10 χρυσοί κανόνες σχεδιασμού λογότυπου

Χρειάζεστε νέο σχεδιασμό λογότυπου; Σας λέμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ένα έργο εταιρικής ταυτότητας.

Γιατί είναι σημαντικός ο σχεδιασμός λογότυπου;

Το λογότυπό σας είναι εσείς οι ίδιοι ή το πρώτο σημείο επαφής της επιχείρησής σας με τον έξω κόσμο. Εάν οι χρήστες συνδεθούν με την επωνυμία σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να  είναι πιο ανοιχτοί σε ό, τι τους προσφέρει αυτή. Η σχεδίαση λογότυπου απαιτεί ένα πολύπλοκο μείγμα δεξιοτήτων σχεδιασμού, δημιουργικής θεωρίας και επιδέξιας εφαρμογής.

 

Οι 10 χρυσοί κανόνες σχεδιασμού λογότυπου

Όταν σκέφτεστε ένα άτομο που επηρέασε τη ζωή σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορείτε να φανταστείτε πώς μοιάζει. Το ίδιο ισχύει και για τις μάρκες από τις οποίες αγοράζουμε συχνά. Μπορούμε εύκολα να απεικονίσουμε το λογότυπο μόνο αν σκεφτούμε τις εμπειρίες μας με το προϊόν, την εταιρεία ή την υπηρεσία.

Κάποτε ίσως να υπήρχε μια χούφτα εταιρειών που λειτουργούσαν σε μια συγκεκριμένη αγορά ή εξειδικευμένη θέση, τώρα υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες και όλοι να ανταγωνίζονται για προσοχή, όλοι θέλουν να είναι ξεχωριστοί. Αυτό δημιουργεί αυξανόμενη ανάγκη για τις μάρκες να διαφοροποιούνται οπτικά, ώστε να μην συγχέονται με τους ανταγωνιστές.

Αυτή η διαφοροποίηση επιτυγχάνεται μέσω του σχεδιασμού εταιρικής ταυτότητας – μια σειρά στοιχείων που όλα συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια ξεχωριστή εικόνα στο μυαλό μας για ένα brand. Ανάλογα με την εταιρεία, η ταυτότητα μπορεί να περιλαμβάνει ιστοσελίδες, στολές, γραφικά οχημάτων, επαγγελματικές κάρτες, συσκευασίες προϊόντων, φωτογραφικό στυλ, κούπες καφέ, διαφημιστικές πινακίδες και μια σειρά από άλλα αντικείμενα, μέχρι την επιλογή γραμματοσειράς για την εταιρική ιστοσελίδα.

Όταν κοιτάζουμε κάτι, δεν διαβάζουμε πρώτα. Πριν από οτιδήποτε άλλο βλέπουμε σχήμα, βλέπουμε χρώμα, και αν αυτό είναι αρκετό για να κρατήσουμε την προσοχή μας, τότε θα διαβάσουμε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν κοιτάζουμε κάτι, δεν διαβάζουμε πρώτα. Πριν από οτιδήποτε άλλο βλέπουμε σχήμα, βλέπουμε χρώμα, και αν αυτό είναι αρκετό για να κρατήσουμε την προσοχή μας, τότε θα διαβάσουμε. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την εταιρεία, το μικρό αλλά ουσιαστικό στοιχείο στην εικόνα της μάρκας είναι το λογότυπο.

Η δουλειά μας ως σχεδιαστές είναι να αποστάξουμε την ουσία μιας μάρκας στο σχήμα και το χρώμα που είναι πιο πιθανό να αντέξει, επειδή η οπτική εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό μιας σύνδεσης στον εγκέφαλό μας μεταξύ αυτού που βιώνουμε και με ποιον την βιώνουμε (η μάρκα). Από πολλές απόψεις, το λογότυπο μιας εταιρείας είναι παρόμοιο με τα πρόσωπα των προσφιλών μας προσώπων.

Όταν το σωστό λογότυπο ευθυγραμμίζεται με ένα εξαιρετικό προϊόν και όταν είναι διαθέσιμο για σημαντικό χρονικό διάστημα, μπορεί τελικά να γίνει ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για οποιαδήποτε εταιρεία. Το Nike swoosh, οι χρυσές καμάρες της McDonald, ο άντρας Michelin, το τρίκλινο αστέρι της Mercedes, το σύμβολο Woolmark – αυτά είναι μερικά από τα πιο παραδείγματα. Αλλά εκτός από την πανταχού παρούσα φύση τους, πώς δίνετε στο λογότυπο την καλύτερη πιθανότητα να φτάσετε σε παρόμοια κατάσταση; Υπάρχουν καθολικά χαρακτηριστικά σε κάθε επιτυχημένο έργο λογότυπου και έχω περιγράψει μερικά εδώ για να βοηθήσω στη βελτίωση της ποιότητας των σημάτων που δημιουργείτε.

 

  1. Βάλτε τα θεμέλια

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του να είσαι σχεδιαστής είναι ότι μαθαίνεις νέα πράγματα με κάθε νέο έργο. Κάθε πελάτης είναι διαφορετικός, και ακόμη και στο ίδιο επάγγελμα, οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Για να διευκολύνετε την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την ιδέα του σχεδιασμού σας, πρέπει να ρωτήσετε τον πελάτη σας τις σωστές ερωτήσεις από την αρχή: Γιατί είστε εδώ; Τι κάνεις και πώς το κάνεις; Τι σε κάνει διαφορετικό; Για ποιον είσαι εδώ; Τι εκτιμάς περισσότερο;

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται αρκετά απλές, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απαντηθούν και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις των πελατών σας. Αυτό που ανακαλύπτετε σε αυτήν τη φάση ενός έργου θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της ισχυρότερης δυνατής κατεύθυνσης σχεδιασμού.

 

  1. Κερδίστε το sketchpad σας

Η χρήση ενός sketchpad είναι μια ευκαιρία να ξεκουράσουμε τα μάτια μας από το έντονο φως των φωτεινά pixel που τείνουν να κυριαρχούν στη ζωή μας. Αλλά το πιο σημαντικό, η καταγραφή διαφορετικών ιδεών σχεδίασης μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη όταν δεν υπάρχει ψηφιακή συσκευή μεταξύ των χεριών και του εγκεφάλου μας. Αν λοιπόν ξυπνήσετε τη νύχτα με μια ιδέα που δεν θέλετε να χάσετε, το στυλό και το χαρτί δίπλα στο κρεβάτι σας είναι ο ιδανικός τρόπος να θυμάστε. Το σκίτσο διευκολύνει επίσης την τοποθέτηση σχημάτων ακριβώς εκεί που τα θέλετε – θα υπάρχει πάντα χρόνος να ψηφιοποιήσετε τα σημάδια σας αργότερα (ανατρέξτε στις συμβουλές σκιαγράφησής μας για περαιτέρω συμβουλές σχεδίασης).

Όταν περιγράφετε ιδέες σχεδιασμού σε πελάτες, πριν από την ψηφιοποίηση ενός σήματος, μπορεί να είναι χρήσιμο να μοιραστείτε ένα σκίτσο ή δύο, καθιστώντας ευκολότερο για αυτούς να οπτικοποιήσουν το αποτέλεσμα χωρίς απόσπαση της προσοχής από τις γραμματοσειρές και τα χρώματα. Ωστόσο, μην μοιράζεστε πάρα πολύ – μόνο τις καλύτερες ιδέες σας.

 

  1. Εργαστείτε σε ασπρόμαυρο

Αφήνοντας το χρώμα μέχρι το τέλος σας βοηθά να εστιάσετε την προσοχή σας στα βασικά της ιδέας παρά σε κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξετε. Μια κακή ιδέα δεν μπορεί να σωθεί από μια ενδιαφέρουσα παλέτα, ενώ μια καλή ιδέα θα εξακολουθεί να είναι καλή ανεξάρτητα από το χρώμα. Φανταστείτε ένα γνωστό σύμβολο. Σκεφτείτε το τώρα. Είναι η μορφή που θυμόμαστε πριν από την παλέτα. Είναι οι γραμμές, τα σχήματα, η ιδέα, αν αυτό είναι το δάγκωμα από ένα μήλο, τρεις παράλληλες ρίγες, τέσσερις συνδεδεμένους κύκλους σε μια οριζόντια γραμμή ή κάτι άλλο.

 

  1. Κρατήστε το σχετικό

Ένα σήμα πρέπει να είναι σχετικό με τις ιδέες και τις δραστηριότητες που αντιπροσωπεύει. Μια κομψή γραμματοσειρά θα ταιριάζει σε ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών περισσότερο από ό, τι θα έχει ένας παιδικός σταθμός. Μια παλέτα με ροζ και κίτρινο φθορισμού δεν θα βοηθήσει το μήνυμά σας να αλληλεπιδράσει με τους άντρες συνταξιούχους.

Η δημιουργία ενός σήματος που μοιάζει με σβάστικα, ανεξάρτητα από τη βιομηχανία, δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Ξέρετε αυτά τα πράγματα. Είναι προφανείς. Αλλά πηγαίνει λίγο πιο βαθιά. Όσο πιο κατάλληλη είναι η λογική σας πίσω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, τόσο πιο εύκολο γίνεται να πουλήσετε την ιδέα σε έναν πελάτη. Και αυτό μπορεί συχνά να είναι το πιο δύσκολο μέρος ενός έργου. Οι σχεδιαστές δεν σχεδιάζουν μόνο. Πωλούν επίσης.

 

  1. Στόχος η εύκολη απομνημόνευση

Η απλότητα βοηθά στην αναγνώριση, ειδικά όταν τόσες πολλές μάρκες ανταγωνίζονται για την προσοχή μας. Θέλετε να δώσετε στους θεατές την ευκαιρία να ανακαλέσουν ένα σημάδι μετά από μια γρήγορη ματιά και αυτό δεν είναι δυνατό με μια υπερβολικά λεπτομερή σχεδίαση. Ένα εμπορικό σήμα πρέπει να επικεντρωθεί στην έννοια – να έχει μια μόνο “ιστορία” – και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να είναι απλή σε μορφή. Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να λειτουργεί σε διάφορα μεγέθη και σε μια σειρά εφαρμογών, από ένα εικονίδιο ιστότοπου στη γραμμή του προγράμματος περιήγησης έως τη σήμανση σε ένα κτίριο.

 

  1. Προσπαθήστε να κάνετε την διαφορά

Όταν όλοι οι ανταγωνιστές των πελατών σας χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο τυπογραφικό στυλ, ή το ίδιο είδος παλέτας, ή ένα σύμβολο που βρίσκεται στα αριστερά της επωνυμίας, κάντε κάτι διαφορετικό. Σας δίνει την τέλεια ευκαιρία να ξεχωρίσετε τους πελάτες σας αντί να τους συνδυάσετε.

Όμως, τόσο μεγάλη ομοιότητα στην αγορά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η δουλειά σας έχει γίνει ευκολότερη, επειδή χρειάζεται ένας γενναίος πελάτης για να απορρίψει την τάση. Δείχνοντας φαντασία στο χαρτοφυλάκιό σας, είστε έτοιμοι να προσελκύσετε το είδος του πελάτη που θέλετε.

 

  1. Εξετάστε την ευρύτερη εταιρική ταυτότητα σας

Είναι σπάνιο όταν βλέπετε ένα λογότυπο μεμονωμένα, χωρίς το πλαίσιο ενός ιστότοπου ή επαγγελματικής κάρτας ή μενού ποτών ή εικονίδιο εφαρμογής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια παρουσίαση πελατών πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία σχετικών σημείων επαφής για να δείξει πώς εμφανίζεται ένα λογότυπο όταν το βλέπουν οι δυνητικοί πελάτες. Είναι λίγο σαν να είσαι κολλημένος σε μια ρουτίνα – μπορεί να βοηθήσει να πας πίσω, να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα, να δεις πού είσαι, τι περιβάλλεις.

Σε όρους σχεδίασης, η μεγαλύτερη εικόνα είναι κάθε πιθανό στοιχείο στο οποίο μπορεί να εμφανίζεται ένα λογότυπο πελάτη. Αλλά σκεφτείτε πάντα πώς λειτουργεί η ταυτότητα όταν δεν εμφανίζεται το λογότυπο, γιατί ενώ είναι σημαντικό, ένα σύμβολο θα πάρει μόνο μια ταυτότητα μέχρι στιγμής. Ένας τρόπος για να επιτύχετε συνεκτικά γραφικά είναι να δημιουργήσετε μια κατά παραγγελία γραμματοσειρά που δεν χρησιμοποιείται μόνο στο λογότυπο, αλλά φαίνεται επίσης στους τίτλους μάρκετινγκ.

 

  1. Μην είστε πολύ κυριολεκτικοί

Ένα λογότυπο δεν χρειάζεται να δείχνει επ’ ακριβός τι κάνει η εταιρεία, στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να μην το κάνει, γιατί όσο πιο αφηρημένο είναι το σήμα, τόσο πιο ανθεκτικό μπορεί να γίνει. Μια εταιρεία που εμπορεύεται λουλούδια και φυτά δεν είναι απαραίτητο να έχει σαν σήμα ένα λουλούδι. Είναι βαρετό και πολύ προβλεπόμενο αρκεί σαφώς να έχει κάποια λογική εξήγηση.
Η Shell εμπορεύεται καύσιμα αλλά το σήμα της είναι ένα κοχύλι!!! Γιατί άραγε; Η λογική της αλληλουχία είναι… καύσιμα>ρύπανση αλλά κοχύλι>θάλλασα>καθαρό.

 

  1. Να θυμάστε ότι τα σύμβολα δεν είναι απαραίτητα

Συχνά ένα ειδικό σήμα θα κάνει τη δουλειά, ειδικά όταν το όνομα της εταιρείας είναι μοναδικό, όπως το Google, το Mobil ή το Pirelli. Αλλά μια έκδοση του λογότυπου που λειτουργεί σε μικρά όρια θα βοηθήσει πάντα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η ανύψωση ενός γράμματος από το όνομα και η χρήση του ίδιου χρώματος, ή μπορεί να ενσωματώνει ένα σύμβολο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύον στοιχείο σχεδίασης (πρώτο σύμβολο λέξης, σύμβολο δεύτερο) αντί ως κλείδωμα λογότυπου όπου και τα δύο κομμάτια είναι φαίνονται παράλληλα.

Μην μπείτε στον πειρασμό να παρακάνετε το ντιζάιν μόνο επειδή εστιάζετε στα γράμματα. Η αναγνωρισιμότητα είναι βασική για οποιοδήποτε σήμα, και οι παρουσιάσεις σας θα πρέπει να δείχνουν πώς λειτουργούν τα σχέδιά σας σε όλα τα μεγέθη, μεγάλα και μικρά.

 

  1. Κάντε τους ανθρώπους να χαμογελούν

Η ενσωμάτωση κάποιου έξυπνου στοιχείου στον σχεδιασμό, όχι μόνο θα κάνει τη δουλειά σας πιο διασκεδαστική, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τον πελάτη σας να γίνει πιο επιτυχημένος. Δεν είναι κατάλληλο για κάθε επάγγελμα, όπως οι κατασκευαστές όπλων και οι εταιρείες καπνού, αλλά σε γενικές γραμμές είναι προσθετικό για το Brand. Ο κάπως λιγότερο αμφιλεγόμενος τομέας της νομοθεσίας και των χρηματοπιστωτικών τομέων είναι γεμάτος με εταιρείες που αναγνωρίζονται από αποπνικτική και αποστειρωμένη επωνυμία, η τοποθέτηση κάποιου χιούμορ στην ταυτότητα αυτών των πελατών είναι ένας τρόπος να τους ξεχωρίσουμε.

Το λογότυπο της Amazon έχει ένα ολόκληρο χαμόγελο ενσωματωμένο στο λογότυπο του που είτε υποσυνείδητα είτε συνειδητά προσφέρει ευχαρίστηση σε κάποιον που το βλέπει.

TOP

Inquiry