23
Ιανουάριος 2020

Πόσο σχετικό παραμένει το F pattern στον σχεδιασμό ιστοσελίδων;

Πάντα είναι καλό να υπάρχει συγκεντρωμένο το σύνολο των κατευθύνσεων που θα ακολουθήσετε κατά το σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, ιδιαίτερα εάν έχετε λίγα έως καθόλου δεδομένα για τους χρήστες σας ή τους πελάτες σας.

 

Με την πάροδο των χρόνων, έχουμε εισαχθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων και κατευθυντήριων γραμμών και τις τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων, μερικά από τα οποία έχουν υποχωρήσει, ενώ άλλα παραμένουν σε πλήρη εφαρμογή με την πάροδο των ετών. 
Μία από αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες για το σχεδιασμό ιστοσελίδων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, είναι το σχέδιο F.

Εξακολουθεί να έχει σημασία σήμερα, με τις πρακτικές σχεδιασμού για κινητά να είανι σε πρώτο πλάνο;

 

Τι είναι το F-Pattern;

Όταν μιλάμε για μοτίβα όπως το σχέδιο F, η διάταξη Gutenberg ή το μοτίβο στρώσεων σε web design, αναφερόμαστε στο πώς οι αναγνώστες σαρώνουν το περιεχόμενο σε μια σελίδα. Χάρη στην τεχνολογία χαρτογράφησης θερμότητας (heatmap) και την έρευνα από οργανισμούς όπως το Nielsen Norman Group, έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξή του.

Όπως μπορείτε να δείτε από αυτές τις μελέτες παρακολούθησης οφθαλμών από το NNG, το σχέδιο F δεν είναι πάντα ένα ρητό σχήμα “F”.

Αντίθετα, αναφέρεται σε ένα γενικό πρότυπο ανάγνωσης στο οποίο διαβάζονται ολόκληρα τμήματα της σελίδας – συνήθως στην κορυφή και κάπου στη μέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναγνώστες ενδέχεται να σταματήσουν να αναζητήσουν επιπλέον τμήματα της σελίδας, κάνοντας το πρότυπο να μοιάζει περισσότερο με το γράμμα “E”. Η υπόλοιπη σελίδα, ως επί το πλείστον, δέχεται ελαφρά σάρωση κατά μήκος του αριστερού περιθωρίου.

Αυτή η αρχή ισχύει στην περίπτωση των οθονών για επιτραπέζιους και κινητούς υπολογιστές.

Παρόλο που οι κινητές συσκευές έχουν μικρότερο οριζόντιο χώρο, οι αναγνώστες εξακολουθούν να έχουν την τάση να επικεντρώνονται στο επάνω τμήμα, να ανιχνεύουν λίγο τη σελίδα και να διαβάζουν λίγο περισσότερο και στη συνέχεια να σαρώνονται προς τα κάτω. Και πάλι, δεν θα μοιάζει με ένα παραδοσιακό σχήμα “F”, αλλά η ιδέα είναι η ίδια.

 

Είναι το μοτίβο F ακόμα σχετικό;

Ουσιαστικά, το μήνυμα που το F-pattern έχει διδάξει σχεδιαστές ιστοσελίδων και copywriters  είναι οτι “Κανείς δεν πρόκειται να κοιτάξει όλα όσα έχετε κάνει ή τοποθετήσει σε μια ιστοσελίδα,γι’ αυτο βάλτε τα σημαντικά στοιχεία στην κορυφή και στο αριστερό μέρος της.”

Φαίνεται σαν ένας απαισιόδοξος τρόπος προσέγγισης του web design, έτσι δεν είναι;

Είναι γεγονός ότι είναι μια απαισιόδοξη προσέγγιση. Την εποχή όμως επινοήθηκε και παρατηρήθηκε, δεν γνωρίζαμε τίποτα καλύτερο! Εξετάσαμε τα δεδομένα και σκεφτήκαμε: “Εντάξει, έτσι συμπεριφέρονται οι χρήστες μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ιστότοπους που να ταιριάζουν στη συμπεριφορά αυτή. “

Όταν το NNG επανελάμβανε την έκθεσή του σχετικά με το πρότυπο σχήματος F το 2017 , αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε:

Όταν οι συγγραφείς και οι σχεδιαστές ιστοσελίδωνδεν έχουν κάνει κάποιες ενέργειες για να κατευθύνουν τον χρήστη στις πιο σχετικές, ενδιαφέρουσες ή χρήσιμες πληροφορίες της ιστοσελίδας τους, οι χρήστες θα βρουν στη συνέχεια τη δική τους πορεία. Ελλείψει οποιωνδήποτε σημάτων που θα καθοδηγούν το μάτι, θα επιλέξουν το μονοπάτι της ελάχιστης προσπάθειας και θα ξοδέψουν τα περισσότερα από τα στερεογραφικά τους κοντά στο σημείο που αρχίζουν να διαβάζουν (που είναι συνήθως η πιο πάνω αριστερή λέξη σε μια σελίδα κειμένου).

Βασικά, οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας θα στραφούν μόνο στην ανάγνωση μιας σελίδας χρησιμοποιώντας το F-μοτίβο, όταν παρέχουμε μια όχι τόσο καλή εμπειρία πλοήγησης σε αυτή.

Επομένως, για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα: Όχι, το σχέδιο F δεν είναι ακόμα σχετικό.

 

Τι πρέπει να κάνουν οι wed designers;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να σαρώσουν τον ιστότοπό σας. Ο καθένας έχει τόση περιορισμένη ώρα στην διάθεση του και τόσο λίγη υπομονή αυτές τις μέρες που έχει γίνει ένας φυσικός τρόπος συμμετοχής στο internet.

Δηλαδή, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της σάρωσης μιας ιστοσελίδας για να δείτε αν αξίζει να διαβάζετε και να σαρώσετε μια ιστοσελίδα απλώς για να την ολοκληρώσετε και να τελειώσετε (αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που ενθαρρύνει το μοτίβο F).

Γνωρίζοντας αυτό, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων πρέπει να δημιουργούν σελίδες που ενθαρρύνουν τη σάρωση.

Δηλαδή ιστοσελίδες που περιέχουν:

– Σύντομες προτάσεις και παραγράφους.

– Κεφαλίδες και υποκεφαλίδες για να δώσετε μια γρήγορη και ενημερωτική ενημέρωση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

– Στοιχεία που δημιουργούν φυσικές παύσεις, όπως κουκκίδες, εικόνες, έντονα κείμενα, υπερσυνδέσεις, ευγενείς αποστάσεις κλπ.

Θα λέγαμε επίσης να μην εστιάζετε τόσο πολύ στα πρότυπα ανάγνωσης. Εκτός αν ξοδεύετε πολύ χρόνο σχεδιάζοντας σελίδες με βαρύ κείμενο, δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τόσο πολύ.

Αντ’ αυτού, εστιάστε στο να σχεδιάζετε μια εμπειρία που είναι φιλόξενη και ενθαρρυντική και καθιστά εύκολο για τους επισκέπτες σας να μεταβούν από το σημείο Α στο σημείο Β. Αν τους κατευθύνετε προς τα πιο πολύτιμα κομμάτια του ιστοτόπου σας, θα σας ακολουθήσουν.

TOP

Inquiry