3
Δεκέμβριος 2021

5 βασικές τάσεις UX και UI για το 2022

UX UI trends Για το 2022

Τι θα επηρεάσει τις τάσεις UX και UI για το 2022; Λοιπόν, θα μπορούσε επιτέλους να είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε στο «κανονικό», αλλά είναι πιθανό να είναι ακόμα μια κάπως διαφορετική κανονικότητα. Ο Covid-19 έχει αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Όσο ήμασταν περιορισμένοι στα σπίτια μας, συνεχίζαμε να συνδεόμαστε, να συναντιόμαστε και να δημιουργούμε, απλώς με έναν νέο και ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Οι συναντήσεις με zoom είναι πλέον ο κανόνας και η λειτουργία μιας επιχείρησης σε εικονικό περιβάλλον έχει γίνει μια συνηθισμένη διαδικασία.

Ολοένα και περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά πώς τις χρησιμοποιούμε και τι πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον επόμενο χρόνο; Εδώ ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις τάσεις UX/UI για το 2022: οι τάσεις που πιστεύουμε ότι θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και δημιουργούμε τον επόμενο χρόνο.

Υπάρχουν μερικά μεγάλα ερωτήματα στον ορίζοντα. Πώς θα επηρεάσει το VR τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε; Ποιες γραμματοσειρές θα διαμορφώσουν τις επωνυμίες και τους ιστότοπούς μας; Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφύγετε από το διαρκώς δημοφιλές πλέγμα; Πώς το animation θα ανεβάσει τους ιστότοπους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέα επίπεδα; Ανυπομονούμε για το 2022 με ενθουσιασμό και προσμονή, και αυτό είναι μερικά από αυτά που περιμένουμε να δούμε.

5 βασικές τάσεις UX και UI για το 2022

  1. Business UX τάσεις: Χώροι γραφείων VR

Τα ακουστικά Oculus VR του Facebook και τα Horizon Workrooms θα προσφέρουν εικονικές συναντήσεις.

Η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πρακτικές εξ αποστάσεως εργασίας που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα πριν από την πανδημία. Δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου οι έξυπνες τεχνολογίες όπως το VR και το AR προωθήθηκαν προς τα εμπρός για να αντικαταστήσουν τα πραγματικά γεγονότα όπως η εικονική εναλλακτική και η εκπαίδευση.

Το Facebook έμαθε γρήγορα τις δυνατότητες του VR και του AR και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον νέο κόσμο χωρίς γραφείο με το Metaverse – έναν εικονικό κόσμο όπου οι χρήστες συνδέονται μεταξύ τους, οι ψηφιακές συσκευές και το περιβάλλον φορώντας μια συσκευή VR . Στο κέντρο αυτού του εικονικού κόσμου βρίσκονται τα ακουστικά Oculus VR του Facebook και το Horizon Workrooms , μια εφαρμογή που επιτρέπει στους εργαζόμενους που φορούν Oculus να εισέρχονται σε εικονικά γραφεία και να πραγματοποιούν συσκέψεις. Μπορεί να είναι μόνο σε έκδοση beta, αλλά το 2022 θα μπορούσε να δει τους χρήστες στην πρώτη γραμμή ενός πραγματικά νέου τρόπου εργασίας.

  1. Σχεδίαση εφαρμογής μεγάλης οθόνης 

Η απόκριση διάταξης και εξαρτημάτων έχει πλέον ενσωματωθεί στο σύστημα σχεδιασμού υλικού.

Όταν τα μεγάλα όπλα όπως η Google ενημερώνουν τα συστήματα και το λογισμικό τους, πρέπει να το προσέξετε γιατί είναι αναπόφευκτο ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο τι θα δημιουργήσουν οι προγραμματιστές και οι σχεδιαστές στο εγγύς μέλλον. Το σύστημα σχεδίασης της Google Material , το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις ομάδες να δημιουργήσουν ψηφιακές εμπειρίες υψηλής ποιότητας για Android και τον ιστό, επέκτεινε πρόσφατα τις προσαρμοστικές του δυνατότητες.

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία εφαρμογών που βασίζονται σε υλικό για όλους τους παράγοντες μορφής, από τηλέφωνα έως επιτραπέζιους υπολογιστές και όχι μόνο. Η ανταπόκριση διάταξης και στοιχείων έχει πλέον ενσωματωθεί στις οδηγίες του μαζί με την ενημερωμένη τεκμηρίωση σχεδιασμού που σας λέει πώς να προσαρμόσετε τις εφαρμογές σας για μεγάλες οθόνες το 2022.

  1. Κινούμενα λογότυπα 

Η Meta, πρώην Facebook, ανάγκασε όλους να μιλούν για το νέο της λογότυπο φέτος.

Πώς ανακαλύπτετε ξανά το λογότυπό σας για το 2022; Μια απλή λύση είναι η μετάβαση από στατική σε κινούμενη κατάσταση.

Ένα λογότυπο είναι το σήμα κατατεθέν σας και δεν θα μπορείτε να το αλλάξετε σε κανένα προϊόν εκτύπωσης, αλλά να το κινήσετε για ψηφιακό και μπορεί να τραβήξει πραγματικά την προσοχή. Γιατί να μην ρίξετε μια κινούμενη έκδοση της επωνυμίας σας ενώ βρίσκεστε εκεί; Η λήψη του τρισδιάστατου μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Το Facebook έκανε ακριβώς αυτό με το νέο του κινούμενο λογότυπο 3D Meta και είναι δύσκολο να το αγνοήσετε. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και να κάνετε τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή.

  1. Μεγάλο κείμενο, νέες γραμματοσειρές

Το μεγάλο κείμενο είναι σταθερό εδώ και μερικά χρόνια και το 2022 θα το δούμε να παραμένει στην πρώτη γραμμή της τυπογραφίας, αλλά άλλες λεπτές αποχρώσεις όπως τα πλάγια γράμματα και οι υπογραμμίσεις θα εισχωρήσουν για να προσθέσουν απλές πινελιές στυλ. Περιμένετε να δείτε τίτλους που ξεφεύγουν από τον κανόνα και εξαφανίζονται από την οθόνη – αλλά να είστε έξυπνοι, πρέπει ακόμα να είναι ευανάγνωστοι.

Τι γίνεται με τις γραμματοσειρές; Το 2022 φαίνεται πιθανό να φέρει μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και χαλαρή προσωπικότητα στις γραμματοσειρές, και φυσικά η αναγνωσιμότητα θα εξακολουθεί να είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Τα serif υψηλής αντίθεσης θα συνδυάσουν παραδοσιακές και σύγχρονες, ιδιόμορφες vintage γραμματοσειρές θα φέρουν μια φιλική αίσθηση και τα απλά και κομψά σενάρια θα προσθέσουν το καλλιτεχνικό και το πολυτελές. Τα δυνατά και απλά sans θα κάνουν σπουδαίους τίτλους. Κάθε γραμματοσειρά λέει μια ιστορία και η επιλογή της σωστής θα είναι εξίσου σημαντική όσο ποτέ το 2022.

  1. Ανορθόδοξα σχέδια 

Ο διαρκής αγώνας για την προσοχή ενός χρήστη δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο Covid-19 έχει φέρει τη μάχη σε ακόμη πιο έντονη εστίαση. Με περισσότερα μάτια από ποτέ να κοιτάζουν τις οθόνες η γνήσια, μοναδική και ξεχωριστή σχεδίαση ιστοσελίδων είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα κλασικά και συμβατικά πλέγματα που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ιστοσελίδες είναι το πρότυπο, αλλά κάνουν ελάχιστα για να κάνουν έναν ιστότοπο να ξεχωρίζει από το πλήθος. Η εισαγωγή μιας ανορθόδοξης διάταξης τραβά αμέσως την προσοχή.

Το να αποχαιρετήσεις την κύλιση μιας σελίδας είναι άλλο ένα απλό σημείο προσοχής. Αναμείξτε οριζόντια και κατακόρυφη κύλιση, σύρετε για εξερεύνηση, κάντε κλικ και κρατήστε πατημένο, πειραματιστείτε με στοιχεία που αγαπάτε για να δημιουργήσετε ένα ατομικό και εξατομικευμένο σχέδιο. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά για επωνυμίες ή σχεδιαστές που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή, αλλά μην ξεχνάτε τον χρήστη. Είναι μια καλή ισορροπία μεταξύ στυλ και ουσίας, αλλά πάρτε το σωστά και θα είστε νικητής το 2022.

 

TOP

Inquiry