14
Απρίλιος 2022

Τάσεις λειτουργικότητας ιστοσελίδων που πρέπει να γνωρίζετε

Τάσεις λειτουργικότητας ιστότοπου που πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε ανάγκη η ιστοσελίδα σας να δείχνει υπέροχη, και γι’ αυτό το web design είναι τόσο σημαντικό. Χρειάζεστε όμως επίσης να είναι εύκολη να την κατανοήσετε και να την χρησιμοποιήσετε, και αυτό είναι που κάνει σημαντική τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας. Δεν είναι καλό να αγοράζεις μια Porsche αν λειτουργεί σαν φορτηγό.

Είναι σημαντικό για τους ιστότοπους να έχουν την καλύτερη απόδοση και αυτό σημαίνει ότι πάνω από όλα η ταχύτητα της σελίδας είναι πρωταρχικής σημασίας. Σύμφωνα με μια αναφορά του Unbounce , το 70% των πελατών λένε ότι οι χρόνοι φόρτωσης της σελίδας επηρεάζουν τις πωλήσεις. Σε μια άλλη μελέτη , το Portent διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μετατροπής μειώνονται κατά 4,42% με κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο χρόνου φόρτωσης.

Οι πελάτες και οι δυνητικοί πελάτες χάνουν επίσης το ενδιαφέρον τους όταν οι ιστοσελίδες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όσον αφορά τη λειτουργικότητα, επομένως το να παραμείνετε ενημερωμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας.

Ο σχεδιασμός και η λειτουργικότητα συνδέονται στενά στον κόσμο της Εμπειρίας Χρήστη (UX) και τα δύο αναπτύσσονται με γνώμονα τον επισκέπτη του ιστότοπου. Ωστόσο , ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας ασχολείται κυρίως με τις οπτικές πτυχές ενός website, ενώ η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με τον ιστότοπο.

Εστίαση περιεχομένου

Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων έχουν την πρόκληση να κατευθύνουν την προσοχή των χρηστών ή να τους δώσουν την ελευθερία να ανακαλύψουν την ιστοσελίδα κατά βούληση. Όταν οι ιστότοποι είναι πολύ υπερφορτωμένοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά, στοιχεία και σχέδια, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν και να ακολουθηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε μια πιο πρόσφατη τάση προς την απλοποίηση της διεπαφής χρήστη (UI) και την εστίαση σε ουσιαστικό περιεχόμενο.

Όταν οι ιστοσελίδες απογυμνώνονται στα απολύτως απαραίτητα, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν το πιο σημαντικό μήνυμα τους και αυτό μπορεί επίσης να είναι πιο ελκυστικό οπτικά.

Αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση περισσότερου κενού χώρου (negative space) μεταξύ οπτικών στοιχείων για να τονιστεί το βασικό περιεχόμενο ή τα πεδία αναζήτησης, με παρόμοιο τρόπο με την αρχική σελίδα του Google. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απλά σχέδια ή επάλληλες εικόνες φόντου που δεν μειώνουν το κεντρικό περιεχόμενο. Είναι σύνηθες να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αφήγηση σε έναν ιστότοπο, με περιεχόμενο που είναι πιο ελκυστικό και ανιχνεύσιμο μέσω της αλληλεπίδρασης.

Μικρο-αλληλεπιδράσεις

Αντί να βλέπουν απλώς παθητικά το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, οι νέες εξελίξεις έχουν επιτρέψει στους χρήστες να συμμετέχουν περισσότερο στη διεπαφή χρήστη. Οι μικροαλληλεπιδράσεις είναι ένας τρόπος για να κατευθύνετε την προσοχή των χρηστών, να παρέχετε σχόλια στους χρήστες, να βελτιώσετε την πλοήγηση και να αυξήσετε την αφοσίωση των χρηστών.

Μπορούμε να προσελκύσουμε έναν χρήστη να εμβαθύνει στο περιεχόμενο μέσω της διαδραστικότητας. Μπορούν να εξερευνήσουν μια σελίδα κάνοντας κύλιση προς τα κάτω καθώς αυτή ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους. Έτσι, μπορούμε να έχουμε κείμενο που συμπεριφέρεται με συγκεκριμένους τρόπους όταν αλληλεπιδράτε μαζί του ή ακόμα και όλα τα στοιχεία μιας σελίδας που ανταποκρίνονται διαφορετικά καθώς ο αναγνώστης προχωρά, παρέχοντάς τους ουσιαστικό περιεχόμενο προσβάσιμο μέσω μιας ευχάριστης και πλούσιας διαδραστικής εμπειρίας.

Η διαδραστική σχεδίαση είναι ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού ιστοσελίδων καθώς και της λειτουργικότητας του Ιστού. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται κινούμενα σχέδια ή στοιχεία σχεδίασης που δείχνουν την τρέχουσα κατάσταση, την πρόοδο μιας εργασίας ή την ισχύ ενός εισαγόμενου κωδικού πρόσβασης. Αυτός είναι επίσης ένας γρήγορος τρόπος για να εξηγήσετε πράγματα στους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κείμενο.

Scrolllytelling

Κάθε ιστοσελίδα λέει μια ιστορία. Αυτό είναι ένα ταξίδι που μπορεί να είναι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό ή μπορεί να είναι απλό και ενημερωτικό. Φυσικά, όλοι στοχεύουμε στο πρώτο είδος, και ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω του “scrolllytelling”.

Αυτός ο νέος όρος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι ιστοσελίδες καθώς οι χρήστες κάνουν κύλιση προς τα κάτω. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα σώμα κειμένου που ζωντανεύει με τυπογραφία, εικονογράφηση, αποσπάσματα κειμένου, κινούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία που ανταποκρίνονται στην εντολή κύλισης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μορφή αφήγησης που είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Δίνει στον αναγνώστη μια πιο καθηλωτική εμπειρία και τα στοιχεία της κυλιόμενης αφήγησης χρησιμοποιούνται πιο συχνά για διάφορες μορφές περιεχομένου. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί τόσο σε επιτραπέζιους όσο και σε κινητές συσκευές.

Έξυπνη φόρτωση περιεχομένου

Καθώς όλοι οι χρήστες έχουν διαφορετικές ανάγκες, γούστα, ενδιαφέροντα και προφίλ χαρακτήρων, είναι λογικό οι ιστοσελίδες να ανταποκρίνονται σε αυτές άμεσα με εξατομικευμένο περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει χρήση δεδομένων συμπεριφοράς, δημογραφικών και υλικολογικών στοιχείων για την προσαρμογή του περιεχομένου στα προσωπικά και λειτουργικά στοιχεία ενός συγκεκριμένου χρήστη. Η έξυπνη φόρτωση περιεχομένου χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα συμφραζομένων, που σημαίνει ανταπόκριση στη συσκευή, τη γεωγραφική τοποθεσία και την ώρα της ημέρας για κάθε χρήστη.

Το έξυπνο περιεχόμενο είναι μια κατάσταση win-win, καθώς παρέχει στον χρήστη περιεχόμενο που είναι πιο σχετικό για αυτούς, ενώ οι οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα ποσοστά μετατροπών τους μέσω υψηλότερης αφοσίωσης. Αυξάνει επίσης τους χρόνους φόρτωσης θέτοντας ένα όριο στο περιττό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης έχει ήδη επισκεφτεί μια σελίδα προορισμού, το περιεχόμενο θα προσαρμοστεί την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί για να γίνει νεότερη και πιο ενδιαφέρουσα.

Πιθανότατα όλοι μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι οι διαδικτυακές διαφημίσεις αφορούν συγκεκριμένους χρήστες, ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλά το εξατομικευμένο περιεχόμενο προσφέρει την ευκαιρία να χτίσετε μια στενότερη σχέση με τους χρήστες σας. Υπάρχει η πρόκληση να βεβαιωθείτε ότι οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται καμία αρνητική παρακολούθηση και ότι απλώς παρέχετε περιεχόμενο υψηλής αξίας αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Πλούσιο & fluid περιεχόμενο

Η συχνά αναφερόμενη δήλωση του Μπιλ Γκέιτς «Το περιεχόμενο είναι βασιλιάς», είναι πολύ πιο αληθινή σήμερα από ό,τι ήταν όταν την έγραψε σε ένα δοκίμιο του 1996. Η διαφορά είναι ότι σήμερα, το περιεχόμενο είναι πολύ περισσότερο από μεγάλα μπλοκ κειμένου και φωτογραφίες.

Νέες μορφές περιεχομένου όπως βίντεο HD, κινούμενα σχέδια, infographics και ζωντανή ροή έχουν γίνει πανταχού παρούσες και είναι πολύ πιο εύκολο να ενσωματωθούν σε στοιχεία ιστότοπου, φόντο, υποσέλιδα και επικοινωνίες. Τα υπόβαθρα κινούμενων γραφικών έχουν γίνει δημοφιλή για τις εταιρείες να παρουσιάζουν το προϊόν ή τις υπηρεσίες τους σε σελίδες προορισμού που εκτελούν επίσης πολλές άλλες λειτουργίες.

Οι σύγχρονες ιστοσελίδες έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα φιλοξενίας (hosting), επομένως η αποθήκευση μεγάλων αρχείων δεν αποτελεί πρόβλημα. Εκτός από την ευέλικτη χρήση του βίντεο, οι κατασκευαστές προϊόντων που θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε από αυτοκίνητα μέχρι ρούχα χρησιμοποιούν διαμορφωτές στους ιστότοπούς τους. Αυτά μπορούν να δείξουν στους πιθανούς πελάτες πώς θα φαίνονται τα αντικείμενα σε διαφορετικά χρώματα ή με επιπλέον χαρακτηριστικά.

Όλη αυτή η νέα, ευέλικτη χρήση εμπλουτισμένου περιεχομένου είναι δυνατή χάρη στις εξελίξεις στην ψηφιακή λήψη, την κινούμενη εικόνα, τη μεταφορά αρχείων και τις δυνατότητες front-end.

Τι έπεται;

Υπάρχει η δυνατότητα οι ιστοσελίδες να γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένες για την τοποθεσία, ενσωματώνοντας geolocation τακτικές, έτσι ώστε τα τοπικά αγαθά και οι υπηρεσίες να παρέχονται με μεγαλύτερη ευκολία. Η χρήση της φωνητικής διεπαφής χρήστη (VUI) προβλέπεται να αυξηθεί γρήγορα την επόμενη δεκαετία, έτσι οι προγραμματιστές ιστού μπορούν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, προσαρμόζοντας τους επισκέπτες με δυνατότητα φωνής.

Τα AL-chatbots που ήταν τόσο δημοφιλή μεταξύ των εμπόρων τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την αποτελεσματικότητα της αλληλεπίδρασης με τον ιστότοπο και της υποστήριξης πελατών. Μια άλλη νέα δυνατότητα που βρίσκεται στα πρόθυρα ευρείας υιοθέτησης είναι η εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) , η οποία αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή χρήση των παραδοσιακών ιστοσελίδων.

Αυτές οι επερχόμενες τεχνολογίες φαίνονται όλες να αποτελούν μέρος του metaverse, το οποίο πιστεύεται ότι είναι η νέα επανάληψη του Διαδικτύου ή του Web 3.0. Αυτό θα προσθέσει δυνητικά μια εντελώς νέα διάσταση στις ιστοσελίδες και στο Διαδίκτυο και οι επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του website θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Προς το παρόν, οι ιστότοποι εξακολουθούν να λειτουργούν σε έναν 2D χώρο, αλλά με μεγαλύτερη ποικιλία και δυνατότητες για πλοήγηση, διαδραστικότητα και δυναμικό περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε εξαιρετικές ιστοσελίδες, τόσο με σχεδιασμό όσο και με νέα και εντυπωσιακή λειτουργικότητα.

 

TOP

Inquiry