30
Σεπτέμβριος 2021

Ναι, αλλά γιατί!!!

Ναι αλλά γιατί!

Αντί προλόγου αντιγράφουμε (sic) από το Protagon και το άρθρο της Ρέας Βιτάλη με τίτλο “Μαστερ-σεφάκια» και η μάστιγα της αντιγραφής”.

Μέσα από τα «μικρά» ξεμπροστιάζονται οι πιο μεγάλες αλήθειες, άρα και οι πιο μεγάλες παθογένειες. Υποτιμούμε την επιτυχία. Με ασύλληπτα μεγάλη ευκολία νομίζουμε ότι μπορούμε να την αντιγράψουμε. Δηλαδή, χαμηλώνουμε αυτό που επί της ουσίας θαυμάζουμε. Αντί η επιτυχία ενός ανθρώπου, μιας ομάδας, ενός προϊόντος, απόρροια κόπου –και σωρού σπουδαίων παράπλευρων παραγόντων– να γίνει εφαλτήριο ώστε να μελετήσουμε βαθιά, να επιζητήσουμε από τον επιτυχημένο να μας μιλήσει, να σεβαστούμε, να υποκλιθούμε, εμείς δίνουμε απλώς παραγγελίες με ένα «σαν» ευκολίας αμόρφωτου παραγοντίσκου.

Ένα μαγαζί «σαν», ένα έντυπο «σαν», ένα προϊόν «σαν» και πάει λέγοντας. Θέλετε ένα απλοϊκό παράδειγμα; Ας το δανειστούμε από την τηλεόραση. Το «MasterChef» είναι μια επιτυχία που συμπληρώνει χρόνια. Μάλιστα, με την ομάδα των τελευταίων χρόνων ήτοι Σωτήρης Κοντιζάς, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, Πάνος Ιωαννίδης απογειώθηκε. Οι τρεις έδεσαν όσο δεν θα μπορούσε να φανταστεί άνθρωπος. Επικοινωνιακοί, με χιούμορ, περιπαικτικοί, αλλά και με αίσθηση των ορίων, εμψυχωτικοί σε όποιον του αξίζει και «προσγειωτικοί» σε όποιον του πρέπει, φιλικοί και αυστηροί.

Είναι οι δάσκαλοι που θα ονειρευόταν ο καθένας να έχει στον τομέα των όποιων σπουδών του. Είναι μια «χημεία» που δεν τη βρίσκεις «στον δρόμο». Είναι one of a kind. Και τι έγινε φέτος; Μόνο στις ειδήσεις δεν μαγειρεύουν! Γεννοβόλησε ο τόπος Μαστερ-σεφάκια! Λες και ήταν το πιο εύκολο «προϊόν» στον κόσμο. Σιγά τη δυσκολία! Όπως προέτρεπαν οι ντεμοντέ μανάδες σε παιδιά με διαφαινόμενες λιγότερες προοπτικές: «Γιατί, οι άλλοι είναι πιο έξυπνοι από εσένα;».

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τα e-shop;

Μα ακριβώς τον ίδιο παραλληλισμό! Η λαίλαπα (με την καλή και την κακή έννοια του e-λιανικό και της πλήρους επιδότησης κατασκευής e-shop) έχει «πνίξει» τον digital κόσμο της Ελλάδας και με τα πρώτα δείγματα e-shop να εμφανίζονται σιγά σιγά (με το γνωστό σηματάκι ΕΣΠΑ στην κορυφή) οι πρώτες εντυπώσεις είναι, δυστυχώς, καθολικές!!!

ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΙΔΙΑ!!!

Είτε πουλάνε κοσμήματα, είτε πουλάνε ρούχα, είτε καφέδες, είτε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, είτε κουραμπιέδες… όλα τα e-shop (ειδικά τα e-λιανικάδικα (sic)) είναι ΤΑ ΙΔΙΑ. Ίδια δομή, ίδιες λειτουργίες, ίδια χρώματα ίδια απουσία βασικής λογοτύπισης, ίδια απουσία μελέτης, ίδια απουσία feeling… ΟΛΑ ΙΔΙΑ.

Η ιστορία ξεκινάει από αρκετά παλιά, τις πρώτες ημέρες του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από που ψωνίζαμε τότε; Ελάτε, το ξέρετε όλοι… από το e-shop.gr. Ένα κακό, σχεδιαστικά, ηλεκτρονικό κατάστημα που είχε όμως πολύ καλές τιμές και το κυριότερο την ευκολία να βλέπεις τα προϊόντα από το σπίτι σου χωρίς να αναγκαστείς να τρέχεις σε καταστήματα (ότι ήταν πάντα, πρωτίστως, τα e-shop δηλαδή).
Οι τιμές ήταν όντως χαμηλότερες από τα φυσικά καταστήματα και τα προϊόντα ήταν όντως πολλά. Με τον καιρό άρχισαν να ξεπηδούν πολλά καταστήματα «σαν το e-shop.gr». Κανένα όμως δεν έφτασε την επιτυχία του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού καταστήματος!
Οι λόγοι;
Πολλοί.

Δεν έφτανε μόνο να αντιγραφούν τα χρώματα! Δεν έφτανε να αντιγραφούν τα menu! Δεν έφτανε καν να αντιγραφεί η πληθώρα των προϊόντων!
Η επιτυχία του e-shop.gr ήταν πολλά περισσότερα. Ήταν στρατηγική και επενδύσεις σε χώρους. Ήταν το Marketing. Ήταν η εταιρική ταυτότητα και η επιλογή χρωμάτων! Ήταν πολλά πολλά περισσότερα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα περισσότερα e-shop που θα ξεπηδήσουν μετά την έγκριση του e-λιανικό. Το «κάν’ το σαν το…» θα είναι το λιγότερο μιας και τα περισσότερα δεν θα μπορέσουν να είναι «σαν το…» γιατί οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή τους είτε δεν θα μπορέσουν να τα αντιγράψουν είτε δεν θα μπορέσουν να… περάσουν την προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ που είναι προϋπόθεση για την Δράση e-λιανικό.

Και κάπως έτσι θα προκύψουν 100άδες ίδια απλοποιημένα e-shop που θα «περάσουν τον έλεγχο του ΕΣΠΑ μεν» αλλά θα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, γιατί μια αντιγραφή δεν είναι ποτέ μα ποτέ αρκετή.
100άδες e-shop που θα είναι αμελέτητα (sic) τυχαία σχεδιασμένα ή απλά εγκατεστημένα πάνω σε ένα έτοιμο theme, χωρίς καμία επέμβαση, χωρίς καμία εξατομίκευση, χωρίς καμία μοναδικότητα.

Μόλις πρόσφατα πέρασε μπροστά απο τα μάτια μας και σχεδόν έκαψε το μυαλό μας διαφήμιση απο fastfoodάδικο με moto KEEP IT SIMPLE, μια επιχείρηση που έχει δημοφιλέστερο πιάτο της (αν μπορεί να το πει κάνεις έτσι) πεινιρλί κομμένο στη μέση και γεμισμένο με πατάτες τηγανιτές!!! Ποιο simple δε γίνεται!!! Όντως οι άνθρωποι που το πρότειναν προφανέστατα το βρήκαν σαν την ιδανικότερη πρόταση που αντικατοπτρίζει πλήρως την επιχείρηση… μα πλήρως όμως!!!

Όχι, η αντιγραφή δεν φέρνει την επιτυχία αλλά ούτε και την αποτυχία. Παρθενογένεση δεν υπάρχει στον σχεδιασμό, το έχουμε πει δεκάδες φορές. Οι επιρροές υπάρχουν και θα υπάρχουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

OK επιλέχθηκε το συγκεκριμένο theme και αυτό το template ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ!!!
Οτιδήποτε και αν σχεδιαστεί, ας είναι τουλάχιστον τεκμηριωμένο.
Ναι, επιλέχθηκε κίτρινο χρώμα για αυτή την περιοχή, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ!!!
Ναι, δεν έχουμε λογότυπο στην θέση του λογοτύπου αλλά απλό κείμενο, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ!!!
Ναι, έχουμε τοποθετήσει δεκάδες άχρηστες πληροφορίες στην σελίδα του προϊόντος (tags, sku, κατηγορία, share κλπ κλπ) αποσπώντας την προσοχή από αυτό καθ’ αυτό το προϊόν, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ!!!

ΌΛΑ ΔΕΚΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ!!!

Μάλλον ρωτάμε στον αέρα. Δεν θα γίνουν ποτέ εξηγήσεις. Δεν θα δοθεί ποτέ αιτιολόγηση του σχεδιασμού ούτε καν θα υπάρξουν προτάσεις αλλαγής ή εναλλαγής.

Ευχόμαστε τουλάχιστον τα περισσότερα e-shop που θα δημιουργηθούν μέσω της Δράσης e-λιανικό να έχουν τα βασικά στοιχεία ενός e-shop όπως για παράδειγμα περιοχή αναζήτησης και να μην την κόψουν γιατί δεν ξέρουν πως να την «περάσουν» από τον έλεγχο του ΕΣΠΑ για την συμβατότητα με ΑΜΕΑ (αλίμονο δηλαδή)!

PS: Ναι και εμείς αντιγράψαμε εξ’ αρχής και αφορμής του κειμένου της Βιτάλη, το γράψαμε απο την αρχή!!! Σωστά;

Πηγή: Protagon.gr

TOP

Inquiry