15
Ιούνιος 2021

Η απατηλή υπόσχεση μιας συμβατότητας ιστοσελίδας με WCAG2.0 AA (ΑΜΕΑ)

Η παροχή κατασκευής ιστοσελίδας συμβατής με το πρότυπο WCAG2.0 AA (ΑΜΕΑ) είναι ένας μύθος μεγαλύτερος και από τους άθλους του Θησέα… άλλωστε για άθλο μιλάμε όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα για συμβατότητα ιστοσελίδας για ΑμΕΑ.

Εν αρχή ην το ΕΣΠΑ. Ευχή και κατάρα για την Ελλάδα. Ευχή για την ευκαιρία που δίνεται στους επιδοτούμενους να επενδύσουν ευκολότερα και κατάρα γιατί δυστυχώς καταστρατηγείται από τους «επαγγελματίες»! Κανονικά τα εισαγωγικά θα έπρεπε να είναι πολλά περισσότερα στην λέξη επαγγελματίας και ίσως ο χαρακτηρισμός να μην είναι καν δόκιμος.

  • Πόσο κοστίζει;
  • 10
  • Ωραία βάλτο 13, για να πάρεις 10, και κλείσαμε

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Υπερκοστολόγηση

Πριν μπούμε σε αυτό καθ’ αυτό το θέμα μας… μια μικρή ανασκόπιση του… τι έχει προηγηθεί!!!
Η υπερκοστολόγηση άνθισε, όπως άνθισε και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια. Οι ιστορίες είναι άπειρες. Έργα κοστολούνταν κοντά στο διπλάσιο για να ωφεληθούν καθ’ ολοκληρία της επιδότησης η οποία ήταν συνήθως στο 50%. Κοινώς έβγαινε το έργο τζάμπα στον «επενδυτή» και στον «επαγγελματία» γινόταν διάφορα λογιστικά τεχνάσματα για να γλυτώσει την φορολογία από το υπερκοστολογημένο τιμολόγιο που εξέδιδε με χρήματα που δεν έπαιρνε ποτέ.
Κάπως έτσι παρανομούσε ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, δεν υπήρχε καμία σοβαρότητα στην συμφωνία και το έργο προφανώς έπεφτε στα βράχια λόγω της ασόβαρης αντιμετώπισης που είχε.

Υπάρχει μια παροιμία που έχει σχέση με βαφή αυγών με αέρια… θα την έχετε ακούσει.

Δεν υπάρχει καμία, μα καμία, επιχειρηματική επιτυχία παγκοσμίως με… αέρα! ΚΑ ΜΙ Α.
Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός επαγγελματίας (χωρίς εισαγωγικά) που θα δεχτεί να κάνει παρανομία τέτοιου είδους και να τρέχει μετά να καλύψει τα ακάλυπτα με λογιστικά τεχνάσματα και επικίνδυνες ακροβασίες στα όρια του κακουργήματος.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Οι «ειδικοί»

Αν η υπερκοστολόγηση ήταν η καθημερινότητα των επενδύσεων τις περασμένες δεκαετίες η «ειδίκευση» ήρθε να της πάρει με πανηγυρικό τρόπο τα σκήπτρα.

Ξαφνικά όλοι έγιναν «ειδικοί».

Τι ζητάει η Δράση του ΕΣΠΑ;
Της γριάς το μαλλί;
Θα σου το φέρω και αυτό!

Έρχεται μια ωραία πρωία η είδηση για το e-λιανικό και την 100% επιδότηση κατασκευής e-shop. 5000 ευρώ θα δοθούν σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες κατασκευής e-shop.

Ποιες;
Οι προϋποθέσεις!
Μα… υπάρχουν προϋποθέσεις για ένα e-shop;

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις ΟΛΩΝ των Δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την κατασκευή ιστοσελίδων είναι να είναι συμβατές με το πρότυπο WCAG2.0 AA για ΑΜΕΑ.

Δεν υπάρχει καμία άλλη οδηγία, ούτε παρότρυνση με ποιον τρόπο θα γίνει ο έλεγχος συμβατότητας. Απλά η ΕΕ θέλει οι ιστοσελίδες να είναι συμβατές με το πρότυπο.

Χχχχμμμμ πάμε άλλη μια φορά… ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ.
Άλλη μια, ίσως… ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ.
Όλη η εγκατάσταση ΟΧΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ.

Και εξηγούμαστε. Αν και δεν υπάρχει σαφής οδηγία για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο μιας ιστοσελίδας, στην Ελλάδα επικράτησαν 2.

achecker
validator.w3.org

Είναι 2 από τα πολλά εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο συμβατότητας για διεύθυνσης url που εισάγεται στα πεδία τους.
Ο achecker κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο του 2021 έβγαλε ανακοίνωση ότι κλείνει στις 30 Απριλίου 2021 και καλό θα ήταν οι χρήστες να προσπαθούν να κάνουν τον έλεγχο με άλλη υπηρεσία όπως το wave.webaim.org. Έως τότε η υπηρεσία ήταν στην διεύθυνση achecker.ca

O achecker ήταν ένας αρκετά επίπονος έλεγχος, για 2 λόγους, Ήταν αρκετά αυστηρός (και δεν έδινε εύκολες διεξόδους για να βρεθεί η όποια ασυμβατότητα) και ήταν μια πάρα πολύ αργή υπηρεσία. Τόσο αργή που ο έλεγχος ενός και μόνο url μπορεί να έπαιρνε και 2 λεπτά. Η καθολική χρήση του όμως από τους ελεγκτές το έκανε σχεδόν πανάκεια και λόγω της αργής του απόκρισης οι ελεγκτές συνήθως έλεγχαν την πρώτη σελίδα μιας ιστοσελίδας (την κεντρική δηλαδή, αυτή όπου οδηγούνταν κάποιος πληκτρολογώντας την βασική διεύθυνση του domain name) και υπέθεταν ότι αν αυτή ήταν συμβατή θα ήταν και η υπόλοιπη ιστοσελίδα (όλες οι εσωτερικές υποσελίδες).

Κάπου εδώ ξεκινάει το πρώτο στρεβλό της υπόθεσης. Καμία Δράση της ΕΕ δεν αναφέρεται στην κεντρική σελίδα μιας ιστοσελίδας.
Η συμβατότητα με ΑΜΕΑ, που προϋποθέτει η ΕΕ είναι εκ των βάσεων της ίδρυσης της και αφορά την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης ΟΛΩΝ των ανθρώπων στην πληροφορία.
Δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά. Όταν η Δράση αναφέρει «η ιστοσελίδα να είναι συμβατή με το πρότυπο
WCAG2.0 AA» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, αφορά όλες τις υποσελίδες ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ!

Μα πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι! Είναι ποτέ δυνατόν να ζητούνταν η συμβατότητα ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ; Είναι σα να λέμε ότι θα ζητούνταν η κατασκευή μιας ράμπας για αμαξίδια που θα χωρούσε μόνο η μια ρόδα από τις 4!!! Ούτε καν ως αστείο δεν μπορεί να εκληφθεί.
Η παραδοχή συμβατότητας ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ δεν είναι μόνο αστεία, είναι βαθιά προσβλητική και απάνθρωπη και κυριολεκτικά ντρεπόμαστε για λογαριασμό όσων τολμούν να ξεστομίζουν κάτι τέτοιο.

Ντρεπόμαστε και για λογαριασμό όσων «συναδέλφων» αναφέρουν εμπειρικές τοποθετήσεις (από παρόμοιους ελέγχους) και επιμένουν ότι η συμβατότητα αρκεί να γίνει για την αρχική σελίδα.

Είναι γεγονός ότι ανα περιφέρεια ελέγχου έχουν συγκεκριμένο τρόπο εργασίας. Για παράδειγμα θρυλείται ότι η ΕΛΑΝΕΤ (υπεύθυνη για τους ελέγχους την περιφέρεια Αττικής) χρησιμοποιεί μόνο το wave και μόνο για την πρώτη σελίδα ενώ η ΑΝΔΙΑ (φορέας υπεύθυνος για τους ελέγχους στην περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο ΚΕΠΑ (φορέας υπεύθυνος για τους ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία) χρησιμοποιούν τον w3 validator και τον achecker.

Αλλά για σταθείτε!!! ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σωστοί στην δουλειά μας. Όταν λέμε παραδίδουμε ένα έργο συμβατό με το πρότυπο WCAG2.0 AA, Θα πρέπει η ιστοσελίδα να είναι συμβατή στο σύνολό της! Πάει και τελείωσε. Σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε είτε για απατεώνες, είτε για άσχετους (άρα και εξαιρετικά επικίνδυνους) είτε και για τα 2 ταυτόχρονα!!!
Και μην έχετε απορία αν υπάρχει συνδυασμός απατεώνων και άσχετων!!! Υπάρχει!!!
Για παράδειγμα, είναι αυτοί που λένε ότι δεν χρειάζεται να περάσει μια σελίδα το test του w3validator για να είναι συμβατή «γιατί δεν αναφέρεται πουθενά αυτό». Λένε δλδ ως άσχετοι ότι το Markup μιας ιστοσελίδας (w3 validator) δεν έχει σημασία για το πρότυπο και ως επικίνδυνοι ότι αυτοί αναλαμβάνουν να «περάσουν τον έλεγχο μόνο με wave στην αρχική σελίδα μόνο»!

Αλήθεια τι θα γίνει αν η αίτηση ελέγχου του έργου απορριφθεί ως «μη συμβατή με το πρότυπο WCAG2.0 AA»; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ή την προσπάθεια διόρθωσης τυχόν λαθών που θα βρεθούν;
Έχετε έγγραφες βεβαιώσεις για την πιστοποίηση του ελέγχου και τι θα συμβεί σε περίπτωση που χρειαστούν διορθώσεις;
Έχετε λάβει εγγράφως την διαδικασία που θα ακολουθήσει η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του e-shop σας και τι ακριβώς θα πιστοποιήσει; Εάν πιστοποιήσει την αρχική σελίδα μόνο, το έχετε λάβει εγγράφως και με ξεκάθαρο τρόπο; Σας έχουν ενημερώσει τι θα πιστοποιήσουν όταν ανέλαβαν το έργο και συμφωνήσατε μαζί τους;
Τι θα συμβεί εάν ένα έργο περάσει λανθασμένα, έστω ως έλεγχος πρώτης σελίδας, τον αρχικό έλεγχο και μετά από 1 έτος φτάσει αίτημα στα γραφεία ελέγχου για επανέλεγχο της Δράσης γιατί υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας; Δεν γίνονται αυτά λέτε; Ξέρετε όλους τους ανταγωνιστές σας και ότι κανένας από αυτούς δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο για να κάνει καταγγελία παράνομης συμβατότητας; Ξέρετε το κράτος, μετά τον έλεγχο και την διαπίστωση της παρανομίας να μην χαρεί που θα σας ζητήσει πίσω ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟΚΩΝ για μη συμμόρφωση;
Σας έχουν ενημερώσει ότι υπάρχει 3ετές δικαίωμα ζήτησης οποιασδήποτε πληροφορίας για το έργο ακόμα και επανέλεγχός (Παράγραφος 14 της προκήρυξης της Δράσης);
Σας έχουν ενημερώσει ότι σε περίπτωση δευτερογενούς ελέγχου και διαπίστωσης μη συμμόρφωσης ζητείται επιστροφή, εντόκως, ολόκληρου του επιδοτούμενου ποσού;

Για να μην σας κουράσουμε άλλο, σας έχουμε νέα!!!

  • Ο achecker δεν έκλεισε, αλλά άλλαξε διεύθυνση url (achecker.us και https://achecker.achecks.ca/checker/index.php). Συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά (με την ίδια παροιμιώδη αργή ταχύτητα) και πολλοί φορείς ελέγχου έχουν στείλει οδηγίες για την χρήση του!Συμβατότητα με WCAG0 AA πρέπει να έχει ολόκληρη η ιστοσελίδα και όχι μόνο η πρώτη σελίδα.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εργαλείο ελέγχου. Ο κάθε ελεγκτής μπορεί να χρησιμοποιήσει, κατά το δοκούν, όποιο εργαλείο ελέγχου επιθυμεί.
  • Το w3validator είναι σημαντικός παράγοντας ελέγχου συμβατότητας του markup μιας ιστοσελίδας.
  • Υπάρχει 3ετής υποχρέωση παροχής οποιαδήποτε πληροφορίας καταστεί αναγκαία σχετικά με την πράξη προς τον ΕΦΕΠΑΕ με τη μορφή αναφορών ή παροχής συγκεκριμένων στοιχείων.

Σαν isotopon παρέχουμε τριπλό έλεγχο συμβατότητας και στα 3 γνωστά εργαλεία ελέγχου (achecker, w3validator, wave). Ο έλεγχος παραδίδεται γραπτώς και ενυπογράφως για κάθε ένα εργαλείο ξεχωριστά.
Υπογράφεται επίσημο συμφωνητικό όπου και αναλαμβάνουμε πλήρη ευθύνη για την συμβατότητα της ιστοσελίδας με το πρότυπο
WCAG2.0 AA και εγγράφεται ρητά σε αυτό ότι σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση από τους ελεγκτές θα προβούμε σε διαδικασίες συμμόρφωσης και διόρθωσης τυχόν σφαλμάτων ή μη συμμόρφωσης.

TOP

Inquiry