Experience, υπάρχουν τόσα άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το πόσο γρήγορα φορτώνεται μια ιστοσελίδα.

«Λοιπόν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την εμπειρία σελίδας, επειδή ο χρόνος που χρειάζεται για να φορτώσει μια σελίδα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες — περισσότερο από ένα μόνο αίτημα προς τον διακομιστή, μπορεί να είναι ότι ίσως έχετε γραμματοσειρές σε αυτήν τη σελίδα ή ίσως έχετε μεγάλες εικόνες που προέρχονται από άλλους ιστότοπους. Όλα αυτά είναι στοιχεία που παίζουν ρόλο στο πόσο γρήγορα φορτώνεται η σελίδα για έναν χρήστη, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχούν στο πόσο γρήγορα μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια σελίδα.

Προφανώς, εάν ο server σας είναι τόσο αργός που κάθε αίτημα που υποβάλλεται σε αυτόν απαιτεί αρκετό χρόνο, τότε θα έλεγα ότι η ιστοσελίδα σας θα είναι αργή και η ανίχνευση της Google θα είναι αργή μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε να την σκανάρουμε όσο θα θέλαμε. Αλλά, ως επί το πλείστον, αν μιλάτε ότι ορισμένες ιστοσελίδες είναι καλές και η ανίχνευση είναι σχετικά γρήγορη, τότε δεν θα περίμενα να δω μια σχέση μεταξύ των βαθμολογιών Core Web Vitals και της ανίχνευσης και της δημιουργίας ευρετηρίου ενός ιστότοπου.”

TOP

Inquiry