22
Οκτώβριος 2021

Αντιληπτή απόδοση: Τι είναι και πως να την βελτιώσετε

Η απόδοση έχει σημασία. Μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της καταγραφής του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός επισκέπτη ή – ακόμα καλύτερα – της βαθμολόγησης μιας πώλησης. Γι ‘αυτό αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο βελτιστοποιώντας τις ιστοσελίδες μας για να γίνουν πιο γρήγορες.

Δεν υπάρχει μόνο η ταχύτητα της ιστοσελίδας όμως. Υπάρχει ένας εντελώς άλλος τομέας βελτιστοποίησης απόδοσης που δεν τραβάει τόσο μεγάλη προσοχή.

Αναφερόμαστε στην αντιληπτή απόδοση. Είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορος ΠΙΣΤΕΥΕΙ ένας χρήστης ότι είναι η ιστοσελίδα σας, και όχι απαραίτητα πόσο γρήγορη, τα τεχνικά σας στατιστικά, λένε ότι είναι.

Η ψυχολογία του χρόνου: αντιληπτός χρόνος έναντι πραγματικού χρόνου φόρτωσης

Ο χρόνος που μετράτε με χρονόμετρο είναι αντικειμενικός χρόνος. Είναι απόλυτο – οι προγραμματιστές μπορούν να μετρήσουν την ταχύτητα σελίδας ενός ιστότοπου και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για να τον κάνουν τεχνικά γρηγορότερο.

Ο ψυχολογικός χρόνος, από την άλλη πλευρά, είναι υποκειμενικός και δυνητικά εύπλαστος. Είναι σχετικό, αλλά μπορεί να χειριστεί έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είναι υποκειμενικά γρηγορότερο από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

Πάρτε, για παράδειγμα, ασανσέρ. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ανελκυστήρες έχουν καθρέφτες; Είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στη σύγχρονη εποχή, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταξιδέψουν 40 ορόφους χωρίς να ιδρώσουν ανεβαίνοντας σκάλες.

Αλλά όταν τα ασανσέρ εισήχθησαν για πρώτη φορά, οι άνθρωποι στάθηκαν μέσα τους, κοιτάζοντας την πόρτα με υπερβολική αίσθηση του χρόνου επειδή δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν (αυτό συνέβη πριν από την εφεύρεση των smartphone!).

Το μόνο που μπορούσαν να σκεφτούν ήταν ο κατανοητός φόβος τους να πέσουν 40 όροφοι μέχρι θανάτου τους, χωρίς τίποτα άλλο παρά καλώδια που τους ανέστειλαν στον αέρα. Επιπλέον, οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για το πόσο αργά ήταν τα ασανσέρ.

Έτσι, οι εταιρείες ανελκυστήρων προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να κάνουν τους ανελκυστήρες πιο γρήγορα και ασφαλέστερα. Εκείνη την εποχή ήταν κάτι ακριβό. Μέχρι που ένας μηχανικός πρότεινε να εξετάσουμε το πρόβλημα από μια άλλη οπτική γωνία: οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι ανυψώσεις ήταν αργές, οπότε αντί να επικεντρωθούμε σε μεγαλύτερους κινητήρες και πιο κομψά σχέδια τροχαλιών, γιατί να μην επικεντρωθούμε στο άτομο μέσα στο ασανσέρ;

Αυτό οδήγησε στην ιδέα των καθρεφτών στους ανελκυστήρες, ώστε οι άνθρωποι να σκεφτούν κάτι άλλο αντί να επικεντρωθούν στο χρόνο ή την ενασχόλησή τους με την πτώση. Αποπροσανατολισμένοι από τους καθρέφτες, οι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν για τα μαλλιά και το μακιγιάζ τους. Σε μια επόμενη έρευνα, οι άνθρωποι σχολίασαν πόσο πιο γρήγοροι ήταν οι «νέοι» ανελκυστήρες, παρόλο που η ταχύτητα ήταν ακριβώς η ίδια.

Σε ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα που αναδεικνύει περαιτέρω το πόσο μεγάλα προβλήματα δεν απαιτούν πάντα μεγάλες λύσεις, η Eurostar επένδυσε δισεκατομμύρια λίρες προκειμένου να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού στα τρένα της κατά 25 λεπτά. Η σκέψη ήταν ότι θα ευχαριστούσε τους πελάτες.

Αλλά στο TED Talk Sweat the small things , ο διευθυντής διαφημίσεων Rory Sutherland επισημαίνει ότι θα ήταν πιο σοφό να κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο για τους ταξιδιώτες αντί για πργματικά πιο γρήγορο. Η Eurostar θα μπορούσε να εξοπλίσει τα τρένα της με wifi για ένα κλάσμα του κόστους που ξόδεψε για να τα κάνει πιο γρήγορα, βελτιώνοντας την εμπειρία του χρήστη και μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού. Επειδή οι ταξιδιώτες που είναι κολλημένοι στο Facebook, τις ειδήσεις ή η παρακολούθηση μιας ταινίας θα μπορούσαν να αισθανθούν μείωση του χρόνου ταξιδιού λόγω της απασχόλησης τους με κάτι άλλο απο το να περιμένουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Πολλοί ιστότοποι συχνά επαναλαμβάνουν το λάθος της Eurostar, εστιάζοντας όλες τις προσπάθειές τους στη βελτίωση της ταχύτητας της σελίδας, ενώ παραμελούν μια απίστευτα σημαντική πτυχή της κατασκευής ιστοσελίδωντην εμπειρία του χρήστη.

Πόσο γρήγορα πρέπει να φορτωθεί η ιστοσελίδα σας;

Κοιτάζοντας αντικειμενικά τον χρόνο, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες ταχύτητας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν βελτιστοποιείτε την απόδοση του ιστότοπού σας.

  • Έως 0,1 δευτερόλεπτα : Ο χρήστης δεν αναγνωρίζει καμία αισθητή καθυστέρηση. Η φόρτωση είναι κάπως στιγμιαία. Αυτό είναι το βέλτιστο πρότυπο στο οποίο πρέπει να στοχεύετε κατά τη βελτιστοποίηση των ιστότοπων σας.
  • Έως 1 δευτερόλεπτο : Η καθυστέρηση είναι ελαφρώς αισθητή. Ο χρήστης αισθάνεται μια παύση. Εάν χρειάζονται 1 δευτερόλεπτο για να ολοκληρωθούν όλες οι λειτουργίες, ο ιστότοπος ενδέχεται να είναι νωθρός.
  • Έως 10 δευτερόλεπτα : Εάν μια λειτουργία που διαρκεί 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο για να ολοκληρωθεί, θα χάσετε την προσοχή του χρήστη. Μπορεί να αλλάξουν σε μια νέα καρτέλα ή εφαρμογή ή απλά να κλείσουν την ιστοσελίδα σας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ένας χρήστης θα περιμένει, όπως όταν μόλις υπέβαλε τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας στο ταμείο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Nielsen δημοσίευσε αρχικά αυτά τα χρονικά όρια το 1993, είναι πιθανό να είναι ασφαλές να πούμε ότι το ανώτατο όριο των 10 δευτερολέπτων είναι τώρα 5 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ταχύτητες του διαδικτύου αυξήθηκαν εκθετικά και οι χρήστες έχουν συνηθίσει τη γρήγορη φόρτωση ιστότοπων, οπότε κάθε ιστότοπος που χρειάζεται περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα για να φορτωθεί αισθάνεται σαν να φορτώνεται μέσω τηλεφώνου.

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του ιστότοπού σας, ώστε να φορτώνεται αντικειμενικά γρηγορότερα. Και όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας ώστε να φορτώνεται ψυχολογικά γρηγορότερα, υπάρχουν μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον χρόνο φόρτωσης του ιστότοπού σας, ώστε να αισθάνεστε γρηγορότερα από τον αντικειμενικό χρόνο φόρτωσης.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τον αντιληπτό χρόνο φόρτωσης

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε τη δική σας έκδοση καθρεφτών στον ιστότοπό σας, ώστε να είναι πιο γρήγορο για τους χρήστες.

  1. Χρησιμοποιήστε δείκτες δραστηριότητας και προόδου

Εάν έχετε ορισμένα στοιχεία σελίδας που φορτώνουν αργά στον ιστότοπό σας ή αργές λειτουργίες που επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη, θα πρέπει να εξετάσετε τη χρήση ενός δείκτη δραστηριότητας όπως ένα spinner. Οι δείκτες δραστηριότητας καθησυχάζουν τους επισκέπτες ότι η σελίδα λειτουργεί και φορτώνεται.

Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε μια γραμμή προόδου που εμφανίζει το ποσοστό του ιστότοπου που έχει ήδη φορτωθεί. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη διαβεβαίωση των ανήσυχων χρηστών, αλλά δίνει την αίσθηση του πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν.

Όπου είναι δυνατόν, είναι πάντα καλύτερο να εμφανίζετε μια γραμμή προόδου που παρέχει σχόλια σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το πόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η λειτουργία, επειδή ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ιστότοπό σας. Το Unsplash χρησιμοποιεί ένα spinner για να πει στους χρήστες ότι οι φωτογραφίες εξακολουθούν να φορτώνουν – κάντε κύλιση προς τα κάτω για να το δείτε παρακάτω.

Το πώς μοιάζει το κινούμενο σχέδιο προόδου μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντιληπτή απόδοση, όπως διαπίστωσε αυτή η μελέτη από ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Αυτό το tweet είναι μια ακόμη απόδειξη, που δείχνει πώς το Facebook διαπίστωσε ότι η απλή αλλαγή της εμφάνισης της κινούμενης εικόνας φόρτωσης επηρέασε τους χρήστες που κατηγόρησαν για αργούς χρόνους φόρτωσης.

  1. Τοποθετήστε πρώτα το περιεχόμενο που έχει σημασία

Πάντα να φορτώνετε πρώτα το περιεχόμενο στον ιστότοπό σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες όχι μόνο θα δουν ότι ο ιστότοπός σας αρχίζει να φορτώνει, αλλά θα μπορούν να αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με αυτόν, ενώ το περιεχόμενο εξακολουθεί να φορτώνεται πιο κάτω στη σελίδα.

Μια μελέτη παρακολούθησης ματιών από την ομάδα Nielsen Norman διαπίστωσε ότι όταν φορτώνεται πρώτα το πιο σημαντικό περιεχόμενο σε έναν ιστότοπο, οι χρήστες ξοδεύουν περίπου το 20% του χρόνου τους αναζητώντας το περιεχόμενο. Ωστόσο, εάν η φόρτωση αυτής της περιοχής απαιτεί 8 δευτερόλεπτα, οι χρήστες θα αφιερώσουν μόνο το 1% του χρόνου του στην προβολή αυτής της περιοχής.

  1. Χρησιμοποιήστε προοδευτική και lazy loading

Μια άλλη μέθοδος που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αντιληφθούν τη φόρτωση ως γρήγορη είναι η προοδευτική φόρτωση περιεχομένου. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη φόρτωση εικόνων (lazy loading).

Η βασική ιδέα πίσω από τη χαλαρή φόρτωση είναι ότι η εικόνα κράτησης θέσης εμφανίζεται στη σελίδα και σταδιακά φορτώνεται σε διαφορετικά στάδια, από θολή, έως εικονοστοιχεία, έως ευκρινή. Μια παρόμοια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στο πραγματικό περιεχόμενο της σελίδας.

Το Facebook φορτώνει προοδευτικά περιεχόμενο καθώς μετακινείτε τη ροή ειδήσεών σας, συνδυάζοντας έναν δείκτη δραστηριότητας με ένα σύμβολο κράτησης θέσης περιεχομένου:

  1. Προφόρτωση περιεχομένου

Η προφόρτωση περιεχομένου σάς επιτρέπει να δώσετε προτεραιότητα στη φόρτωση συγκεκριμένου περιεχομένου στη σελίδα. Χρησιμοποιώντας την τιμή προφόρτωσης του χαρακτηριστικού rel του στοιχείου <link> , μπορείτε να γράψετε δηλωτικά αιτήματα ανάκτησης που καθορίζουν πόρους που χρειάζονται οι σελίδες σας πολύ σύντομα μετά τη φόρτωση και τα οποία θέλετε να ξεκινήσετε την προφόρτωση νωρίς πριν ξεκινήσει ο κύριος μηχανισμός απόδοσης του προγράμματος περιήγησης.

Αυτό διασφαλίζει ότι αυτοί οι πόροι διατίθενται νωρίτερα και είναι λιγότερο πιθανό να αποκλείσουν την πρώτη απόδοση της σελίδας, η οποία με τη σειρά της παρέχει βελτιώσεις στην απόδοση.

  1. Προβλέψτε την επόμενη ενέργεια του χρήστη

Τώρα μπαίνουμε σε πράγματα με κρυστάλλινη σφαίρα που είναι στην πραγματικότητα στο πεδίο των δυνατοτήτων. Ενώ η πρόβλεψη του τι μπορεί να κάνει ο χρήστης στη συνέχεια σε μια σελίδα μπορεί να φανεί περίπλοκη στην αρχή, εάν έχετε έναν ιστότοπο όπου οι χρήστες τείνουν να εκτελούν την ίδια ροή εργασίας ξανά και ξανά (δηλαδή, κάντε κλικ σε συνδέσμους πλοήγησης, κάντε κλικ σε ορισμένα κουμπιά), τότε δεν είναι τόσο δύσκολο να προβλέψουν τι θα κάνουν στη συνέχεια.

Επωφεληθείτε λοιπόν στο έπακρο από αυτή τη γνώση και προφορτώστε το πιο δημοφιλές περιεχόμενο στο παρασκήνιο, ώστε αν ο χρήστης, στην πραγματικότητα, επιλέξει την ενέργεια που προβλέψατε, το περιεχόμενο θα εμφανίζεται ήδη, έτοιμο για αλληλεπίδραση.

Μέτρηση της Αντιλαμβανόμενης Απόδοσης

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολο εργαλείο ελέγχου ταχύτητας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη μέτρηση της απόδοσης, αν και μετρήσεις όπως το πρώτο περιεχόμενο/ουσιαστικό χρώμα μπορούν να το υπονοήσουν.

Ένας τρόπος για να το μετρήσετε αποτελεσματικά, ωστόσο, είναι να κάνετε έρευνα στους επισκέπτες σας και να τους ρωτήσετε πόσο καιρό αισθάνθηκε ότι χρειάστηκε για να φορτώσει η σελίδα σας.

Εάν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι το δείγμα της έρευνάς σας είναι αρκετά μεγάλο για να συλλέξετε έναν ακριβέστερο μέσο όρο του αντιληπτού χρόνου φόρτωσης του ιστότοπού σας.

Έχοντας αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή σας, μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε περαιτέρω βελτιώσεις στην εμπειρία χρήστη και στην ταχύτητα που αντιλαμβάνεστε στον ιστότοπό σας.

Η πραγματική ταχύτητα είναι ακόμα σημαντική

Είναι εύκολο να κολλήσετε με την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας και τη βελτιστοποίηση των πόρων για να κάνετε τον ιστότοπό σας αστραπιαίο. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η βελτίωση της αντιληπτής απόδοσης του ιστότοπού σας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμπειρία χρήστη του ιστότοπού σας.

Στους χρήστες δεν αρέσει η αναμονή. Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο φόρτωσης του ιστότοπού σας και δίνοντας προτεραιότητα στη φόρτωση συγκεκριμένου περιεχομένου, μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αντιλαμβάνονται την απόδοση του ιστότοπού σας, ώστε να πιστεύουν ότι οι χρόνοι φόρτωσης είναι μικρότεροι από ό, τι πραγματικά είναι.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η βελτίωση της πραγματικής ταχύτητας φόρτωσης σελίδας της ιστοσελίδας σας εξακολουθεί να είναι σημαντικός παράγοντας. Η βελτίωση της αντιληπτής απόδοσης του ιστότοπού σας δεν πρέπει να υποκαθιστά την αύξηση της αντικειμενικής ταχύτητας του ιστότοπού σας.

 

TOP

Inquiry