24
Ιανουάριος 2023

Απο το ecommerce στο recommerce;

Κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop

Όχι ακριβώς μιας και δεν πρόκειται για αντικατάσταση αλλά περισσότερο για θεματική μετάλλαξη του ηλεκτρονικού εμπορίου!

Η πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων αυξάνεται ραγδαία σε δημοτικότητα. Το 2021, η ευρωπαϊκή αγορά recommerce (ή reverse commerce) είχε αξία 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025, στα 120 δισ. ευρώ.

Πολλά online marketplaces όπως το Zalando, έχουν προσθέσει σχετικές υπηρεσίες, όπου οι πελάτες μπορούν να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα είδη τους. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός από marketplaces, όπου οι καταναλωτές πωλούν αντικείμενα που είχαν στο παρελθόν σε άλλους, οι οποίοι τα επαναχρησιμοποιούν, ή τα μεταπωλούν. Αυτό, είναι το επανεμπόριο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Cross-Border Commerce Europe, τα marketplaces επανεμπορίου αναπτύσσονται 20 φορές ταχύτερα από τη συνολική αγορά λιανικής. Μέχρι το 2025, η αγορά επανεμπορίου αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της από 10 σε 14%.

Αυτή η τάση επιταχύνεται από τον πληθωρισμό. «Τουλάχιστον το 93% των καταναλωτών λέει ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει την απόφασή τους να αγοράσουν και να πουλήσουν μεταχειρισμένα αγαθά, για να κερδίσουν ή να εξοικονομήσουν χρήματα», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το eBay είναι η μεγαλύτερη αγορά επανεμπορίου, καθώς η πώληση μεταχειρισμένων και refurbished αντικειμένων αποτελεί μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του εδώ και πολλά χρόνια.

Όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων, η μελέτη δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν μερίδιο αγοράς 11% στη συνολική αγορά επανεμπορίου. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του διαδικτυακού εμπορίου αυτοκινήτων αφορά στο επαναεμπόριο.

Το recommerce ειδών μόδας αποτιμήθηκε σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και αυτό αναμένεται να φτάσει τα 37 δισ. ευρώ το 2025. Το μερίδιο αγοράς του ήταν 14,5% το 2021 και αυτό αναμένεται να αυξηθεί έως και στο 21% μέχρι το 2025. Η Vinted είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ευρώπη σε αυτόν τον κλάδο, με μια κοινότητα άνω των 65 εκατομμυρίων μελών και ακολουθούν η Rubylane και η Vestiaire Collective.

TOP

Inquiry