10
Οκτώβριος 2021

Τα 12 πιο κοινά λάθη content marketing που πρέπει να αποφύγετε

Τα 12 πιο κοινά λάθη content marketing που πρέπει να αποφύγετε

Η στρατηγική περιεχομένου σας συναντά δυσκολίες; Μάθετε πώς να αποφεύγετε αυτά τα κοινά λάθη content marketing που μπορούν να εμποδίσουν την απόδοση της καμπάνιας σας.

Είστε έτοιμοι να σταματήσετε να κάνετε ένα βήμα πίσω για κάθε δύο βήματα που κάνετε μπροστά όταν πρόκειται για τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου;

Αυτό ουσιαστικά κάνετε όταν πέφτετε σε αυτές τις κοινές παγίδες και κάνετε απλά λάθη μάρκετινγκ. Σαμποτάρετε τον εαυτό σας.

Υπάρχουν ήδη πολλές προκλήσεις – δεν χρειάζεται να εμποδίσουμε περαιτέρω τη δική μας πρόοδο.

Η πανδημία έστρεψε τον κόσμο του μάρκετινγκ και έκανε τους εμπόρους να αγωνιστούν ολοένα και πιο έντονα, αλλά άνοιξε επίσης νέες ευκαιρίες στον κόσμο του content marketing.

Η επισκεψιμότητα της αναζήτησης Google έκανε ένα τεράστιο άλμα από τον μέσο όρο των προ-πανδημίας των 3,6 δισεκατομμυρίων αναζητήσεων ημερησίως σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια καθημερινά μετά τον Μάρτιο του 2020. Και αυτή η τάση δεν δείχνει ακόμη σημάδια επιβράδυνσης.

Αντιμετωπίζετε με επιτυχία αυτό το κύμα οργανικής επισκεψιμότητας;

Or έχετε κολλήσει σε ξεπερασμένες μεθόδους μάρκετινγκ που επηρεάζουν τους στόχους σας;

12 Εύκολα λάθη μάρκετινγκ περιεχομένου που πρέπει να αποφύγετε

Πριν από την πανδημία, το μάρκετινγκ περιεχομένου γνώριζε ήδη μια επανάσταση καθώς όλο και περισσότεροι δημιουργοί άρχισαν να συνειδητοποιούν τα οφέλη και την απόδοση επένδυσης.

Οι εξελισσόμενοι αλγόριθμοι αναζήτησης Google και οι οδηγίες SEO , η νέα τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν οδηγήσει το μάρκετινγκ περιεχομένου τα τελευταία χρόνια.

Αλλά η πανδημία έδωσε στο προσκήνιο πόσο πολύτιμη είναι πραγματικά η κίνηση οργανικής αναζήτησης περιουσιακών στοιχείων.

Σε σύγκριση με τα οργανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης οδηγεί πάνω από 100% περισσότερη επισκεψιμότητα.

Για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε με επιτυχία αυτόν τον πόρο και να μεγιστοποιήσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου, ακολουθούν μερικά εύκολα λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

  1. Μη δημοσίευση περιεχομένου blog σε τακτική βάση

Υπάρχουν περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια ιστότοποι στον παγκόσμιο ιστό. Από αυτούς τους ιστότοπους, περίπου 500 εκατομμύρια είναι ιστολόγια, αλλά λιγότερο από 200 εκατομμύρια ιστότοποι συνολικά είναι ενεργές.

Το να έχεις ιστοσελίδα είναι καλό.

Είναι καλύτερο να έχετε ενεργό ιστότοπο.

Αλλά η ύπαρξη ενεργού blog στην ιστοσελίδα σας είναι ζωτικής σημασίας.

Οι εταιρείες που διατηρούν ένα ιστολόγιο παράγουν κατά μέσο όρο 68% περισσότερους πελάτες ανά μήνα από τις εταιρείες που δεν κάνουν blog.

Η προσθήκη ενός σταθερού blog στη στρατηγική marketing περιεχομένου σας θα προσφέρει οφέλη όπως:

  • Αυξημένη οργανική επισκεψιμότητα μηχανών αναζήτησης.
  • Περιεχόμενο που μπορεί να μοιραστεί εύκολα στα κοινωνικά μέσα.
  • Έκθεση σε σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP).

Εάν το ιστολόγιό σας δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

  1. Αγνοώντας τις ευκαιρίες μάρκετινγκ μέσω email και SMS

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπήρχε απο τότε που δημιουργήθηκε το internet. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 319,6 δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται και λαμβάνονται καθημερινά.

Μια επιτυχημένη καμπάνια μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια τεράστια βάση συνδρομητών, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρείτε τη μάρκα και την υπηρεσία σας φρέσκια στο μυαλό των αναγνωστών.

Η μέση απόδοση επένδυσης για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι 42 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται, κατά μέσο όρο.

Μπορείτε να βελτιώσετε τα ποσοστά ανοίγματος των email σας:

  • Βελτιστοποίηση των email σας για κινητά.
  • Προσθήκη πολλών CTA σε όλο το περιεχόμενό σας.
  • Χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένους συνδέσμους κοινωνικών μέσων.
  • Γράφοντας δυνατές θεματικές ενότητες.

Εκτός από το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε απολύτως το μάρκετινγκ SMS, επίσης.

  1. Αποτυχία στα Social Media

Τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μια ποικιλία δωρεάν τρόπων με τους οποίους οι έμποροι περιεχομένου μπορούν να προσεγγίσουν ένα ευρύ κοινό, αλλά πολύ συχνά κάνουμε κατάχρηση των καινοτόμων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Με το να μην καταλαβαίνουμε το κοινό, να μην δίνουμε προσοχή στους ανταγωνιστές μας και να μην αλληλεπιδρούμε με κοινωνικούς χρήστες, χάνουμε εύκολες ευκαιρίες.

Ο προγραμματισμός αναρτήσεων στους πιο αποτελεσματικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα κάνει θαύματα για τις προσπάθειές σας, όπως και η αλληλεπίδραση του κοινού σας με το περιεχόμενό σας για να διασφαλίσετε ότι δημοσιεύετε αυτό που τους αρέσει.

Εάν δεν έχετε παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , χρειάζεστε μια.

Εάν έχετε ένα και δεν δημοσιεύετε με συνέπεια, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε.

  1. Ξεχνώντας την Επιμέλεια Ανάγνωσης

Ακούγεται πολύ απλό, σωστά;

Χρησιμοποιήστε ορθογραφικό έλεγχο. Δοκιμάστε την επέκταση προγράμματος περιήγησης Grammarly. Βάλτε ένα άλλο μάτι (ή δύο) να κοιτάξετε το περιεχόμενό σας και ελέγξτε για γραμματικά λάθη. Επενδύστε σε έναν copywriter πριν δημοσιεύσετε.

Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιεπαγγελματικό σε περιεχόμενο στο διαδίκτυο από λέξεις με λανθασμένη ορθογραφία ή τυχαίες αποστροφές.

  1. Μη χρησιμοποίηση βέλτιστων πρακτικών SEO

Ο συνδυασμός συνεχώς εξελισσόμενων πρακτικών, αλλαγών αλγορίθμων και νέας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν τις δικές τους προκλήσεις στον κόσμο της βελτιστοποίησης των μηχανών αναζήτησης, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην επικεντρωθούμε σε αυτό.

Αγνοώντας την ανάπτυξη σχετικού περιεχομένου, αποτυγχάνοντας να στοχεύσετε λέξεις-κλειδιά μακράς διάρκειας (ή χειρότερα-χρησιμοποιώντας την ξεπερασμένη πρακτική της συμπλήρωσης λέξεων-κλειδιών) και επιτρέποντας στο περιεχόμενο να παραμείνει παλιό, χάνετε τις κορυφαίες βαθμολογίες που θα μπορούσαν να ήταν εύκολο να παγιδευτούν.

  1. Φροντίζοντας την Ποσότητα Αντί της Ποιότητας

Οι bloggers τείνουν προς πιο στοχαστικές, αξιόπιστες, καλογραμμένες αναρτήσεις εδώ αρκετό καιρό.

Το 2014, ο μέσος χρόνος που αφιερώθηκε για τη σύνταξη μιας ανάρτησης ιστολογίου ήταν 2 ώρες και 24 λεπτά. Το 2020, ο μέσος χρόνος ήταν 3 ώρες και 55 λεπτά.

Η παραγωγή μεγάλου όγκου περιεχομένου που δεν είναι υψηλής ποιότητας δεν είναι SEO-χρήσιμο (sic), ενώ σχετικό περιεχόμενο που είναι καλογραμμένο, οργανωμένο και εύκολο στην ανάγνωση είναι ότι καλύτερο και για την επιχείρηση και για το Brand σας.

  1. Δημοσίευση άσχετου περιεχομένου

Ακόμα κι αν αφιερώνετε χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσετε καλογραμμένα άρθρα που υποστηρίζονται από αξιόπιστες πηγές και βελτιστοποιούνται για SEO, η στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου σας θα αποτύχει εάν δεν γνωρίζετε το κοινό σας.

Μπορεί να είναι μια μελανιά στο εγώ σας, αλλά οι αναγνώστες σας, όχι εσείς, καθορίζουν αν το περιεχόμενό σας είναι καλό. Πρέπει να ανταποκριθείτε στις προτιμήσεις τους εάν θέλετε οι επισκέπτες σας να κάνουν κλικ στο περιεχόμενό σας, πόσο δε μάλλον να διαβάζουν και να ασχολούνται με αυτό.

Για παράδειγμα, εάν είστε επισκέπτης blogger σε έναν ιστότοπο σχετικά με το λογισμικό CRM και τη βιομηχανία εξυπηρέτησης πελατών, πιστεύετε ότι το κοινό θα ενδιαφερθεί για ένα άρθρο σχετικά με μια νέα συνταγή smoothie;

Πιθανώς όχι (σίγουρα δηλαδή αλλά ας μην είμαστε απόλυτοι).

Όταν οι προγραμματιστές περιεχομένου αφιερώνουν χρόνο για να κατανοήσουν το κοινό τους, μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν ποιοτικό περιεχόμενο που όχι μόνο γεμίζει μια σελίδα αλλά αφήνει μια διαρκή εντύπωση.

  1. Αποτυχία διαφοροποίησης των τακτικών μάρκετινγκ

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό: «Μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι»;

Λοιπόν, μην βάζετε όλους τους πόρους μάρκετινγκ σε μια τακτική.

Οι έμποροι έχουν τόσα πολλά διαφορετικά κανάλια και στρατηγικές για να χειριστούν αυτές τις μέρες. Σκεφτείτε πόσες διαφορετικές τακτικές μπαίνουν μόνο στα κοινωνικά μέσα-εικόνες, κείμενο, άρθρα στον ιστό, υπότιτλοι, βίντεο, περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες, διαδραστικές ιστορίες, infographics κ.λπ.

Οι τακτικές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ισχύουν καν σε όλους τους τομείς. Η στρατηγική TikTok μιας μάρκας θα είναι διαφορετική από τις στρατηγικές της στο Facebook, το Instagram και το YouTube .

Αξιολογήστε τώρα τα blogs και το SEO, το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μάρκετινγκ με SMS, τα διαδικτυακά σεμινάρια, τις εικονικές και προσωπικές εμπορικές εκθέσεις και η λίστα συνεχίζεται.

Παρόλο που δεν πρέπει να επεκτείνετε τους πόρους σας πολύ λεπτό προσπαθώντας να διαχειριστείτε κάθε τακτική μάρκετινγκ σε κάθε διαθέσιμο κανάλι, πρέπει να διαφοροποιήσετε την προσέγγισή σας και να στοχεύσετε τουλάχιστον μια χούφτα διαφορετικών δρόμων.

  1. Μη κατοχή στόχων περιεχομένου

Κάθε έμπορος περιεχομένου θα πρέπει να επιδιώκει να αναπτύξει μια επίγνωση της μάρκας του, να αυξήσει την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό του και να δημιουργήσει προσαρμοσμένο περιεχόμενο για ένα συγκεκριμένο κοινό.

Αλλά αυτοί οι KPI σπάνια επιτυγχάνονται με τυφλές λήψεις στο σκοτάδι. Το 65% των πιο επιτυχημένων εμπόρων περιεχομένου έχουν χρησιμοποιήσει μια τεκμηριωμένη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου. Το 56% βασίζεται στην τεχνολογία για να αναλύσει και να κατανοήσει τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του κοινού του.

Ο καθορισμός στόχων περιεχομένου ξεκινά με τη δημιουργία ενός προσώπου κοινού , την ανάπτυξη μιας λίστας λέξεων -κλειδιών με βάση τους όρους αναζήτησής τους, την κατανόηση του περιεχομένου που χρειάζονται και τη γραφή με ένα ύφος που προσελκύει τους αναγνώστες σας.

Μετά από αυτό, χρειάζεστε ένα σχέδιο για να μάθετε πόσο συχνά δημοσιεύετε και από ποια κανάλια. Η τοποθέτηση αναρτήσεων ιστολογίου θα είναι λίγο διαφορετική από την ανάρτηση tweets, αλλά πόσο συχνά συμβαίνει αυτό εξαρτάται από το κοινό σας και τις ανάγκες του.

Εξάλλου, η στρατηγική περιεχομένου είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλα τα άλλα.

  1. Αποτυχία βελτιστοποίησης για κινητά

Πόσες φορές την ημέρα πιστεύετε ότι κοιτάτε το τηλέφωνό σας;

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι η απάντηση είναι… πολλές!!!

Πόσο εθισμένοι είμαστε; Ακολουθούν ορισμένα πρόσφατα στατιστικά που μπορεί να σας εκπλήξουν (ή και όχι):

  • Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί ελέγχουν τα τηλέφωνά τους 262 φορές κάθε μέρα  μία φορά στα 5,5 λεπτά!
  • Το 52% δηλώνει ότι δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 24ωρο χωρίς το κινητό του.
  • Το 54% των ανθρώπων δηλώνουν πανικό όταν η μπαταρία του τηλεφώνου τους είναι κάτω από το 50%.

Με βάση αυτά τα στατιστικά στοιχεία και μόνο, η επιλογή μη βελτιστοποίησης ιστότοπων και διαδικτυακού περιεχομένου για χρήστες κινητών είναι μοιραίο λάθος.

Οι φορητές συσκευές έχουν αλλάξει εντελώς τους τρόπους σύνδεσης, συνομιλίας και αλληλεπίδρασης με τις αγαπημένες μας μάρκες.

Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες κινητών συσκευών έχουν σύντομο εύρος προσοχής. Θέλουν γρήγορα αποσπάσματα περιεχομένου που φτάνουν στο σημείο και είναι οργανωμένα με λίστες και επικεφαλίδες, ώστε να μπορεί εύκολα να παραλειφθεί.

  1. Αγνοώντας την προσέγγιση πελατών

Είναι αρκετά κακό όταν οι πελάτες τηλεφωνούν για να μιλήσουν στους εκπροσώπους σας ή όταν στέλνουν θυμωμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να δείξουν δυσαρέσκειά τους.

Αλλά στην εποχή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των προσδοκιών των πελατών για άμεσες απαντήσεις από τα εμπορικά σήματα, έχει γίνει σχεδόν δεύτερη φύση για τους δυσαρεστημένους πελάτες να εκφράζουν τα παράπονά τους ανοιχτά σε ψηφιακά κανάλια, για να τα βλέπουν όλοι.

Η Εθνική Μελέτη Οργής Καταναλωτών 2020 διαπίστωσε ότι τα παράπονα πελατών μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε σύγκριση με τα παράπονα τηλεφώνου ή προσωπικά έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια. Και δεδομένου ότι το 48% των Αμερικανών καταναλωτών εκτιμούν την αξία μιας εταιρείας με βάση την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Η αγνόηση αυτών των θυμωμένων πελατών δεν είναι καλή επιλογή για μια εταιρεία. Οι δυνητικοί πελάτες αναζητούν αφοσίωση στη μάρκα και αν δουν πολλά θυμωμένα σχόλια, αυτό θα αποτελέσει μια κόκκινη σημαία ότι δεν πρέπει να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε αυτήν την επιχείρηση.

Ομοίως, θυμηθείτε ότι η απάντησή σας είναι δημόσια και θα βρίσκεται κάτω από ένα μικροσκόπιο, οπότε επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις σας.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να απαντήσετε με ειλικρινή ανησυχία ότι οι ανάγκες ενός πελάτη δεν έχουν ικανοποιηθεί, ακολουθούμενη από μια προσπάθεια ανακατεύθυνσης του αναστατωμένου καταναλωτή εκτός της δημόσιας πλατφόρμας και σε ιδιωτικό κανάλι, όπως email, DM ή ένα τηλεφώνημα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

  1. Μη παρακολούθηση αναλυτικών δεδομένων

Εάν πρόκειται να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου υψηλής απόδοσης, ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να γυρίσετε πίσω για να δείτε τα δεδομένα .

Μελετήστε τις προηγούμενες καμπάνιες σας για να δείτε ποιες λειτούργησαν και ποιες απέτυχαν.

Ποιες τάσεις παρατηρείτε; Ποια είναι η δημογραφική ανάλυση του κοινού σας;

Ποιες πλατφόρμες σας έδωσαν την υψηλότερη απόδοση επένδυσης; Με τι είδους περιεχόμενο ασχολήθηκαν περισσότερο οι χρήστες σας;

Χρησιμοποιήστε τα δεδομένα σας για να μετρήσετε τους πιο σημαντικούς KPI καμπάνιας για να μετρήσετε το επίπεδο επιτυχίας τους και, στη συνέχεια, εφαρμόστε αυτά τα μαθήματα στη συνεχώς εξελισσόμενη μελλοντική στρατηγική περιεχομένου σας.

TOP

Inquiry