Please enable JS

Αλλάζουν τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Αλλάζουν τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

03 Ιαν 2018 /
Αλλάζουν τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Όχι, αυτό δεν είναι άλλο ένα άρθρο για τα οφέλη και την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα. Αυτά είναι δεδομένα και έχουν αναλυθεί πάρα πολλές φορές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα βρίσκεται σε εκρηκτική άνοδο και ίσως αυτή η άνοδος ενισχυθεί περεταίρω λόγω ενός… πολέμου!!!

 

Ναι σωστά διαβάσατε. Ένας άτυπος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Τον κήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και στόχο έχει την Κίνα!!!

Η διαπίστωση για τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης οτι χάνουν πολλά δισ. ευρώ από ΦΠΑ που δεν εισπράττουν εδώ και δεκαετίες για τις συναλλαγές με την Κίνα δεν άργησε να γίνει ορατή. Ήδη από το καλοκαίρι χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές βιώνουν τις αλλαγές, καθώς τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει μέσω διαδικτύου από την Κίνα, καθυστερούν επί μήνες να εκτελωνιστούν και να φτάσουν στα χέρια τους ενώ, όχι σπάνια, βρίσκονται ξαφνικά και αντιμέτωποι με χρεώσεις φόρων και εξόδων που ξεπερνούν ακόμα και την αξία των αγορών που έκαναν.

Καθίστανται έτσι «όμηροι» των αλλαγών που ξεκίνησαν στη χώρα μας πριν ένα χρόνο και θα ολοκληρωθούν το 2021. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι αλλαγές δρομολογούνται για το 2019 και μετά. Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ασία ή η Αμερική (ebay, amazon, aliexpress κλπ) θα αρχίσουν να προσαρμόζονται ώστε, εκτός από τα μεταφορικά κόστη, να εμφανίζουν και να ενσωματώνουν τον ΦΠΑ που ισχύει για την χώρα όπου προορίζονται τα προϊόντα. Για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών καθίστανται νομικά υπεύθυνες για την απόδοση του ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις τις οποίες διευκολύνουν. Και αυτό επειδή μέχρι τώρα τα περισσότερα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ για πωλήσεις εξ αποστάσεως, περνούν στην Ευρώπη χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές –και ελληνικές- επιχειρήσεις.

Οι απευθείας αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού ξεκίνησαν διεθνώς πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες, στη χώρα μας όμως έγιναν μόδα κυρίως μετά το 2001, λόγω της ξαφνικής διάδοσης του «γρήγορου ίντερνετ» (που είχε καθυστερήσει ήδη στην Ελλάδα) αλλά και της χρήσης του ευρώ που, ως πιο «σκληρό» και από το δολάριο νόμισμα, έκανε πιο ελκυστικές τις αγορές από τρίτες χώρες. Επιπλέον, στα χρόνια αυτά αναδείχθηκε και η Κίνα ως μεγάλος οικονομικός παίκτης του παγκόσμιου εμπορίου.

Παράλληλα αυξήθηκαν όμως και τα προβλήματα κατά τον εκτελωνισμό των προϊόντων μόλις έφταναν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και ήταν θέμα χρόνου ίσως να τεθούν φραγμοί που δεν υπήρχαν ή είχαν ανασταλεί στο πλαίσιο συμφωνιών για το διεθνές εμπόριο.

Ωστόσο οι «σκηνές ροκ» που λαμβάνουν χώρα από το καλοκαίρι φέτος και μετά στα τελωνεία της χώρας, μάλλον δεν έχουν προηγούμενο, καθώς αγανακτισμένοι καταναλωτές διαμαρτύρονται επειδή χιλιάδες προϊόντα που έχουν παραγγείλει, συσσωρεύονται και στοιβάζονται επί μήνες εκτεθειμένα στον ήλιο ή στη βροχή και στο κρύο έξω από τα τελωνεία, ενώ οι αγοραστές τους ταλαιπωρούνται για να αποδείξουν πόσο πλήρωσαν για το προϊόν που παρήγγειλαν, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε χρεώσεις εκτελωνισμού –αλλά χωρίς πάντα επιτυχία.

Αιτία του κακού ήταν ότι συχνά οι πωλητές –κυρίως από Κίνα ή άλλες χώρες της Ασίας- δήλωναν αξία μικρότερη της πραγματικής, για να περνούν αφορολόγητα τα πακέτα στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ευτελούς αξίας προϊόντα κάτω των 22 ευρώ απαλλάσσονταν από φόρο, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις παραδοσιακές ή και τις διαδικτυακές επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα και τα Ελληνικά eshop. Σιγά σιγά οι Έλληνες καταναλωτές θα εγκαταλείψουν τις αγορές της Κίνας μιας και θα καταστούν ασύμφορες από κάθε άποψη (πρόσθετοι δασμοί, χρόνος παράδοσης) και θα προτιμήσουν την εγχώρια αγορά.

Εάν θέλετε να δούμε και την «μεγάλη εικόνα» και οι πελάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα θα στραφούν στα eshop των εγχώριων αγορών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα μιας και σε όλα αυτά δεν υπάρχουν Τελωνειακές συνδέσεις και δασμοί ενώ οι χρόνοι παράδοσης είναι ικανοποιητικοί για την ενδοκοινοτική αγορά.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείτε το ηλεκτρονικό εμπόριο είτε έχετε eshop και θέλετε να το εξελίξετε είτε σκέφτεστε να κάνετε αυτό το βήμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2441500500 και θα σας βοηθήσουμε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.