16
Ιανουάριος 2023

Η δύναμη των λέξεων

Κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop

Η ψυχολόγος Elizabeth Loftus πραγματοποίησε ένα πείραμα που έδειξε τη δύναμη του framing  (Loftus and Palmer, 1974).

Αυτή η μελέτη, που αναφέρεται στο βιβλίο του Harhut Using Behavioral Science in Marketing, περιελάμβανε την εμφάνιση στους συμμετέχοντες ενός βίντεο τροχαίου ατυχήματος.

Ο ερευνητής τους ζήτησε να εκτιμήσουν πόσο γρήγορα πήγαιναν τα αυτοκίνητα στο βίντεο. Ωστόσο, όταν έκανε την ερώτηση, δοκίμασε χρησιμοποιώντας διαφορετικά λέξεις/προτάσεις για να την χαρακτηρίσει.

Και οι απαντήσεις που έλαβε ήταν ενδεικτικές.

Όταν κάποιοι κλήθηκαν να υπολογίσουν πόσο γρήγορα πήγαιναν τα αυτοκίνητα όταν «συγκρούστηκαν», αυτοί οι άνθρωποι υπολόγισαν 40,8 μίλια την ώρα.
Ωστόσο, όταν ζητήθηκε από άλλα άτομα να υπολογίσουν πόσο γρήγορα πήγαιναν τα αυτοκίνητα όταν «ήρθαν σε επαφή», η εκτίμηση ταχύτητας έπεσε στα 31,8 μίλια την ώρα.

 

Όλοι είχαν δει το ίδιο βίντεο.

 Σε όλους έγινε η ίδια ερώτηση.

 

Η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για να περιγραφεί η συνθήκη (τρακάρισμα).

 

Η λέξη “σύγκρουση” υποδηλώνει μεγαλύτερο επίπεδο δύναμης από τη λέξη “επαφή”.

Έτσι, η επιλογή της λέξης έκανε μεγάλη διαφορά στις απαντήσεις που δόθηκαν. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν είναι περίεργο που οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων δεν μπορούν να σταθμιστούν με ακρίβεια.

Επειδή:

(1) διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές ερμηνείες για το ίδιο γεγονός, και

(2) η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το θυμούνται οι άνθρωποι,

Οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά αρκετά ανακριβείς.

Στην οπτική επικοινωνία και στο marketing των επιχειρήσεων και των ιστοσελίδων, όλα παίζουν ρόλο (άλλοτε σημαντικό και πρωφανή, άλλοτε υποσυνείδητο). Όλα έχουν την σημασία τους, αρκεί κάποιος να σας τα εξηγήσει και να τα τεκμηριώσει!!!

TOP

Inquiry