21
Ιούνιος 2020

6 τρόποι για να μετατρέψετε τους Social Media followers σε πελάτες

Έχετε κουραστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο, αλλά παράγουν τόσο λίγα αποτελέσματα για την επιχείρησή σας;

Χρειάζεται πολύ χρόνο και δουλειά η συμμετοχή σε ομάδες του Facebook, η έρευνα των σωστών hashtag, η εύρεση μοναδικών εικόνων, η δημιουργία νέου περιεχομένου και η απάντηση σε σχόλια. Όλοι λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικά, αλλά, ειλικρινά, έχετε 200 άλλες εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε κάθε μέρα. Οι επισημάνσεις “μου αρέσουν” μπορεί να αυξάνονται, αλλά είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί το έργο εάν δεν δημιουργεί πωλήσεις.

Όμως, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων επαινούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καλό λόγο: μπορεί να είναι απίστευτα ισχυρά εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Η προσθήκη μερικών αποδεδειγμένων βημάτων μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε την εργασία σας!

Πώς να δημιουργήσετε πωλήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να μετατρέψετε τους οπαδούς των κοινωνικών μέσων σε πελάτες είναι απλός: οι άνθρωποι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάζουν να κάνουν πωλήσεις και με δημοσιεύσεις που πωλούν απ’ ευθείας κάτι. Περιηγούνται για άλλους λόγους. Αυτό ισχύει για όλους, ακόμη και για τους πιο πιστούς οπαδούς σας. Το πιο δύσκολο έργο σας δεν είναι να τραβήξετε την προσοχή τους, αλλά να το κρατήσετε αρκετό καιρό για να σκεφτούν να κάνουν κάτι που δεν σχεδίαζαν να κάνουν όταν συνδεθούν.

Όταν κάποιος θέλει να αγοράσει από εσάς, μεταβαίνει απευθείας στο κατάστημά σας ηλεκτρονικού εμπορίου και όχι στη ροή σας στο Facebook.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να δημιουργήσουν πωλήσεις; ;Όχι καθόλου. Αλλά αντί για άμεσες πωλήσεις, τα κοινωνικά μέσα χρησιμοποιούνται καλύτερα:

  1. Ως πηγή νέων δυνητικών πελατών
  2. Ως μέρος για να προσελκύσετε υπάρχοντες δυνητικούς πελάτες, ακόλουθους και πελάτες

Τελικά, θα χρειαστεί να αγοράσουν αυτό που πουλάτε – και χάρη στον τρόπο που έχετε αναπτύξει μια σχέση μαζί τους μέσω των κοινωνικών μέσων, θα κατευθυνθούν στο eshop σας.

Ακολουθούν έξι τρόποι για να μετατρέψετε περισσότερους από τους οπαδούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πελάτες που πληρώνουν:

  1. Κάντε απευθείας προσφορές

Οι άνθρωποι σας ακολουθούν για έναν λόγο, και αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δεκτικοί στις προσφορές απευθείας πωλήσεων από ό, τι ένας ξένος στην επωνυμία σας. Κάντε, λοιπόν, προσφορές!

Η πώληση δεν πρέπει να είναι η κύρια κοινωνική σας δραστηριότητα, διαφορετικά θα χάσετε την προσοχή των ανθρώπων. Αλλά οι οπαδοί σας στα social media είναι ένα θερμό κοινό με κοινό ενδιαφέρον για όσα προσφέρετε – το να μην επικοινωνήσετε μαζί τους είναι ένα τεράστιο λάθος.

Κάντε ειδικές προσφορές περιορισμένου χρόνου. Δώστε προσφορές με θέμα τις διακοπές. Διοργανώστε διαγωνισμούς. Εισαγάγετε νέα προϊόντα. Η καλύτερη ευκαιρία για άμεσες πωλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβαίνει εάν η επιχείρησή σας πουλά καθημερινά προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι. Εάν βλέπουν την προσφορά σας την κατάλληλη στιγμή, είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν.

Και αν πραγματοποιήσουν μια αγορά, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη μεγαλύτερη δυνατή δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να διευρύνετε την διαδικτυακή σας προσέγγιση – συνδέσεις μεταξύ ατόμων που γνωρίζουν και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Οι παραπομπές από ευχαριστημένους πελάτες είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος αύξησης των πωλήσεων.

  1. Επαναληπτικό μάρκετινγκ σε όσους δεν αγοράζουν

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια συνεχής αναταραχή των κλικ, των κυλίνδρων, των επισημάνσεων “μου αρέσει”, των προβολών, των σχολίων και των ακόλουθων.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναρτήσεις και οι διαφημίσεις σας είναι μόνο ένα φλας σε μια θάλασσα ασταμάτητης δραστηριότητας όπου οι περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν παθητικά μαζί σας.

Το επαναληπτικό μάρκετινγκ υπενθυμίζει στους χρήστες ότι έχετε τραβήξει τα μάτια και τους δίνει μια άλλη ευκαιρία να αγοράσουν. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθείτε απευθείας με μικρές ομάδες στοχευμένων, ζεστών δυνητικών πελατών.

Το επαναληπτικό μάρκετινγκ στο Facebook είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό: συχνά προσφέρει πολύ υψηλότερα ποσοστά αφοσίωσης και έσοδα από άλλες διαφημίσεις στο Facebook. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το pixel Facebook – μια γραμμή κώδικα που παρακολουθεί συγκεκριμένους επισκέπτες στον ιστότοπό σας, ώστε να μπορείτε να τους προσεγγίσετε ξανά στο Facebook. Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική για eshop που σας επιτρέπει να το κάνετε εύκολα και να παρακολουθείτε μετατροπές, απόδοση διαφημίσεων και καμπάνιες επαναληπτικού μάρκετινγκ, ώστε να μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το κοινωνικό μάρκετινγκ και να αυξήσετε τα έσοδα. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε τη λειτουργία ζωντανής συνομιλίας του ιστότοπού σας με το Messenger, έτσι ώστε το ιστορικό σας με κάθε πελάτη να διατηρείται σε όλες τις πλατφόρμες.

  1. Χρησιμοποιήστε το υπάρχον περιεχόμενο για να προσελκύσετε άτομα στον ιστότοπό σας

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε τους ακόλουθους κοινωνικών μέσων να κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας. Μόλις είναι εκεί, έχετε την αδιαίρετη προσοχή τους. Όταν μοιράζεστε μια ποικιλία περιεχομένου με αρκετή συχνότητα, οι δυνητικοί πελάτες θα δουν τελικά κάτι που τους προσελκύει να κάνουν κλικ.

Αλλά τι δημοσιεύετε; Μπορείτε να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες σελίδες σας, όπως:

  • Αναρτήσεις ιστολογίου (blog) του ehop σας
  • Εσωτερικές σελίδες προϊόντων
  • Σελίδες υπηρεσιών
  • Σχετικά με τις σελίδες
  • Σελίδες που σας συγκρίνουν με ανταγωνιστές
  • Δωρεάν δοκιμές ή άλλες προσφορές
  • Ιστοσελίδες προορισμού

Σχεδόν κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας μπορεί να γίνει η βάση για μια ανάρτηση κοινωνικών μέσων. Γιατί; Επειδή κάθε σελίδα πρέπει να προσφέρει κάτι στο κοινό-στόχο σας – λύσεις σε ένα πρόβλημα, συμβουλές και στρατηγικές, μαρτυρίες βίντεο, σχέδια διαγωνισμού, μια ευκαιρία να σας γνωρίσουμε και να δείτε τι σας κάνει διαφορετικούς και χρήσιμες πληροφορίες, όπως η πολιτική αποστολής ή οι επιλογές συμμετοχής .

 

  1. Εμπόριο πόρων για διευθύνσεις email

Επειδή οι οπαδοί σας είναι ένα θερμό κοινό, θα είναι δεκτικοί στις προσφορές σας. Αλλά η παρακολούθηση μιας επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά εύκολη. Δεν έχουν δεσμευτεί ακόμη. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της παρακολούθησης μιας επιχείρησης και της αγοράς από αυτή.

Οι δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους προσφορές βοηθούν στην κάλυψη αυτού του κενού. Ενθαρρύνουν τους οδηγούς να κάνουν μερικά ακόμη βήματα προς την επιχείρησή σας χωρίς να αγοράσουν κάτι.

Θα πρέπει να προσφέρετε μαγνήτες στον ιστότοπό σας, καθώς και στα κοινωνικά μέσα. Πρέπει να σχεδιαστούν ειδικά για το κοινό-στόχο σας, όχι για το ευρύ κοινό. Το κλειδί για έναν αποτελεσματικό μαγνήτη – κάτι που οι άνθρωποι θα σας δώσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για να λάβουν – είναι ότι υπόσχεται να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • eBooks
  • οδηγοί
  • λίστες ελέγχου
  • έρευνες
  • δημοσκοπήσεις
  • διαδικτυακά σεμινάρια
  • αποκλειστικά βίντεο
  • δωρεάν δοκιμαστικές περιόδους
  • διαγωνισμοί
  • άσπρα χαρτιά
  • Οι περιπτωσιολογικές μελέτες

Ο στόχος κάθε δωρεάν μαγνήτη είναι απλός: να λάβετε τα στοιχεία επικοινωνίας του δυνητικού πελάτη σας. Συνήθως, αυτό σημαίνει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία σας επιτρέπει να αγοράζετε συνεχώς και να αλληλεπιδράτε με δυνητικούς πελάτες με εστιασμένο τρόπο. Εάν ανοίξουν τα email σας, έχετε την προσοχή τους. Και μπορείτε να στέλνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ξανά και ξανά: βίντεο, αντίγραφο πωλήσεων μεγάλης διάρκειας (το οποίο τείνει να είναι πιο αποτελεσματικό από το εξαιρετικά σύντομο αντίγραφο), ειδικές προσφορές, προσφορές περιορισμένου χρόνου και εκδόσεις νέων προϊόντων.

 

  1. Να έχετε ενσυναίσθηση για το κοινό σας

Πίσω από όλες τις στρατηγικές που έχετε διαβάσει μέχρι στιγμής βρίσκεται αυτή η αρχή: να είστε πραγματικοί και αληθινοί.

Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξεγελιούνται. Ψάχνουν απαντήσεις και τρόπους να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη ή πιο ευχάριστη. Θέλουν να εμπνευστούν, να βελτιώσουν την κατάστασή τους ή να αισθανθούν κατανοητοί από κάποιον.

Μάθετε πώς μπορείτε να δώσετε απαντήσεις που ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες και θα κερδίσετε πιθανούς πελάτες. Δεν πρέπει όλες οι απαντήσεις σας να σχετίζονται άμεσα με τα προϊόντα σας! Παρουσιάστε τον εαυτό σας ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων, κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και όχι πάντα για πώληση.

Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φιλοσοφία επίλυσης προβλημάτων για να αναπτύξετε προϊόντα παραγωγής μολύβδου. Λύστε συγκεκριμένα προβλήματα και κάντε τις λύσεις σας εύπεπτες.

Καθώς αποδεικνύετε την ικανότητά σας και την ανησυχία σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινό-στόχο σας, θα αυξηθείτε στην εξουσία και την εμπιστοσύνη. Με άλλα λόγια, θα επιτύχετε αυτό που λέει ο θρύλος μάρκετινγκ, ο Dan Kennedy, πρέπει να είναι ο στόχος κάθε επιχείρησης: να σταματήσετε να είστε ενοχλητικό παράσιτο και να γίνετε ευπρόσδεκτος επισκέπτης.

Οι άνθρωποι αγοράζουν από επιχειρήσεις που γνωρίζουν, αρέσουν και εμπιστεύονται.

 

  1. Follow Up!

Οι οδηγοί είναι υπέροχοι. Οι πελάτες για πρώτη φορά είναι καλύτεροι. Αλλά αν θέλετε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, χρειάζεστε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες σας. Πρέπει να μάθετε πώς να παρακολουθείτε.

Μπορείτε να συνεχίσετε χρησιμοποιώντας τηλέφωνο, email, κείμενο, απευθείας αλληλογραφία ή με το Facebook Messenger. Υπάρχει συγκεκριμένη τακτική που σας επιτρέπει να συνδεθείτε με δυνητικούς πελάτες και πελάτες μέσω email, απευθείας από τον πίνακα ελέγχου του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Μπορείτε να κάνετε όλα τα πράγματα που σας επιτρέπουν να κάνουν οι περισσότερες πλατφόρμες email – να παρακολουθείτε τα ποσοστά ανοίγματος και κλικ, να τμηματοποιείτε τη λίστα email σας σε μικρότερες ομάδες και να προγραμματίζετε τα email σας εκ των προτέρων.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πιο επιθετικές τακτικές, όπως η αποστολή εξατομικευμένων κουπονιών που φέρουν το όνομα του παραλήπτη. Εάν ένας από τους στόχους σας είναι να οδηγήσετε την επισκεψιμότητα σε μια φυσική τοποθεσία, αυτή είναι μια καταπληκτική στρατηγική.

 

Αξιοποιήστε στο έπακρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με αυτές τις έξι στρατηγικές μάρκετινγκ, μετατρέψτε τους ακολούθους σας, σε πιστούς πελάτες και τους περιστασιακούς οπαδούς στα Social Media, σε φανατικούς ευαγγελιστές. Για να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας, εκμεταλλευτείτε τα πολύτιμα εργαλεία που παρέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ρωτήστε μας για τις αυκαιρίες που μπορεί να εκμεταλευθεί και η δική σας επιχείρηση απο τα Social Media.

TOP

Inquiry