28
Οκτώβριος 2019

Logoκλοπή. Πόσο εύκολη είναι;

Πόσο εύκολο είναι να μοιάζουν 2 λογότυπα μεταξύ τους; Υπάρχει παρθενογένεση στον σχεδιασμό; Τι έχει συμβεί με πασίγνωστες εταιρείες;

Ο σχεδιασμός ενός λογοτύπου δεν είναι ποτέ μία εύκολη υπόθεση. Όπως γράφει και σε άρθρο του το Business Insider, πασίγνωστες εταιρείες, από την Disney μέχρι την Starbucks, έχουν μπλεχτεί σε δικαστικές διαμάχες προκειμένου να προστατέψουν τα λογότυπά τους. Παρακάτω θα βρείτε επτά εταιρείες οι οποίες έδωσαν «μάχη» για να κρατήσουν τα logo τους… ανέγγιχτα ενώ είναι εντυπωσιακό οτι λογότυπα με καταφανέστατες ομοιότητες συνεχίζουν την πορεία τους επίσημα χωρίς κανένα νομικό ή ηθικό κόλλημα.

 

1. Pepsi και the Obama campaign

Όταν ο Ομπάμα είδε το λογότυπο της καμπάνιας του είπε ότι έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό της Pepsi και κάτι τέτοιο του φαινόταν πολύ «εταιρικό». Τελικά πείστηκε να συνεχίσει την καμπάνια του με αυτό.

Φωτογραφία: Mark Abadi/Business Insider/Pepsi/Wikimedia Commons

2. Formula 1 και Futuro

Όταν η Liberty Media αγόρασε την Formula 1 για 4,4 δισ. το 2016, αποφάσισε να κάνει κάποιες αλλαγές. Για 23 χρόνια Formula 1 είχε το ίδιο logo, όταν αποφασίστηκε να αλλάξει. Το νέο όμως logo έμοιαζε κατά πολύ με αυτό της Futuro, η οποία κατέθεσε και μήνυση. Η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα, και η Formula 1 συνεχίζει να χρησιμοποιεί το λογότυπό της.

Φωτογραφία: Mark Abadi/Business Insider/Wikimedia Commons

 

3. Deadmau5 και Disney

Όταν η Disney είδε το logo της Deadmau5, κατέθεσε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο logo έχουν σχεδόν πανομοιότυπη εμφάνιση, «χροιά» και γενικά το ίδιο εμπορικό μήνυμα με τον Mickey της Disney. Εν τέλει, το 2015 η Disney και η Deadmau5 διευθέτησαν το θεμα, με την Disney να αποσύρει την καταγγελία της.

Φωτογραφία: Mark Abadi/Business Insider/Wikimedia Commons

 

4. Starbucks και Starpreya

Και οι δύο εταιρείες καφέ άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στην Κορέα το 1999. Η Starbucks προσπάθησε να καταρρίψει κάθε της αντίπαλο κάτω από το όνομα Starpreya. Παρόλο που τα κινεζικά δικαστήρια ήταν με το μέρος της τοπικής εταιρείας, η Starbucks δεν το έβαλε κάτω μέχρι το 2007 όπου τελικά επετράπηκε στην Starpreya να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το logo της.

Φωτογραφία: Mark Abadi/Business Insider/Wikimedia Commons

 

5. Quark και the Scottish Arts Council

Η εταιρεία λογισμικού Quark αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να απολογηθεί όταν η Scottish Arts Council είδε το logo της να αντιγράφεται.

Φωτογραφία: Mark Abadi/Business Insider/Wikimedia Commons

 

6. NBC και ETV

Το NBC λάνσαρε το καινούργιο logo της το 1976. Αφού φρόντισε να το κάνει γνωστό παντού, έλαβε ένα τηλεφώνημα όπου ειδοποιήθηκε πως το λογότυπό της έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό του ETV. Το ETV από την πλευρά του έκανε μήνυση. Η κατάσταση ωστόσο διευθετήθηκε, με το NBC να αλλάζει το logo του.

Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Mark Abadi/Business Insider

 

7. Airbnb και Automation Anywhere

Το logo της Airbnb αρχικά δεν ήταν έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα. Όταν πρωτοεμφανίστηκε πολλοί είχαν πει ότι έμοιζα με… γεννητικά οργανα. Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι έμοιαζε πολύ με αυτό της Automation Anywhere, που έβγαλε το logo της περίπου την ίδια περίοδο με την Airbnb το 2014.

Φωτογραφία: Mark Abadi/Business Insider

ΠΗΓΗ

TOP

Inquiry