28
Σεπτέμβριος 2023

Τα online marketplaces δεν είναι απαραίτητα τα φθηνότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop

Τα marketplaces έχουν γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι πωλήσεις τρίτων στα online marketplaces αντιπροσώπευαν ήδη πάνω από το 60% των παγκόσμιων διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων.

Επίσης, σε επίπεδο χώρας, οι κορυφαίοι παίκτες συνήθως προηγούνται σε μεγάλη απόσταση και συνήθως κυριαρχούν έναντι των ανταγωνιστών τους, όσον αφορά στις πωλήσεις. Όμως αυτό το γεγονός αντανακλάται και στο ύψος των τιμών; Είναι οι μεγάλοι παίκτες φθηνότεροι ή ακριβότεροι από τους μικρούς ανταγωνιστές τους; Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα τάση.

Αναλύθηκαν περισσότερες από 1.700 κατηγορίες προϊόντων για να ανακαλύψει πόσο συχνά τα online marketplaces προσφέρουν τη φθηνότερη τιμή στην πλατφόρμα τους. Σε όλες τις ομάδες προϊόντων, τα μεγάλα marketplaces προσέφεραν τη φθηνότερη τιμή μόνο στο 22% των περιπτώσεων ενώ στο συντριπτικό 78% των περιπτώσεων, κάποιος άλλος είχε καλύτερη τιμή.

Το χάσμα είναι ιδιαίτερα έντονο στην κατηγορία προϊόντων υγείας, όπου τα μικρότερα marketplaces προσέφεραν την καλύτερη τιμή σε ένα συντριπτικό 88% των περιπτώσεων. Η δεύτερη κατηγορία που οι “μικροί” είχαν με διαφορά χαμηλότερες τιμές, ήταν αυτή των προϊόντων σπιτιού και κήπου, όπου πρόσφεραν καλύτερη τιμή σε ποσοστό πάνω από 80% των προϊόντων.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία κατηγορία στην οποία οι μεγάλοι κερδίζουν τη μάχη των τιμών! Η μοναδική κατηγορία στην οποία βρίσκονται κοντά στους μικρούς ανταγωνιστές τους είναι αυτή της μόδας και των αξεσουάρ, όπου καταφέρουν να έχουν καλύτερες τιμές σε ποσοστό 44%.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ανάλυση δεν προσφέρει μια πλήρη εικόνα για κάθε κατηγορία προϊόντων, καθώς ορισμένοι από τους μεγάλους παίκτες εστιάζουν περισσότερο σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές οτι η ανάγκη ύπαρξης e-shop είναι θεμελιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να αναπτύξουν και ισχυρό πλάνο marketing για να αποκτήσουν awareness και customer loyalty. Οι προσιτές λύσεις κατασκευής e-shop προσφέρονται πλέον σωρηδόν και αξίζει τον κόπο να ληφθεί μια προσφορά κατασκευής e-shop και να διερευνηθούν επιπροσθέτως και οι λύσεις digital marketing που μπορούν να αναληφθούν σε επίπεδο επιχειρήσεων.

TOP

Inquiry