2
Ιούλιος 2019

Παράγοντες βαθμολόγησης κατάταξης Google

Στον αγώνα για καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα του Google, πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες βαθμολόγησης της Google. Αναφέρουμε δε, ότι το θέμα κατάταξης στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης είναι πολυπαραγοντικό αλλά είναι δύσκολο να καταδείξουμε πόσο πολύπλοκο είναι.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε συνοπτικά μερικές δεκάδες signals που λαμβάνει υπ’ όψιν του το Google, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την ακριβή βαρύτητά τους.

 

Παράμετροι Domain

Ηλικία του Domain – Η παλαιότητα του Domain δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Λέξη κλειδί στο Domain name – Όταν κάποιο keyword εμφανίζεται στο domain name, σίγουρα δίνει μια παραπάνω ώθηση. Ο λόγος είναι ότι λειτουργεί ως ένδειξη συνάφειας του keyword με την ιστοσελίδα μας.
Λέξη κλειδί ως πρώτη λέξη στο Domain name – Ένα domain, το οποίο ξεκινάει με τη λέξη κλειδί, έχει πλεονέκτημα σε σχέση με ιστοσελίδες που δεν την έχουν καθόλου.
Μακροπρόθεσμη προαγορά domain – Domains τα οποία πληρώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκ των προτέρων, εκλαμβάνεται από την Google, ως ένδειξη σοβαρότητας.
Λέξη κλειδί στο Sub-domain – Η επιτροπή του Moz, το 2011 συμφώνησε ότι μια λέξη κλειδί που βρίσκεται στο sub-domain μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατάταξη μιας ιστοσελίδας.
Ιστορικό του τομέα – Ένας ιστότοπος με ασταθή ιδιοκτησία (μέσω του whois) μπορεί να κάνει την Google να “επαναφέρει” το ιστορικό, αναιρώντας τους εξωτερικούς συνδέσμους που οδηγούν στον τομέα.
Τομείς επακριβούς αντιστοίχισης – Exact match Domains, είναι ονόματα domain, που αντιστοιχούν ακριβώς στη λέξη κλειδί που μια ιστοσελίδα θέλει καλή κατάταξη στο Google. Ενώ έπαιζε τεράστιο ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, η Google μειώνει με τον καιρό την βαρύτητα σε αυτόν τον παράγοντα για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Public / Private WhoIs – Η Google θεωρεί ότι το Private whois είναι ένδειξη ότι έχετε κάτι να κρύψετε. Οπότε για να ευνοήσει την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, πάντα Public.
Penalized WhoIs Owner – Αν η Google αναγνωρίσει ένα συγκεκριμένο άτομο ως spammer, θα εξετάσει όλους τους ιστότοπους που του ανήκουν. Η πιθανότητα για κάποια ποινή είναι μεγάλη.
Κατάληξη Domain – Η κατάληξη χώρας του Domain, όπως πχ gr, de, ru, κτλ. βοηθά την κατάταξη της ιστοσελίδας για τη συγκεκριμένη χώρα, όμως περιορίζει την κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Παράμετροι ιστοσελίδας

Λέξη κλειδί στο Title Tag – Η ετικέτα τίτλου, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, μετά από το περιεχόμενο αυτό καθ’ αυτό.
Λέξη κλειδί στο Description Tag – Ένα ακόμα σήμα σχετικότητας, το οποίο δεν είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικό, όμως εξακολουθεί να έχει κάποια βαρύτητα.
Το Title Tag να ξεκινάει με λέξη κλειδί – Οι ετικέτες τίτλου που ξεκινούν με κάποια λέξη κλειδί, συνήθως έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από Title Tags που έχουν την λέξη κλειδί στο τέλος.
Λέξη κλειδί στο H1 Tag – Οι ετικέτες H1 είναι κάτι σαν δεύτερη ετικέτα τίτλου (Title Tag). Είναι πολύ σημαντική στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και στέλνει επίσης ένα δυνατό σήμα συνάφειας στην Google.
Ακριβής αντιστοίχηση των Keyword – Η ακριβής αντιστοίχιση είναι γενικά καλύτερη από μία ίδια φράση κλειδί, με διαφορετική σειρά.
Επανάληψη του Keyword μέσα στο κείμενο – Η λέξη κλειδί πρέπει να είναι η πιο συχνή φράση μέσα στην κάθε σελίδα. Πρέπει με λίγα λόγια να εμφανίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λέξη, ως ένδειξη συνάφειας.
Πυκνότητα λέξεων κλειδιών – Παρόλο που δεν είναι τόσο σημαντική όσο παλιότερα, η πυκνότητα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο για την Google. Καθορίζει το θέμα της ιστοσελίδας, όμως θυμηθείτε ότι η υπερβολική χρήση των Keyword, μπορεί πλέον να βλάψει την κατάταξή σας. Μία αναλυτική έρευνα στις λέξεις κλειδιά με τον μεγαλύτερο όγκο αναζήτησης, θα βοηθήσει αρκετά.
Μήκος περιεχομένου – Ένα περιεχόμενο με πολλές λέξεις, σίγουρα προτιμάται από μικρότερα άρθρα για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων και την καλύτερη κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης.
LSI keywords – Οι λέξεις κλειδιά Latent Semantic Indexing (LSI) βοηθούν την Google να καταλάβει το νόημα, από κάποιες λέξεις οι οποίες έχουν περισσότερες από μία σημασίες.
LSI Keywords στον τίτλο και την περιγραφή – Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά LSI στα Meta Tags, βοηθάτε την Google να διακρίνει τις έννοιες, μεταξύ συνωνύμων.
Διπλό περιεχόμενο – Το πανομοιότυπο ή παραποιημένο διπλό περιεχόμενο μέσα στον ίδιο ιστότοπο, επηρεάζει αρνητικά την κατάταξη ενός ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης.
Rel = Canonical – Όταν χρησιμοποιείται σωστά, εμποδίζει την Google να εξετάσει σελίδες με πανομοιότυπο περιεχόμενο.
Ταχύτητα φόρτωσης σελίδας, μέσω Chrome – Η Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα του Chrome, για να υπολογίσει το χρόνο φόρτωσης ενός website. Λαμβάνει υπόψιν τη χρήση του CDN, την ταχύτητα του διακομιστή και άλλα σήματα ταχύτητας, τα οποία δεν σχετίζονται που δεν σχετίζονται με την HTML.
Συχνές ανανεώσεις των σελίδων – Η ενημέρωση του Google Caffeine ευνοεί πλέον, το πρόσφατα ενημερωμένο περιεχόμενο. Για να επισημάνει τη σημασία αυτού του παράγοντα, η Google εμφανίζει την ημερομηνία της τελευταίας ενημέρωσης πριν από το Meta Description.
Βελτιστοποίηση εικόνων – Οι εικόνες που χρησιμοποιούμε στην ιστοσελίδα μας, στέλνουν στην Google και στις άλλες μηχανές αναζήτησης, σημαντικές πληροφορίες συνάφειας. Έτσι λοιπόν το όνομα αρχείου, το Alt Text, η περιγραφή και η λεζάντα, πρέπει να περιέχουν το keyword του κάθε page, ώστε να βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Μέγεθος των ανανεώσεων – Η σημασία του μεγέθους των τροποποιήσεων είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων. Η προσθήκη κειμένων για παράδειγμα, είναι μια πολύ πιο σημαντική ενημέρωση από το να αλλάξουμε τη σειρά μερικών λέξεων.
Ταχύτητα φόρτωσης σελίδας μέσω HTML – Η Google δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ταχύτητα φόρτωσης, ως παράγοντα κατάταξης στις αναζητήσεις.
Συχνότητα των ενημερώσεων – Η συχνότητα που έχει ενημερωθεί μία σελίδα στην πάροδο του χρόνου, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο.
Αριθμός εξερχόμενων συνδέσμων – Αν ο αριθμός των DoFollow Outbound Links σε μια σελίδα είναι πολύ μεγάλος, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση να βλάψει την κατάταξη της σελίδας.
Ποιότητα εξερχόμενων Link – H σύνδεση με ιστοσελίδες υψηλού Authority, (external Linking) βοηθά στην εμπιστοσύνη της Google για το περιεχόμενο του site μας.
Θέμα εξερχόμενου Link – Oι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των σελίδων που συνδέεστε ως ένδειξη συνάφειας.
Inbound Links προς μια σελίδα – Ένας μεγάλος αριθμός συνδέσμων, προς μια σελίδα, δείχνει την σημασία της σε σχέση με τις υπόλοιπες σελίδες του Site.
Ποιότητα Inbound Links προς μια σελίδα – Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι προέρχονται από σελίδες του Site μας με υψηλό Authority, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από σελίδες με χαμηλό PA.
Υπερβολικά πολλοί εξερχόμενοι σύνδεσμοι – Ορισμένες σελίδες περιέχουν πάρα πολλούς εξωτερικούς συνδέσμους, με αποτέλεσμα να αποσπούν αρνητικά την προσοχή του αναγνώστη από το κύριο περιεχόμενο.
Πρωτότυπο περιεχόμενο σελίδας – Εάν το περιεχόμενό σας είναι είναι αντιγραμμένο από μια σελίδα στο διαδίκτυο, η οποία έχει γίνει ήδη Indexed, σίγουρα δεν θα έχει καλή κατάταξη.
Ορθογραφία και γραμματική – Η σωστή ορθογραφία και γραμματική, εκλαμβάνονται ως ένδειξη ποιότητας όταν αφορά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων. Δείτε τι ανέφεραν για το θέμα στο Webmaster Central Help Forum της Google.
Βοηθητικό συμπληρωματικό περιεχόμενο – Το χρήσιμο συμπληρωματικό περιεχόμενο, είναι ένδειξη ποιότητας μιας σελίδας.
Broken Links – Ένα Site με πολλά Broken Links, είναι σημάδι ενός εγκαταλελειμμένου ή παραμελημένου ιστότοπου.
Χρήση πολυμέσων – Η χρήση βίντεο, εικόνων, και άλλα είδη πολυμέσων στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, λειτουργούν πάντα θετικά ως προς την κατάταξη σας.
Προβολή Keyword – Η εμφάνιση ενός Keyword στην αρχή μιας σελίδας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σήμα συνάφειας.
Σφάλματα HTML – Πολλά σφάλματα HTML είναι ένδειξη ενός ιστότοπου χαμηλής ποιότητας.
Affiliate Links – Aν έχετε πολλά Links αυτού του είδους, πιθανότατα ο αλγόριθμος της Google να δώσει προσοχή σε άλλα σήματα ποιότητας. Έτσι θα βεβαιωθεί ότι δεν είστε απλά ένα website που λειτουργεί με προμήθεια. Τα affiliate Links είναι σύνδεσμοι, οι οποίοι παραπέμπουν συνήθως σε προϊόντα. Αν λοιπόν γίνει αγορά, αυτός που έστειλε τον πελάτη μέσα από τον σύνδεσμο, παίρνει προμήθεια.
Συντάκτες – Αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο από την Google, θεωρείται ότι αν υπάρχει συντάκτης εγνωσμένης αξίας, επηρεάζει θετικά τις κατατάξεις της ιστοσελίδας.
Λέξη κλειδί σε H2, H3 Ετικέτες – Έχοντας τη λέξη κλειδί σας στις κεφαλίδες με μορφή H2 ή H3, έχετε ένα ακόμα σήμα συνάφειας.
Page Authority – Δεν είναι απόλυτο ως κανόνας, όμως γενικά οι σελίδες με υψηλό PA, έχουν καλύτερη κατάταξη.
Μήκος του URL – Οι υπερβολικά μεγάλες διευθύνσεις URL, ενδέχεται να βλάψουν την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης.
Διαδρομή URL – Μια σελίδα πιο κοντά στο URL του Home Page δίνει μια extra ώθηση στις κατατάξεις.
Επίπεδο ανάγνωσης – Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων σε επίπεδο ανάγνωσης μιας ιστοσελίδας, έχει μεγάλη σημασία για τη Google.
URL String – Οι κατηγορίες στο URL string, δίνουν στην Google ένα θεματικό σήμα που χρησιμοποιούμε στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Κατηγορία σελίδας – Η κατηγορία μέσα στην οποία βρίσκεται μια σελίδα ενισχύει την συνάφεια. Αν δηλαδή η κατηγορία έχει μεγάλη συνάφεια με την σελίδα που περιέχει, βοηθά στην καλύτερη κατάταξή της.
Λέξη κλειδί στο URL – Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που εκλαμβάνει η Google ως σήμα συνάφειας. Μην αμελήσετε να το χρησιμοποιήσετε στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Παραπομπές – Οι πηγές και οι παραπομπές, αποτελούν μια σημαντική ένδειξη ποιότητας. Ωστόσο, η Google στο παρελθόν έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιούνται ως σήμα κατάταξης.
Ηλικία σελίδας – Παρά το ότι η Google προτιμά το νέο περιεχόμενο, μια πιο παλιά σελίδα, η οποία ενημερώνεται συχνά, μπορεί να ξεπεράσει τις νεότερες.
Domain Authority – Μια ιστοσελίδα που έχει ένα Domain με υψηλό Authority, κατατάσσεται συνήθως υψηλότερα από μια που βρίσκεται σε έναν τομέα με λιγότερο DA.
Προτεραιότητα των σελίδων στο Sitemap – Η προτεραιότητα που δίνουμε σε μια σελίδας εντός του αρχείου sitemap.xml, μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη της.
Bulleted and Numbered Lists – Οι λίστες με Bullet points ή αρίθμηση, βοηθούν στην εύκολη ανάγνωση των κειμένων. Λόγω του ότι καθιστούν το περιεχόμενο φιλικότερο για τους χρήστες, η Google δείχνει να το προτιμά.
Ποσότητα Λέξεων κλειδιών – Αν η σελίδα μας κατατάσσεται για διάφορες λέξεις κλειδιά, η Google το εκλαμβάνει ως σήμα ποιότητας και ότι έχουμε κάνει αρκετή δουλειά στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Layout φιλικό προς το χρήστη – Αν το Layout μιας σελίδας είναι υψηλής ποιότητας, καθιστά το περιεχόμενο ορατό.
Χρήσιμο περιεχόμενο – Η Google μπορεί πλέον να διαχωρίσει το χρήσιμο από το ποιοτικό περιεχόμενο (Quality content).
Parked domains – H ενημέρωση της Google το 2011 σχετικά με τα Parked Domains, μείωσε την προβολή των parked domains στην μηχανή αναζήτησης.

 

Παράμετροι ιστότοπου

Πιστοποιητικό SSL – Η Google επιβεβαίωσε ότι κάνουν index τα πιστοποιητικά SSL. Χρησιμοποιούν το HTTPS, ως θετική παράμετρο κατάταξης, άρα καλό είναι να υπάρχει εγκατεστημένο στις ιστοσελίδες σας.
Περιεχόμενο ιστοσελίδων – Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, πρέπει να παρέχει μοναδικό περιεχόμενο στους χρήστες (original content value). Η Google έχει δηλώσει ότι δεν θα ευνοεί ιστότοπους που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα χρήσιμο ή νέο.
Domain Trust – Ο αριθμός των συνδέσμων που δείχνουν προς τον ιστότοπό σας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
Contact us – Η σελίδα επικοινωνίας θεωρείται από την Google ως ένδειξη ποιότητας. Όπως έχει ανακοινώσει, προτιμά ιστότοπους με “κατάλληλο αριθμό πληροφοριών επικοινωνίας”.
Αρχιτεκτονική ιστοσελίδας – Μια καλά δομημένη ιστοσελίδα, βοηθά τη Google να οργανώσει θεματικά το περιεχόμενό σας.
Τοποθεσία διακομιστή – Η τοποθεσία του διακομιστή επηρεάζει τη κατάταξή σας σε τοπικές αναζητήσεις. Συνίσταται για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων σε τοπικές επιχειρήσεις.
Uptime του ιστότοπου – Αν το site σας είναι συχνά εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης ή για λόγους που έχουν να κάνουν με τον server ή την ασφάλεια της, ενδέχεται να βλάψει την κατάταξή σας στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.
YouTube – Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα βίντεο από το YouTube βελτιώνουν την κατάταξη ενός ιστοτόπου. Είναι και λογικό να βοηθάει στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, μιας και το YouTube ανήκει στη Google.
Duplicate Meta Description – Οι διπλές πληροφορίες Meta description και Title, ενδέχεται να μειώσουν την κατάταξή σας στη Google.
Privacy & Terms of use – Αυτές οι δύο σελίδες δείχνουν στη Google ότι ένας ιστότοπος είναι αξιόπιστος.
Breadcrumbs – Πρόκειται για μια μέθοδο, φιλική προς τον χρήστη και τις μηχανές αναζήτησης,. Βοηθά να γνωρίζουν σε ποιο σημείο του ιστότοπου βρίσκονται.
Αριθμός σελίδων – Ο αριθμός των υποσελίδων ενός ιστότοπου, βοηθάει την Google να το ξεχωρίσει από μικρά Affiliate sites.
Updates – Η συχνότητα που ενημερώνεται ένας ιστότοπος, είναι ένας παράγοντας φρεσκάδας που η Google βαθμολογεί θετικά.
Sitemap – Η ύπαρξη sitemap, βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν ευκολότερα, index τις υποσελίδες σας.
Χρηστικότητα – Ένας ιστότοπος δύσκολος στη χρήση και την πλοήγηση, μπορεί να βλάψει την κατάταξη του. Αυτό συμβαίνει κυρίως από το υψηλό Bounce rate και το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης.
Mobile optimization – Οι ιστοσελίδες πρέπει να είναι φιλικές για κινητές συσκευές (mobile friendly). Έχουν επίσης πλεονέκτημα στις αναζητήσεις από μια κινητή συσκευή πράγμα που εδώ και λίγο καιρό έχει προτεραιότητα στο Google.

 

Brand Signals

Brand Text Anchor Text – Το brand anchor text με το όνομα της εταιρείας μας είναι ένα από τα απλά, αλλά ταυτόχρονα ισχυρά σήματα μάρκας.
Facebook Page & Likes – Τα ισχυρά Brand έχουν συνήθως σελίδες με πολλά Like στο Facebook. Η σωστή διαχείριση Social Media κρίνεται απαραίτητη.
Αναζητήσεις της εταιρείας μας – Ο αριθμός των χρηστών που αναζητούν την ιστοσελίδα μας στη Google, προσδιορίζει την εμπορική αξία του Brand.
Ακόλουθοι στο Twitter – Τα προφίλ του Twitter, τα οποία έχουν πολλούς ακόλουθους, σηματοδοτούν ένα δημοφιλές εμπορικό σήμα.
Καταχώρηση εργαζόμενων στο Linkedin – Ο αριθμός των ατόμων στο Linkedin, που εργάζονται στην επιχείρησή σας, ενισχύει το εμπορικό σας σήμα.
Ενεργητικότητα των κοινωνικών δικτύων – Όσο πιο δραστήρια είναι μια σελίδα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, όσο περισσότεροι χρήστες έχουν αλληλεπίδραση με έναν λογαριασμό, τόσο καλύτερο.
Αναφορές για το Brand – Ακόμα και η απλή αναφορά του brand (έστω και χωρίς back link), βοηθάει την Google, να προσδιορίσει την αξία του.
 

Παράμετροι Backlinks

Ηλικία των Backlink Domains – Οι σύνδεσμοι Backlinks, από παλιά Domain είναι πιο ισχυροί από τα νέα Domain.
Backlinks στο ίδιο Domain – Ο συνολικός αριθμός Backlinks, ακόμα και αν βρίσκονται στο ίδιο Domain, αποτελεί έναν επίσης σημαντικό παράγοντα κατάταξης.
Backlinks από διαφορετικά Domains – Ο αριθμός των Domains στους οποίους υπάρχουν Links προς την ιστοσελίδα μας, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Το SEO, εξαρτάται αρκετά από αυτή την παράμετρο.
Alt Tag – Το Alt Tag είναι κάτι παρόμοιο με το Anchor Text, μόνο που αφορά εικόνες.
Authority της σελίδας – Το authority της σελίδας που μας δίνει backlink, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας.
Σύνδεσμοι από .edu ή .gov. – Σύνδεσμοι από ιστότοπους με κατάληξη .gov και .edu σίγουρα δείνουν κύρος και στην δικιά μας σελίδα.
Authority του Domain – Το Authority του Domain, παίζει έναν ανεξάρτητο ρόλο στη αξία ενός συνδέσμου.
Social Media shares – Το μέγεθος των Share μιας σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα, επηρεάζει σημαντικά την αξία του συνδέσμου. Η διαφήμιση Facebook είναι λοιπόν άκρως σημαντική.
Σύνδεσμοι από ανταγωνιστές – Συνδέσεις από ιστοσελίδες που κατατάσσονται σε παρόμοιες λέξεις κλειδιά, είναι σημαντικότερες.
Σύνδεσμοι από “κακούς” ιστότοπους – Οι συνδέσεις από spam websites, σελίδες ενηλίκων, κτλ. μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον ιστότοπό σας. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα Bad Neighborhoods.
No-follow Links – Η επίσημη θέση της Google είναι ότι δεν ακολουθούν τα n0-follow links. Η εμπειρία όμως πάνω στο θέμα δείχνει ότι τα ακολουθούν, απλά δεν τους δίνουν βαρύτητα στην βαθμολόγηση της ιστοσελίδας.
Συνδέσεις από αρχικές σελίδες – Οι σύνδεσμοι από home pages, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την Google.
Ποικιλία συνδέσμων – Η ύπαρξη ενός τεράστιου ποσοστού συνδέσμων από μια πηγή, όπως για παράδειγμα ένα φόρουμ ή σχόλια άλλων websites, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη spam ιστότοπου.
Σύνδεσμοι εντός κειμένων – Οι σύνδεσμοι που βρίσκονται ενσωματωμένοι στο κύριο περιεχόμενο μιας σελίδας, είναι ισχυρότεροι από συνδέσμους που βρίσκονται σε άλλα σημεία της σελίδας.
Σύνδεσμοι διαφημιζόμενων – Anchor text με λέξεις όπως “χορηγούμενο Link”, “διαφημιζόμενο Link” κτλ. ενδέχεται να μειώσει την αξία ενός συνδέσμου.
Υπερβολικός αριθμός ανακατευθύνσεων 301 – Σύνδεσμοι που προέρχονται από 301 Redirects, μειώνουν το Page Rank και δυσκολεύουν την κατάταξή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Anchor text Internal Link – Το εσωτερικό anchor text, είναι ένα ακόμα σήμα συνάφειας για την Google.
Anchor Text – Το Anchor Text βοηθάει επιπλέον την Google ώστε να καταλάβει το περιεχόμενο μιας σελίδας.
Link Title Attribution – Tο κείμενο που εμφανίζεται όταν ο δείκτης του ποντικιού είναι πάνω από έναν σύνδεσμο, είναι ένα ακόμη σημάδι συνάφειας.
Τοποθεσία συνδέσμου στο κείμενο – Οι σύνδεσμοι στην αρχή του περιεχομένου έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτές που βρίσκονται στο τέλος του περιεχομένου.
Χώρα του Domain – Τα backlinks από domain για συγκεκριμένες χώρες, όπως .gr .de, .co.uk, βοηθούν στην καλύτερη κατάταξη στην συγκεκριμένη χώρα.
Τοποθεσία συνδέσμου στη σελίδα – Όταν ένας σύνδεσμος είναι ενσωματωμένος στο περιεχόμενο μιας σελίδας, είναι πιο ισχυρός από συνδέσμους που βρίσκονται στο footer και στο Sidebar.
Σχετικότητα της σελίδας – Ο σύνδεσμος από μια σελίδα, σχετική με το περιεχόμενο της σελίδας μας, είναι ισχυρότερος από έναν σύνδεσμο που βρίσκεται σε σελίδα χωρίς συνάφεια.
Σχετικότητας του τομέα – Ένας σύνδεσμος από ιστότοπο με παρόμοιο περιεχόμενο, είναι σημαντικά πιο ισχυρός από έναν σύνδεσμο που βρίσκεται σε κάποιον θεματικά άσχετο ιστότοπο.
Κείμενο γύρω από τον σύνδεσμο – Η Google έχει τρόπο να καταλάβει εάν ένας σύνδεσμος αποτελεί μέρος κάποιας αρνητικής κρητικής. Άρα ένα Backlink δεν δίνει απαραίτητα το μέγιστο, σε κάθε περίπτωση.
Σύνδεσμοι από κορυφαίες σελίδες – Η απόκτηση συνδέσμων από κορυφαίες σελίδες σε ένα συγκεκριμένο θέμα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.
Λέξη κλειδί στον Τίτλο – Η Google δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε συνδέσμους που βρίσκονται στον τίτλο μιας σελίδας.
Backlinks από Authority Sites – Σύνδεσμοι από Authority sites είναι ισχυρότεροι από μικρότερες ιστοσελίδες. Προτιμήστε τα για SEO πρώτη σελίδα Google.
Περιεχόμενο σελίδων με Backlinks – Οι λέξεις που εμφανίζονται γύρω από τα Backlinks σας, βοηθούν την Google να καταλάβει το περιεχόμενο της σελίδας.
Wikipedia Backlinks – Αν και είναι no-follow links, πολλοί πιστεύουν ότι δίνει μια προστιθέμενη αξία στις μηχανές αναζήτησης.
Ηλικία Backlink – Σύμφωνα με τη Google, οι παλαιότεροι σύνδεσμοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τους νεότερους.
Φυσικοί σύνδεσμοι – Μια ιστοσελίδα με φυσικούς συνδέσμους, κατατάσσεται σε υψηλά επίπεδα και για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Ανταλλαγή συνδέσμων – Η ανταλλαγή Backlink έχει πολύ μειωμένη απόδοση και καλό θα ήταν να αποφεύγεται, αν στοχεύετε στην πρώτη σελίδα του Google.
Σύνδεσμοι από 301 Redirects – Οι σύνδεσμοι από ανακατευθύνσεις είναι αρκετά κατώτεροι σε σύγκριση με έναν άμεσο σύνδεσμο.
Σύνδεσμοι περιεχομένου που δημιουργούν οι χρήστες – Η Google μπορεί να ξεχωρίσει τους συνδέσμους που δημιουργούνται από πραγματικούς χρήστες του διαδικτύου από αυτούς που δημιουργούνται από τον κάτοχο του ιστότοπου.
Αριθμός εξερχόμενων συνδέσμων – Ο αριθμός των συνδέσμων σε μια σελίδα παίζει σημαντικό ρόλο για το PR που δίνει. Μια σελίδα η οποία έχει πολλά links εκτός από το δικό μας, σίγουρα έχει μειωμένη απόδοση.
TrustRank – Η αξιοπιστία του ιστότοπου που συνδέεται με την δικιά μας ιστοσελίδα, καθορίζει το μέγεθος του Trust-Rank που μεταδίδεται.
Σύνδεσμοι από Φόρουμ – Λόγω του ανεπιθύμητου spamming, η Google δεν δίνει πλέον ιδιαίτερη αξία σε συνδέσμους από προφίλ σε φόρουμ.
Ποιότητα του Linking Content – Οι σύνδεσμοι με χαμηλής αξίας περιεχόμενο δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο SEO πρώτη σελίδα Google.
Words on Linking Content – Ένας σύνδεσμος που βρίσκεται σε ένα άρθρο 1000 λέξεων, είναι πολύ καλύτερος από έναν ο οποίος βρίσκεται σε ένα κείμενο 100 λέξεων.
Sitewide Links – Αυτού του είδους σύνδεσμοι θεωρούνται τελικά ως ένας.

 

Αλληλεπίδραση των χρηστών

Οργανικό Click through rate για μια λέξη κλειδί – Οι σελίδες που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από κάποιο συγκεκριμένο keyword, λαμβάνουν μια επιπλέον ενίσχυση στην κατάταξή τους, για τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί.
Ποσοστό εγκατάλειψης – Το ποσοστό εγκατάλειψης είναι ο τρόπος που η Google καταλαβαίνει την ποιότητα του περιεχομένου μιας σελίδας.
Click through rate για όλες τις λέξεις κλειδιά – Το συνολικό, οργανικό CTR ενός ιστότοπου για διάφορες λέξεις κλειδιά, είναι σήμα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το χρήστη.
Άμεση επισκεψιμότητα – Η Google χρησιμοποιεί το Google Chrome για να καθορίσει την συχνότητα που οι χρήστες επισκέπτονται έναν ιστότοπο. Με λίγα λόγια, μια μεγάλη άμεση επισκεψιμότητα είναι δείγμα υψηλότερης ποιότητας.
Αποκλεισμένοι ιστότοποι – Ο αλγόριθμος Panda χρησιμοποιεί αυτή τη λειτουργία ως μια ένδειξη ποιότητας.
Επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα – Η Google, δίνει προσοχή και στους χρήστες που επιστρέφουν σε μια σελίδα. Οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις από τους ίδιους χρήστες επιταχύνουν την κατάταξη της Google.
Σελιδοδείκτες – Η Google συλλέγει δεδομένα από το Chrome. Έτσι Websites τα οποία προστίθενται στους σελιδοδείκτες πολλών χρηστών ενισχύονται θετικά.
Χρόνος παραμονής – Ο χρόνος που ξοδεύουν οι χρήστες στον ιστότοπό σας, έχει μεγάλη βαρύτητα για την Google. Όταν οι επισκέπτες δαπανούν πολύ χρόνο, είναι φυσικά μια ένδειξη ποιότητας και θα δώσει μια extra ώθηση.

 

Algorithm Rules

Νέες σελίδες – Η Google σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνει ότι η ημερομηνία δημιουργίας μιας σελίδας, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο επίκαιρη είναι. Έτσι λοιπόν μπορεί να παρατηρήσουμε νέες σελίδες, να ξεπερνούν πιο παλιές με μεγάλο Authority.
Ιστορικό περιήγησης – Οι ιστότοποι που οι χρήστες επισκέπτονται συχνότερα, όσο είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας στην Google λαμβάνουν μια extra βοήθεια στην λίστα των αναζητήσεων.
Diversity – Η Google μπορεί να δώσει ποικιλία αποτελεσμάτων αν η αναζήτηση γίνεται για διφορούμενες λέξεις κλειδιά. Άρα προσπαθείτε να αποφύγετε την χρήση τους αν ο στόχος σας είναι η πρώτη σελίδα του Google.
Ιστορικό αναζήτησης – Οι διάφορες αναζητήσεις που κάνετε, επηρεάζουν τα αποτελέσματα των επόμενων αναζητήσεων (Browsing History). Για παράδειγμα, εάν κάνετε αναζήτηση με τη λέξη “κριτική” και στη συνέχεια αναζητήστε τη λέξη “εστιατόριο”, είναι πιθανό σε υψηλές θέσεις να εμφανιστούν αποτελέσματα με κριτικές για εστιατόρια.
Ασφαλής αναζήτηση – Τα αποτελέσματα αναζήτησης με ακατάλληλες λέξεις, δεν εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ενεργοποιήσει την ασφαλή αναζήτηση.
Γεωγραφική στόχευση – Η Google δίνει προτεραιότητα σε ιστοσελίδες με τοπικό διακομιστή και κατάληξη στο όνομα τομέα από τη συγκεκριμένη χώρα.
Αναζητήσεις Transactional ιστότοπων – Η Google εμφανίζει διαφορετικά αποτελέσματα, σε keyword τα οποία σχετίζονται με συναλλαγές, όπως η αναζήτηση πτήσεων.
Καταγγελίες Digital Millennium Copyright Act – Η Google υποβαθμίζει τις σελίδες, με μεγάλο αριθμό παραπόνων για DMCA.
Προτεραιότητα σε μεγάλα Brands – Η Google έχει παραδεχτεί ότι δίνει μια μικρή ώθηση σε μεγάλες εταιρείες για ορισμένες αναζητήσεις.
Shopping Results – Η Google αρκετές φορές εμφανίζει αποτελέσματα με προϊόντα, στην κορυφή των οργανικών αποτελεσμάτων.
Αποτελέσματα εικόνων – Η Google επιβραβεύει εικόνες με σωστό μέγεθος και στοιχεία, στην αναζήτηση εικόνων Google.

 

Κοινωνικά δίκτυα

Αριθμός των tweets – Τα tweets που έχει μια ιστοσελίδα, επηρεάζουν την κατάταξή της.
Αριθμός Likes – Ο αριθμός των Like μιας σελίδας, είναι ένδειξη αποδοχής από το κοινό, οπότε επιβραβεύεται θετικά από την Google.
Authority των Χρηστών του Twitter – Πιθανότατα Tweets που προέρχονται από παλιά προφίλ, με μεγάλο αριθμό Followers, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από νέους λογαριασμούς με χαμηλή επιρροή.
Facebook Shares – Τα Shares μοιάζουν περισσότερο με Backlinks και για αυτό τον λόγο έχουν μεγαλύτερη επιρροή από ότι έχουν τα Likes.
Pinterest Pins – Πιθανότατα τα Pinterest Pins να θεωρούνται ως θετικό σήμα από την Google.
Authority των χρηστών Facebook – Τα Like και τα Share, τα οποία προέρχονται από δημοφιλείς σελίδες, έχουν μεγαλύτερο βάρος.
Ενεργά προφίλ – Οι αναφορές χρηστών προς την σελίδα μας, που συνδέονται με επαληθευμένα και ενεργά ηλεκτρονικά προφίλ, είναι πολύ σημαντικότερα.
Social Signal – Η Google χρησιμοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη συνάφεια του περιεχόμενου και του λογαριασμού που περιβάλλει τον σύνδεσμο.

 

On-Site Spam Factors

Panda Penalty – Οι ιστότοποι με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο, πέφτουν στην βαθμολογία μετά από μια ποινή Panda.
Ύποπτες ανακατευθύνσεις – Οι ανακατευθύνσεις προς ύποπτα site, όχι μόνο τιμωρούνται, αλλά μπορούν να βλάψουν συνολικά το website σας.
Υπέρ-σύνδεσμοι προς ύποπτες σελίδες – Η σύνδεση με σελίδες αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας βλάπτουν την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης.
Αναδυόμενα παράθυρα – Το επίσημο έγγραφο Google Rater Guidlines, αναφέρει ότι τα αναδυόμενα παράθυρα που αποσπούν την προσοχή των επισκεπτών, είναι ένδειξη χαμηλής ποιότητας.
Υπερ-βελτιστοποίηση Website – Δώστε προσοχή στην ποσότητα των λέξεων κλειδιών που χρησιμοποιείτε. Η υπερβολική χρήση τους βαθμολογείται αρνητικά.
Υπερ-βελτιστοποίηση σελίδων – Ο ίδιος κανόνας ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.
Distracting Ads – Ο μεγάλος αριθμός αναδυόμενων διαφημίσεων είναι ενοχλητικός και ένδειξη χαμηλής ποιότητας.
Διαφημίσεις πριν από το πρώτο scrolling – Ο αλγόριθμος της Google τιμωρεί ιστότοπους οι οποίοι περιέχουν πολλές διαφημίσεις, ακόμα και πριν το πρώτο scrolling down.
Affiliate Sites – Η Google, δεν είναι fan των Affiliate sites. Ιστότοποι που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους sites υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο και πιθανές ποινές.
Απόκρυψη Affiliate Links – Μην προσπαθήσετε να αποκρύψετε τέτοιου είδους υπερ-συνδέσμους. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιφέρει κάποια ποινή.
Auto-generated περιεχόμενο – Αν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας δημιουργείται με αυτόματο τρόπο, τότε αργά ή γρήγορα θα υποστείτε κυρώσεις.
Spam Διεύθυνση IP – Στην περίπτωση που η διεύθυνση IP του διακομιστή σας επισημανθεί ως Spam, ενδέχεται να βλάψει όλους τους ιστότοπους που βρίσκονται σε αυτό τον server.
PageRank Sculpting – Οι No Follow εξερχόμενοι σύνδεσμοι πρέπει να είναι σε σωστή αναλογία με τους Follow. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.
Meta Tag Spamming – Σε περίπτωση που η Google θεωρήσει ότι χρησιμοποιείτε τις λέξεις κλειδιά στα Meta Data για να ξεγελάσετε τον αλγόριθμο, θα πιστώσει ποινή στην ιστοσελίδα σας.

 

Off Page spam Factors

Αφύσικη ροή υπερ-συνδέσμων – Μια αφύσικη και ξαφνική εισροή από Backlinks, είναι ένδειξη ψεύτικων συνδέσεων. Μην το παρακάνετε, θα επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη SEO πρώτη σελίδα Google.
Υψηλό ποσοστό συνδέσμων χαμηλής ποιότητας – Αν στον ιστότοπο μας υπάρχουν πάρα πολλά Links από χαμηλής ποιότητας συνδέσμους, είναι ένα σημάδι Black hat SEO.
Penguin Penalty – Ιστοσελίδες οι οποίες έχουν ποινή από το Google Penguin, έχουν μεγάλη πτώση στην κατάταξη της Google.
Συνάφεια των Linking Domains – Ιστότοποι με μεγάλο αριθμό υπερσυνδέσμων, από Domains με χαμηλή συνάφεια, είναι πιο ευαίσθητες στο Penguin.
Σύνδεσμοι από IP Class C – Η απόκτηση συνδέσμων από ιστότοπους που βρίσκονται στον ίδιο Server, είναι ένδειξη Network Link Building.
Προειδοποίηση για αφύσικα Links – Η Google αρκετές φορές στέλνει μήνυμα στο Webmaster Tools, σχετικά με την ύπαρξη αφύσικων Link. Λάβετε δράση άμεσα, πριν επηρεάσουν την κατάταξή σας.
Poison anchor text – Link προς το site σας με ύποπτο Anchor Text, αποτελεί ένδειξη Spam ή ότι είστε θύμα hacking. Προσοχή, μπορεί να βλάψει σημαντικά την κατάταξη του site σας.
Manual Penalty – Το προσωπικό της Google μπορεί να εξετάσει την ιστοσελίδα σας και να προβεί σε οποιαδήποτε ποινή.
Google Sandbox – Οι νέοι ιστότοποι που έχουν ξαφνικά ένα μεγάλο αριθμό από backlinks, ενδέχεται να τοποθετηθούν στο Google Sandbox. Με αυτό τον τρόπο η κατάταξή SEO πρώτη σελίδα Google, μειώνεται προσωρινά.
 

TOP

Inquiry