10
Αύγουστος 2021

Θεωρία Gestalt και σχεδιασμός

Χρησιμοποιήστε τις αρχές της Gestalt για να κάνετε τα σχέδιά σας πιο συνεκτικά. Στη δεκαετία του 1920, μια ομάδα ψυχολόγων στη Γερμανία ανέπτυξε μια σειρά από θεωρίες οπτικής αντίληψης γνωστές ως Αρχές Gestalt ή Θεωρία Gestalt. Μαζί με συστήματα όπως η θεωρία πλέγματος , η χρυσή αναλογία και η θεωρία χρωμάτων , οι αρχές της Gestalt αποτελούν τη βάση πολλών κανόνων σχεδιασμού που ακολουθούμε σήμερα.

Είναι σημαντικό για τους γραφίστες και τους σχεδιαστές ιστοσελίδων να μάθουν αυτές τις αρχές. Αν καταλαβαίνετε τι μας λένε για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα οπτικά αντικείμενα και τις ρυθμίσεις τους, θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο συνεκτικό σχέδιο που θα συνδέεται καλύτερα με το κοινό σας.

Τι είναι η θεωρία Gestalt;

Ο όρος Gestalt σημαίνει «ενιαίο σύνολο», που είναι ένας καλός τρόπος για να περιγράψουμε το υπερβολικό θέμα πίσω από τις αρχές της Gestalt. Αυτά αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι, κοιτάζοντας μια ομάδα αντικειμένων, θα δουν το σύνολο πριν δούμε τα μεμονωμένα μέρη.

ΟΙ 6 ΑΡΧΕΣ GESTALT

01. Ομοιότητα
02. Συνέχεια
03. Κλείσιμο
04. Γειτνίαση
05. Εικόνα/Γείωση
06. Συμμετρία και σειρά

Εάν συλλέξετε μαζί τα στοιχεία του σχεδιασμού σας σε μια οπτική διάταξη χρησιμοποιώντας μία από τις διάφορες προσεγγίσεις που εξηγούμε παρακάτω, το σχέδιό σας θα γίνει πιο συνδεδεμένο, συνεκτικό και πλήρες.

Οι εξέχοντες θεμελιωτές της συλλογής θεωριών ήταν ο Μαξ Βέρτχαϊμερ, ο Βόλφγκανγκ Κόλερ και ο Κουρτ Κόφκα. Ενώ οι αρχές αναπτύχθηκαν για πολλά χρόνια, έκαναν την εμφάνισή τους εν μέρει χάρη στο βιβλίο του Rudolf Arnheim του 1954, Art and Visual Perception: A Psychology of the Creative Eye . Αυτό έγινε ένα must-have βιβλίο τέχνης του 20ού αιώνα και εμφανίζεται τακτικά σε λίστες κειμένων πανεπιστημιακών μαθημάτων.

Έξι αρχές Gestalt

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε το Gestalt είναι να εξετάσετε τις διαφορετικές αρχές. Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο του Arnheim, αλλά για να συνοψίσω υπάρχουν έξι κοινές, βασικές αρχές Gestalt. Αναλύσαμε καθένα από αυτά με ένα απλό παράδειγμα παρακάτω.

  1. Ομοιότητα

Όταν τα αντικείμενα μοιάζουν μεταξύ τους, οι θεατές συχνά βλέπουν τα μεμονωμένα στοιχεία ως μέρος ενός μοτίβου ή ομάδας. Αυτό το εφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας μεμονωμένης απεικόνισης, εικόνας ή μηνύματος από μια σειρά ξεχωριστών στοιχείων.

Η ομοιότητα μεταξύ διαφορετικών στοιχείων μπορεί να είναι σχήμα, χρώμα, μέγεθος, υφή ή αξία. Όσο πιο κοινά έχουν μεμονωμένα στοιχεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της συνοχής, χάρη στην ομοιότητα.

Ένα συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να τονιστεί όταν είναι ανόμοιο, σπάζοντας το μοτίβο της ομοιότητας. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ανωμαλία.

  1. Συνέχεια

Η συνέχεια είναι η αρχή μέσω της οποίας το μάτι τραβιέται κατά μήκος μιας διαδρομής, γραμμής ή καμπύλης, προτιμώντας να βλέπει ένα μόνο συνεχές σχήμα παρά ξεχωριστές γραμμές. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει προς ένα άλλο στοιχείο στη σύνθεση και φαίνεται όταν μια γραμμή κόβεται μέσω ενός αντικειμένου, συχνά σε καμπύλη, ευθυγραμμίζεται τέλεια με ένα δευτερεύον στοιχείο.

  1. Κλείσιμο

Το κλείσιμο είναι μια κοινή τεχνική σχεδιασμού που χρησιμοποιεί την τάση του ανθρώπινου ματιού να βλέπει κλειστά σχήματα. Το κλείσιμο λειτουργεί όταν ένα αντικείμενο είναι ελλιπές ή ο εσωτερικός χώρος ενός στοιχείου δεν είναι πλήρως κλειστός, αλλά ο θεατής αντιλαμβάνεται ένα πλήρες σχήμα συμπληρώνοντας τις πληροφορίες που λείπουν. Αυτή η τεχνική συνδέεται συχνά με διατεταγμένα έργα τέχνης, αλλά συνδέεται επίσης στενά με φόρμες λογότυπων.

  1. Εγγύτητα (γνωστή και ως ομαδοποίηση)

Η εγγύτητα χρησιμοποιεί τη στενή διάταξη των στοιχείων για να δημιουργήσει μια συσχέτιση ομάδας μεταξύ αυτών των αντικειμένων. Εάν τα μεμονωμένα στοιχεία είναι επίσης παρόμοια, θα τείνουν να γίνονται αντιληπτά ως ένα ενιαίο σύνολο, παρόλο που είναι ξεχωριστά στοιχεία.

Η εγγύτητα ή η ομαδοποίηση μπορεί να επιτευχθεί με πολλά διαφορετικά κοινά στοιχεία, όπως σχήμα, χρώμα, υφή, μέγεθος ή οποιοδήποτε άλλο οπτικό χαρακτηριστικό.

  1. Εικόνα/γείωση

Αυτή η αρχή περιγράφει την τάση του ματιού να βλέπει και να διαχωρίζει αντικείμενα από το περιβάλλον του. Ένα κλασικό παράδειγμα χρησιμοποιεί μια εικονογράφηση αγγείου/κηροπήγιο για να δείξει δύο πρόσωπα να κοιτάζουν το ένα το άλλο, αλλά μπορείτε επίσης να δείτε αυτό το εφέ σε μια ποικιλία σχεδίων λογότυπου. Λειτουργεί επειδή τα ανθρώπινα μάτια θέλουν να δουν τη φιγούρα (αντικείμενο στο προσκήνιο) και το φόντο (έδαφος) ως δύο διαφορετικά επίπεδα εστίασης.

Κάθε τι που δεν είναι φιγούρα θεωρείται έδαφος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μερικά ενδιαφέροντα οπτικά εφέ και κόλπα, ιδιαίτερα όταν ο σχεδιαστής ή ο καλλιτέχνης εισάγει σκόπιμη ασάφεια – μια αγαπημένη τεχνική του σουρεαλιστή MC Escher.

  1. Συμμετρία και τάξη

Με απλά λόγια, αυτή η αρχή λέει ότι μια σύνθεση δεν πρέπει να παρέχει αίσθηση διαταραχής ή ανισορροπίας, διότι διαφορετικά ο θεατής θα χάσει χρόνο προσπαθώντας να εντοπίσει το στοιχείο που λείπει ή να διορθώσει το πρόβλημα, αντί να επικεντρωθεί στο μήνυμα ή την οδηγία.

Μπορείτε να επιτύχετε συμμετρία παρέχοντας καλή ισορροπία ή αίσθηση συμμετρίας στα στοιχεία του σχεδιασμού σας, όπως η παρακάτω εικόνα του ανεμόμυλου. Αυτό παρέχει στον θεατή μια αίσθηση αρμονίας.

TOP

Inquiry