16
Αύγουστος 2022

Αρχίζουν πραγματικά όλα τα λογότυπα να φαίνονται ίδια;

Αρχίζουν πραγματικά όλα τα λογότυπα να φαίνονται ίδια;

Νομίζετε ότι όλα τα λογότυπα αρχίζουν να φαίνονται ίδια; Δεν είσαι ο μόνος. Ενώ ιδανικά ένα σχέδιο λογότυπου θα πρέπει να έχει ως στόχο να είναι διαχρονικό, ακολουθούν, όπως οτιδήποτε άλλο, τις τάσεις. Η τάση τα τελευταία χρόνια είναι προς την μινιμαλιστική απλοποίηση. Τόσο η μόδα όσο και οι πρακτικές απαιτήσεις των μικρών οθονών κινητών έχουν οδηγήσει σε πιο απλά, πιο επίπεδα σχέδια.

Αν και η συζήτηση δεν είναι καινούργια, εξετάζοντας την «εισβολή sans serif», η οποία, μάλλον, δημιουργεί μια «θάλασσα ομοιότητας» στα λογότυπα τεχνολογίας και μόδας. Από το 2017 περίπου, οι επωνυμίες άρχισαν να βλέπουν «το να είσαι μοναδικός ως μειονέκτημα» και αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να είναι όπως όλοι οι άλλοι.

Αν δούμε μερικά από τα ποια γνωστά λογότυπα τεχνολογίας που υπάρχουν θα δούμε ότι σχεδόν καθολικά έλκονται σε απλά πεζά λεκτικά σήματα – η χαριτωμένη τυπογραφία των προηγούμενων λογότυπων από το Spotify και το ebay έχει εξαφανιστεί ενώ οι επωνυμίες μόδας έγιναν όλες κεφαλαία. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει σερίφ που να είναι ευδιάκριτο.

Αρχίζουν πραγματικά όλα τα λογότυπα να φαίνονται ίδια;

Για τις μάρκες τεχνολογίας, έχουν τουλάχιστον χρώμα για να τις ξεχωρίσουν – και πολλές έχουν ένα λογότυπο καθώς και το λεκτικό τους, αλλά βλέποντας τα λογότυπα σε κλίμακα του γκρι δείχνει πόσο πολύ βασίζονται σε αυτό για την ταυτότητα της επωνυμίας τους. Ωστόσο, στην περίπτωση των λογότυπων μόδας, χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα σε μαύρο και άσπρο, κάνοντάς τα να μοιάζουν ακόμη περισσότερο στις πραγματικές τους εφαρμογές.

Προχωρά παραπέρα και προτείνει ότι δεν μοιάζουν μόνο τα λογότυπα, αλλά όλος ο σχεδιασμός, από την εικονογράφηση «Corporate Memphis» μέχρι τα κουδούνια, τα ράφια και τα έπιπλα δρόμου. Ως κοινωνία, είναι σαν να έχουμε διαβάσει πάρα πολλές αναρτήσεις ιστολογίου για τον κανόνα 80/20», λέει. «Όταν αφαιρείς πάρα πολλά από τα μη απαραίτητα, χάνεις το είδος της δεξιοτεχνίας που προικίζει ένα αντικείμενο με ψυχή και κάνει τη ζωή να έχει νόημα».

Η τάση για απλοποίηση είναι πολύ σαφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αρχίσει να νιώθει πολύ το ίδιο πράγμα. Δεν συμβαίνει μόνο με τα λεκτικά σήματα – έχουμε δει και τα λογότυπα να ισοπεδώνονται και να απλοποιούνται – μερικές φορές με μεγάλη επιτυχία.

Αλλά οι απαιτήσεις των μικρών οθονών για κινητά, η ανάγκη να προσεγγίσουμε ένα παγκόσμιο κοινό και, ναι, η μόδα, σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αλλαγή έχει νόημα.

 

TOP

Inquiry