16
Αύγουστος 2019

30+1 Σημάδια ιστοσελίδων χαμηλής ποιότητας σύμφωνα με την Google

Η Βελτιστοποίηση για Μηχανές Αναζήτησης (SEO) είναι γεμάτη με μύθους και παρανοήσεις. Πολλά από αυτά είναι επειδή οι αλγόριθμοι μηχανών αναζήτησης είναι ένα μυστήριο. Κανείς εκτός της Google δεν ξέρει ακριβώς πώς λειτουργούν. Ωστόσο, η Google δημοσίευσε πραγματικά οδηγίες που σας λένε ακριβώς τι θέλουν οι αλγόριθμοι τους να κάνουν.

Πρόκειται για ένα έγγραφο 166 σελίδων που η Google δημοσιοποιεί κάθε χρόνο (pdf).
Αυτό είναι το έγγραφο που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι της Google που ονομάζονται “Ποιοτικοί έλεγχοι ποιότητας αναζήτησης” για τον προσδιορισμό της ποιότητας των αποτελεσμάτων αναζήτησης. (βρείτε όλες τις οδηγίες εδώ). Οι κατευθυντήριες γραμμές ενημερώθηκαν για τελευταία φορά στις 16 Μαΐου 2019. Παρόλο που αυτές οι οδηγίες δεν σας λένε ακριβώς πώς να ταξινομήσετε κάθε επισήμανση που υπάρχει σε αυτές, σας λένε πολλά για τους τύπους των πραγμάτων που η Google θεωρεί σημαντικά.

 

  1. Σελίδες που δεν πληρούν το σκοπό τους

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Google για τον ποιοτικό προσανατολισμό μιλάνε πολύ για το σκοπό των ιστοσελίδων.

Σύμφωνα με αυτά, κάθε ιστοσελίδα μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί κάποιο είδος σκοπού.

Για παράδειγμα, ο σκοπός μιας σελίδας μπορεί να είναι να παρέχει πληροφορίες, να επιτρέψει σε κάποιον να αγοράσει κάτι ή να κάνει κάποιον να γελάσει.

Κάθε σελίδα που έχει σκοπό, αλλά δεν εξυπηρετεί το σκοπό καλά, έχει βαθμολογία χαμηλής ποιότητας στις οδηγίες.

Οι σελίδες που δεν εξυπηρετούν κανένα ευεργετικό σκοπό θα λάβουν τη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας.

 

  1. Ανεπαρκής EAT

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνεχώς μιλούν για την EAT (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness), η οποία αντιπροσωπεύει την εμπειρογνωμοσύνη, την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία.

Επίσης, ορίζουν έναν όρο που ονομάζεται YMYL (Your Money, Your Life), ο οποίος σημαίνει “Τα χρήματά σας, η την ζωή σας”. Αυτά είναι θέματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, τα οικονομικά, την ευτυχία ή την ασφάλεια των ανθρώπων.

Όταν μια σελίδα YMYL έχει ανεπαρκή επίπεδα EAT σε σχέση με το σκοπό της σελίδας, σημαίνει ότι η σελίδα θα πρέπει να λάβει χαμηλή ή χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας.

Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από το γεγονός ότι ο δημιουργός του περιεχομένου δεν έχει επαρκή εμπειρία για να μιλήσει για ένα σημαντικό θέμα ή ότι ο ιστότοπος δεν θεωρείται έγκυρη πηγή.

Παραδείγματα θα είναι κάποιος που δεν έχει ιατρική διαπιστευτήρια να γράφει ένα άρθρο σχετικά με μια σοβαρή ασθένεια ή πληροφορίες σχετικά με την υιοθεσία ενός παιδιού που φιλοξενείται σε έναν ιστότοπο ιστοτόπου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας χωρίς πληροφορίες συγγραφέα.

 

  1. Χαμηλής ποιότητας κύριο περιεχόμενο

Το κύριο περιεχόμενο ορίζεται ως τα μέρη μιας ιστοσελίδας που βοηθούν άμεσα την επίτευξη του σκοπού της.

Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι το κύριο κείμενο σε ένα άρθρο, ένα βίντεο στο YouTube, μια φωτογραφία ή απαντήσεις σε μια σελίδα φόρουμ.

Εάν η ποιότητα του κύριου περιεχομένου της σελίδας είναι χαμηλή, σημαίνει ότι η σελίδα δεν θα πετύχει το σκοπό της καλά και θα θεωρηθεί χαμηλής ποιότητας.

 

  1. Παραπλανητικοί τίτλοι σελίδας

Το Google πραγματικά αντιπαθεί σφόδρα τους παραπλανητικούς τίτλους σελίδας.

Η κατοχή ενός εντυπωσιακού ή συγκλονιστικού τίτλου που δεν περιγράφει καλά το περιεχόμενο επαρκεί από μόνο του για να αξιολογήσει μια σελίδα ως χαμηλής ποιότητας.

Οι τίτλοι του Clickbait μπορούν μερικές φορές να λειτουργήσουν για να πάρουν την κυκλοφορία από τα κοινωνικά μέσα, αλλά σίγουρα είναι πολύ κακές για το SEO, καθώς το Google δεν θέλει να δείξει αυτό το είδος περιεχομένου στους ερευνητές.

Είναι καλό να κάνετε τους τίτλους σας ενδιαφέροντες, αλλά πρέπει να περιγράφουν με ακρίβεια και απόλυτα περιεκτικά το περιεχόμενο της ιστοσελίδας χωρίς υπερβολές.

 

  1. Δεν έχει αρκετό κύριο περιεχόμενο

Εάν μια σελίδα δεν έχει αρκετό κύριο περιεχόμενο για να εξυπηρετήσει το σκοπό της, τότε αυτό μπορεί να δικαιολογήσει μια βαθμολογία χαμηλής ή χαμηλότερης ποιότητας για τη σελίδα.

Ένα παράδειγμα που παρέχει η Google είναι ένα άρθρο εγκυκλοπαίδειας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν το περιεχόμενο είναι μόνο μερικές παραγράφους, τότε αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει το σκοπό για ένα τεράστιο και περίπλοκο θέμα.

 

  1. Διαφημίσεις

Η Google αναφέρει σαφώς ότι οι διαφημίσεις δεν είναι εγγενώς προβληματικές.

Στην πραγματικότητα, παραδέχονται ότι αποτελούν απαραίτητο μέρος του ιστού, καθώς χρηματοδοτούν την παραγωγή ελεύθερου περιεχομένου.

Ωστόσο, αν οι διαφημίσεις είναι ενοχλητικές και αποσπούν την προσοχή των χρηστών από το κύριο περιεχόμενο, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει τη βαθμολογία χαμηλής ποιότητας στη σελίδα.

 

  1. Διαφημίσεις που ωθούν προς τα κάτω το κύριο περιεχόμενο

Μια ιστοσελίδα με μια μεγάλη διαφήμιση κάτω από τον τίτλο που ωθεί κάτω το κύριο περιεχόμενο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαφημίσεις που είναι above the fold (πριν δηλαδή χρειαστεί να κυλήσει ένας χρήστης μιας ιστοσελίδας, προς τα κάτω).

Όταν κάποιος χρήστης προσγειωθεί στη σελίδα σας, δεν πρέπει να μετακινηθεί προς τα κάτω για να φτάσει στο κύριο περιεχόμενο. Θα πρέπει να είναι ορατό πάνω από την πτυχή.

Οι διαφημίσεις και τα γραφικά στοιχεία που ωθούν το κύριο περιεχόμενο κάτω από την πτυχή είναι τρομερά για την εμπειρία των χρηστών και γενικά δεν βρίσκονται σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας.

 

  1. Αποδιοργανωτικά αναδυόμενα παράθυρα ή παρενθετικά μηνύματα

Αν έχετε αναδυόμενα παράθυρα (pop up) ή παρενθετικές διαφημίσεις που διακόπτουν τη χρήση του κύριου περιεχομένου, τότε αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να θεωρηθεί ότι η σελίδα σας θεωρείται χαμηλής ποιότητας.

Ωστόσο, η Google λέει ότι ένα ενιαίο pop up που είναι εύκολο να κλείσει δεν είναι “τρομερά αποσπούν την προσοχή” παρόλο που μπορεί να προσφέρει κακή εμπειρία χρήστη.

 

  1. Ήπια αρνητική φήμη

Εάν ο ιστότοπος ή ο δημιουργός περιεχομένου έχει ελαφρώς αρνητική φήμη, τότε αυτό αρκεί για να δώσει στην ιστοσελίδα μια βαθμολογία χαμηλής ποιότητας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ιστότοπους YMYL (Τα χρήματά σας, η ζωή σας), οι οποίοι είναι ιστότοποι που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, τα οικονομικά, την ευτυχία ή την ασφάλεια των χρηστών.

Η Google ενθαρρύνει τους κριτικούς ποιότητας να πραγματοποιήσουν εκτεταμένη έρευνα φήμης και να εξετάσουν διάφορες διαδικτυακές κριτικές.

Ωστόσο, δηλώνουν σαφώς ότι είναι φυσιολογικό να βρουν τουλάχιστον μια χούφτα αρνητικών αναθεωρήσεων ακόμη και για μια επιχείρηση ή ένα άτομο που συνολικά έχει καλή φήμη.

 

  1. Αρνητικές πληροφορίες σχετικά με γνωστούς ιστοτόπους ειδήσεων

Μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη κακής φήμης, αν αξιόπιστες ιστοσελίδες ειδήσεων λένε άσχημα πράγματα για την επιχείρησή σας.

Δοκιμάστε να κάνετε μια αναζήτηση Google για το όνομα της εταιρείας σας και για τα ονόματα των κύριων δημιουργών σας.

Εάν ένας αξιόπιστος ιστότοπος ειδήσεων έχει γράψει κάτι σχετικό, τότε οι πιθανότητες είναι ότι θα το βρείτε στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

 

  1. Λείπουν πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε σαφείς πληροφορίες για το ποιο άτομο ή οργανισμό είναι υπεύθυνο για την ιστοσελίδα ως σύνολο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια σελίδα που να εξηγεί σαφώς ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου και ότι είναι υπεύθυνος γι ‘αυτό.

Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τον ιστότοπο ή τους δημιουργούς περιεχομένου μπορεί να είναι αρκετός για να δικαιολογήσει μια χαμηλή ή χαμηλότερη αξιολόγηση ποιότητας, ειδικά για θέματα που απαιτούν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

 

  1. Λείπουν πληροφορίες επικοινωνίας

Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε πληροφορίες επικοινωνίας που είναι εύκολο να βρεθούν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις σελίδες YMYL και άλλες που απαιτούν μεγάλη εμπιστοσύνη, όπως είναι οι ιστότοποι που επεξεργάζονται τις οικονομικές συναλλαγές.

 

  1.  Έλλειψη πληροφοριών εξυπηρέτησης πελατών

Οι ιστότοποι που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες πρέπει να έχουν εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες εξυπηρέτησης πελατών.

 

  1. Σφάλματα γραμματικής και ορθογραφίας

Σε ορισμένα από τα παραδείγματα σελίδων χαμηλής ποιότητας, η Google αναφέρει συγκεκριμένα σελίδες με πολλά λάθη ορθογραφίας, γραμματικής και στίξης (μαζί με άλλα θέματα).

Εάν έχετε την τάση να έχετε πολλά από αυτά τα είδη σφαλμάτων, τότε θα πρέπει πραγματικά να πάρετε κάποιον να διορθώσει προσεκτικά το περιεχόμενό σας.

 

  1. Έλλειψη συγκεκριμένων πληροφοριών

Θεωρείται ως χαμηλή ποιότητα όταν μια ιστοσελίδα προσπαθεί να καλύψει ένα σημαντικό θέμα χρησιμοποιώντας μόνο προφανείς πληροφορίες.

Η Google αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια σελίδα χαμηλής ποιότητας σχετικά με την υιοθεσία παιδιών από το Ιράκ. Η σελίδα περιέχει κατά βάση προφανείς συμβουλές, όπως η επιλογή μιας υπηρεσίας υιοθεσίας από τον τηλεφωνικό κατάλογο, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες για το Ιράκ.

 

  1. Μη αναφορά των πηγών

Εάν γράφετε για επιστημονικά θέματα όπως η υγεία και η διατροφή, τότε πρέπει να αναφέρετε αξιόλογες επιστημονικές πηγές.

 

  1. Έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης

Όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα που απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη, η Google προτιμά να εμφανίζει περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί ή έχει αναθεωρηθεί από διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες.

Για παράδειγμα, ένα άρθρο σχετικά με μια σοβαρή ασθένεια πρέπει να συνταχθεί από ιατρό, όπως γιατρό. Ένα άρθρο με νομικές συμβουλές πρέπει να είναι γραμμένο από άτομο με πτυχίο νομικής.

Έχοντας ένα τέτοιο περιεχόμενο που εξετάζεται από έναν διαπιστευμένο εμπειρογνώμονα μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετό, ακόμα και αν γράφτηκε από κάποιον που δεν έχει τα σωστά διαπιστευτήρια.

 

  1. Αντιγραφή κύριου περιεχομένου

Η Google δεν συμπαθεί καθόλου ιστοσελίδες όπου το κύριο περιεχόμενο αντιγράφεται από άλλη πηγή, χωρίς πρωτότυπο περιεχόμενο ή προστιθέμενη αξία.

Αυτοί οι τύποι σελίδων θα λάβουν τη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας, ακόμη και αν η σελίδα αναφέρει την πηγή.

Ωστόσο, αυτό δεν περιλαμβάνει περιεχόμενο που έχει αντιγραφεί από αξιόπιστες πηγές όπως το Reuters ή το Associated Press.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αναδημοσιευμένο περιεχόμενο θα βλάψει απαραίτητα το website σας. Αλλά υπονοεί ότι η Google θα έδειχνε μάλλον την αρχική πηγή του περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

  1. Αυτοματοποιημένο κύριο περιεχόμενο

Η χαμηλότερη βαθμολογία παρέχεται για σελίδες με περιεχόμενο που δημιουργείται αυτόματα, χωρίς χειροκίνητη επεξεργασία ή επεξεργασία.

Αυτό περιλαμβάνει σελίδες όπου όλο το περιεχόμενο απομακρύνεται από API ή τροφοδοσίες RSS .

 

  1. Μη προσπελάσιμο περιεχόμενο

Εάν ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στο κύριο περιεχόμενο λόγω διαφημίσεων, παρενθετικών διαφημίσεων ή αναδυόμενων παραθύρων, τότε η σελίδα θα έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας.

Αυτό περιλαμβάνει παρενθετικές διαφημίσεις που ανακατευθύνουν τον χρήστη μακριά από τη σελίδα, καθώς και διαφημίσεις που καλύπτουν το κύριο περιεχόμενο όταν κάνετε κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα.

Οι σελίδες με σπασμένες λειτουργίες που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την κατανάλωση του περιεχομένου βαθμολογούνται επίσης ως χαμηλότερη ποιότητα.

 

  1. Εγκαταλειμμένες, hacked ή ανεπιθύμητες σελίδες

Η Google δεν θέλει να εμφανίζει εγκαταλελειμμένους ιστότοπους που δεν ανταποκρίνονται στο σκοπό τους, επειδή δεν έχουν διατηρηθεί.

Αυτό περιλαμβάνει και ιστότοπους που χρησιμοποιούν παλιό κώδικα που δεν λειτουργεί σε νέα προγράμματα περιήγησης.

Επίσης, δεν θέλουν να εμφανίζουν ιστότοπους που έχουν χακαριστεί ή τροποποιηθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών του ιστότοπου.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις παλιές σελίδες φόρουμ και τις παρατηρήσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν συσσωρεύουν μηνύματα spam με την πάροδο του χρόνου.

 

  1. Κακόβουλες σελίδες

Το Google πραγματικά μισεί σελίδες που έχουν επιβλαβείς προθέσεις, όπως, απάτες, ιστότοπους ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing sites) και ιστότοπους που διανέμουν κακόβουλο λογισμικό.

Οι ποιοτικοί βαθμολογητές έχουν οδηγίες να δώσουν τη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας εάν υποψιάζονται ότι ο ιστότοπος είναι κακόβουλος, ακόμη και αν δεν κάνουν τα βήματα για να το επιβεβαιώσουν πλήρως.

 

  1. Ανακριβές περιεχόμενο

Η Google θέλει να παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης που είναι  ακριβή.

Το περιεχόμενο που είναι σαφώς ανακριβές (όπως εσκεμμένα ψεύτικα νέα) θα λάβει τη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας.

 

  1. Παραπλανητικός σκοπός των σελίδων

Οι παραπλανητικές σελίδες ορίζονται ως σελίδες που μπορεί να εξαπατήσουν τους χρήστες ή να εξαπατήσουν τις μηχανές αναζήτησης με κάποιο τρόπο.

Αυτά περιλαμβάνουν ιστότοπους που μοιάζουν με άλλους ιστότοπους ή άτομα, ή παραποιούν το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου και ποιος είναι ο σκοπός του.

 

  1. Παραπλανητικός σχεδιασμός

Οι ιστότοποι με παραπλανητικό σχεδιασμό σκοπεύουν σκοπίμως να παραπλανήσουν τους χρήστες να κάνουν κάποια ενέργεια που θα ωφελήσει τον ιδιοκτήτη του ιστότοπου.

Αυτό περιλαμβάνει σελίδες που συγκαλύπτουν διαφημίσεις ως κύριο περιεχόμενο ή έχουν διαφημίσεις που μοιάζουν με συνδέσμους πλοήγησης.

Αν οι χρήστες θα δυσκολευτούν να διακρίνουν διαφημίσεις από άλλο περιεχόμενο, τότε αυτό θα θεωρηθεί ως ιδιαίτερα παραπλανητικό.

 

  1. Βασικό περιεχόμενο γεμάτο λέξεις κλειδιά

Η Google δεν ενδιαφέρεται για κείμενο γεμάτο με λέξεις κλειδιά (keyword stuffing).

Ποτέ μην προσθέτετε λέξεις-κλειδιά στο περιεχόμενό σας αποκλειστικά για σκοπούς SEO, πρέπει να περιλαμβάνονται φυσικά. Το κείμενο πρέπει να είναι γραμμένο για ανθρώπους, όχι για μηχανές αναζήτησης.

 

  1. Ζητώντας ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες

Ένα παράδειγμα που δίνεται σε έναν ιστότοπο που θεωρείται κακόβουλο και παραπλανητικό είναι μια σελίδα ελέγχου αγοράς που απαιτεί ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως το κυβερνητικό αναγνωριστικό στοιχείο, πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.

 

  1. Gibberish

Εάν μια σελίδα έχει κύριο περιεχόμενο που μοιάζει με gibberish (πλήρης ανοησία), τότε θα λάβει τη “χαμηλότερη” βαθμολογία ποιότητας.

 

  1. Παραπλανητικά χαρακτηριστικά

Η Google δεν συμπαθεί χαρακτηριστικά παραπλανητικών διαφημίσεων, όπως ψεύτικα αιτήματα φίλων, ψεύτικα κουμπιά λήψης ή ψεύτικες προειδοποιήσεις βραβείων.

Εάν χρησιμοποιείτε αυτούς τους τύπους λειτουργιών στην ιστοσελίδα σας, τότε σίγουρα δεν πρέπει να περιμένετε να πάρετε μεγάλη κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης.

 

  1. Δεν υπάρχει κύριο περιεχόμενο

Οι σελίδες που δεν περιέχουν καθόλου βασικό περιεχόμενο βαθμολογούνται ως χαμηλότερη ποιότητα για προφανείς λόγους.

Εάν έχετε πολλές τέτοιες σελίδες στον ιστότοπο σας, μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο σε αυτές, να τις διαγράψετε ή να τις καταργήσετε από το ευρετήριο της Google με τη μετα-ετικέτα noindex.

 

  1. Σφάλμα σελίδων με ανεπαρκείς πληροφορίες

Σελίδες με μηνύματα σφάλματος (όπως error 404 σελίδες) που δεν δίνουν στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη, θεωρούνται χαμηλής ποιότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι χρήσιμες προσαρμοσμένες 404 σελίδες μπορούν να θεωρηθούν ως υψηλής ποιότητας από την Google, επειδή εξυπηρετούν το σκοπό τους καλά.

Για παράδειγμα, αυτοί οι τύποι σελίδων μπορούν να εξηγήσουν στον χρήστη τι συνέβη και πώς θα μπορούσαν να βρουν το περιεχόμενο που αναζητούσαν.

 

Μπορείτε συνοπτικά να δείτε και τους παράγοντες βαθμολόγησης κατάταξης του Google.

TOP

Inquiry