Δημιουργήστε καλούς τίτλους και αποσπάσματα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop

Η δημιουργία τίτλων και περιγραφών σελίδων της Google (ή “αποσπασμάτων”) είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και λαμβάνει υπόψη τόσο το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας όσο και τις αναφορές σε αυτήν που εμφανίζονται στο internet. Ο στόχος του αποσπάσματος και του τίτλου είναι να αντιπροσωπεύει και να περιγράφει καλύτερα κάθε αποτέλεσμα και να εξηγεί πώς σχετίζεται με το ερώτημα του χρήστη.

Χρησιμοποιούνται πολλές διαφορετικές πηγές για αυτές τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιγραφικών πληροφοριών στον τίτλο και metatags για κάθε σελίδα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες ή να δημιουργηθούν rich snippets με βάση τη σήμανση στη σελίδα.

Παρόλο που η Google δεν μπορεί να αλλάξει χειροκίνητα τίτλους ή αποσπάσματα για μεμονωμένες ιστοσελίδες ή e-shop, γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια  για να τους γίνουν όσο το δυνατόν πιο σχετικοί με το περιεχόμενο. Μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση της ποιότητας του τίτλου και του αποσπάσματος που εμφανίζονται για τις ιστοσελίδες σας, ακολουθώντας τις παρακάτω γενικές οδηγίες.

Δημιουργήστε περιγραφικούς τίτλους σελίδων

Οι τίτλοι είναι κρίσιμοι για να δώσουν στους χρήστες μια γρήγορη εικόνα για το περιεχόμενο ενός αποτελέσματος και γιατί είναι σχετικό με το ερώτημά τους. Είναι συχνά η κύρια πληροφορία που χρησιμοποιείται για να αποφασίσει σε ποιο αποτέλεσμα θα κάνετε κλικ, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τίτλους υψηλής ποιότητας στις ιστοσελίδες σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διαχείριση των τίτλων σας:

  • Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα στο website σας έχει έναν τίτλο που καθορίζεται στην <title> ετικέτα .
  • Γράψτε περιγραφικούς και περιεκτικούς τίτλους σελίδων. Αποφύγετε ασαφείς περιγραφείς όπως “Home” για την αρχική σας σελίδα ή “Profile” για το προφίλ ενός συγκεκριμένου ατόμου ή «E-shop” για την κεντρική σελίδα του καταλόγου των προϊόντων του e-shop σας. Αποφύγετε επίσης τους άσκοπα μεγάλους ή λεκτικούς τίτλους, οι οποίοι είναι πιθανό να περικοπούν όταν εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  • Αποφύγετε τη παρατεταμένη χρήση λέξεων-κλειδιών (stuffed keyword). Μερικές φορές είναι χρήσιμο να υπάρχουν μερικοί περιγραφικοί όροι στον τίτλο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εμφανίζονται πολλές φορές οι ίδιες λέξεις ή φράσεις. Ένας τίτλος όπως “Foobar, foo bar, foobars, foo bars” δεν βοηθά τον χρήστη και αυτό το είδος τοποθέτησης keywords γιατί μπορεί να κάνει τα αποτελέσματά σας να φαίνονται ανεπιθύμητα στην Google και στους χρήστες ή ακόμη και να χαρακτηριστούν ως «χαμηλής ποιότητας» ή και spam!!!
  • Αποφύγετε επαναλαμβανόμενους τίτλους ή λέξεις boilerplate . Είναι σημαντικό να έχετε ξεχωριστούς, περιγραφικούς τίτλους για κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας. Ο τίτλος κάθε σελίδας σε μία ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου  “Φτηνά προϊόντα προς πώληση”, για παράδειγμα, καθιστά αδύνατο για τους χρήστες να διακρίνουν αν αυτή η ιστοσελίδα διαφέρει πραγματικά από κάποια άλλη. Οι μεγάλοι τίτλοι που ποικίλλουν μόνο με μία μόνο πληροφορία (τίτλοι “boilerplate”) είναι επίσης κακοί. για παράδειγμα, ένας τυποποιημένος τίτλος όπως “<band name> – See videos, lyrics, posters, albums, reviews and concerts” περιέχει πολλά μη ενημερωτικά κείμενα. Μια λύση είναι η δυναμική ενημέρωση του τίτλου για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το πραγματικό περιεχόμενο της σελίδας: για παράδειγμα, συμπεριλάβετε τις λέξεις “βίντεο”, “στίχοι” κ.λπ., μόνο εάν η συγκεκριμένη σελίδα περιέχει βίντεο ή στίχους. Μια άλλη επιλογή είναι απλά να χρησιμοποιήσετε “<band name>” ως συνοπτικό τίτλο και να χρησιμοποιήσετε τη μετα -περιγραφή (δείτε παρακάτω) για να περιγράψετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.
  • Δώστε το Brand στους τίτλους σας , αλλά συνοπτικά. Ο τίτλος της αρχικής σελίδας του ιστότοπού σας είναι ένα λογικό μέρος για να συμπεριλάβετε μερικές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, “ExampleSocialSite, a place for people to meet and mingle”. Αλλά η εμφάνιση αυτού του κειμένου στον τίτλο κάθε σελίδας στον ιστότοπό σας βλάπτει την αναγνωσιμότητα και θα φαίνεται ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενη εάν αρκετές σελίδες από τον ιστότοπό σας επιστρέφονται για το ίδιο ερώτημα. Σε αυτήν την περίπτωση, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε μόνο το όνομα του ιστότοπού σας στην αρχή ή στο τέλος κάθε τίτλου σελίδας, χωρισμένο από τον υπόλοιπο τίτλο με έναν οριοθέτη όπως παύλα, άνω και κάτω τελεία ή column, όπως αυτό:

<title>ExampleSocialSite: Sign up for a new account.</title>

  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το να μην επιτρέπετε στις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν τις σελίδες σας. Η χρήση του πρωτοκόλλου robots.txt στον ιστότοπό σας μπορεί να εμποδίσει την Google να ανιχνεύσει τις σελίδες σας, αλλά μπορεί να μην εμποδίζει πάντα την ευρετηρίασή τους. Για παράδειγμα, η Google μπορεί να ευρετηριάσει τη σελίδα σας εάν τη ανακαλύψουμε ακολουθώντας έναν σύνδεσμο από τον ιστότοπο κάποιου άλλου. Για να εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης, η Google θα πρέπει να εμφανίσει κάποιον τίτλο και επειδή δεν θα έχουμε πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο της σελίδας σας, θα βασιστούμε σε περιεχόμενο εκτός σελίδας, όπως αγκύρωση κειμένου από άλλους ιστότοπους. (Για να αποκλείσετε πραγματικά τη δημιουργία ευρετηρίου μιας διεύθυνσης URL, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την noindexοδηγία .)

Γιατί ο τίτλος του αποτελέσματος αναζήτησης μπορεί να διαφέρει από την <title> ετικέτα της ιστοσελίδας σας

Εάν η Google διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει ένα από τα παραπάνω ζητήματα με τον τίτλο του, μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν βελτιωμένο τίτλο από άγκυρες, κείμενο στη σελίδα ή άλλες πηγές. Ωστόσο, μερικές φορές ακόμη και σελίδες με καλά διατυπωμένους, συνοπτικούς, περιγραφικούς τίτλους θα καταλήξουν με διαφορετικούς τίτλους στα αποτελέσματα αναζήτησης για να υποδείξουν καλύτερα τη συνάφεια τους με το ερώτημα. Υπάρχει ένας απλός λόγος για αυτό: η ετικέτα τίτλου όπως καθορίζεται από τον κάτοχο ενός ιστότοπου περιορίζεται στο να είναι στατική, σταθερή ανεξάρτητα από το ερώτημα.

Όταν η Google γνωρίζει το ερώτημα του χρήστη (προφανέστατα γιατί πριν μερικά δευτερόλεπτα το έγραψε στο πεδίο αναζήτησης της), μπορεί συχνά να βρει εναλλακτικό κείμενο από μια σελίδα που να εξηγεί καλύτερα γιατί το αποτέλεσμα είναι σχετικό. Η χρήση αυτού του εναλλακτικού κειμένου ως τίτλου βοηθά τον χρήστη και μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ιστότοπό σας. Οι χρήστες σαρώνουν τους όρους του ερωτήματός τους ή άλλα σημάδια συνάφειας στα αποτελέσματα και ένας τίτλος που είναι προσαρμοσμένος για το ερώτημα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κάνουν κλικ.

Εάν βλέπετε τις σελίδες σας να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης με τροποποιημένους τίτλους, ελέγξτε αν οι τίτλοι σας έχουν ένα από τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω. Εάν όχι, εξετάστε εάν ο εναλλακτικός τίτλος ταιριάζει καλύτερα στο ερώτημα.

Πώς δημιουργούνται αποσπάσματα (snippets)

Τα αποσπάσματα που υπάρχουν σε όλα τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google, δημιουργούνται αυτόματα από το περιεχόμενο της σελίδας. Τα αποσπάσματα έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν έμφαση και να κάνουν προεπισκόπηση του περιεχομένου της σελίδας που σχετίζεται καλύτερα με τη συγκεκριμένη αναζήτηση ενός χρήστη: αυτό σημαίνει ότι μια σελίδα μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά αποσπάσματα για διαφορετικές αναζητήσεις.

Οι κάτοχοι ιστοσελίδων και ιδιαίτερα e-shop έχουν δύο βασικούς τρόπους να προτείνουν περιεχόμενο για τα αποσπάσματα που δημιουργούμε:

  • Πλούσια αποτελέσματα : Προσθέστε δομημένα δεδομένα στην ιστοσελίδα σας για να βοηθήσετε την Google να κατανοήσει τη σελίδα: για παράδειγμα, μια κριτική, συνταγή, επιχείρηση ή εκδήλωση.
  • Matatags περιγραφής: Η Google μερικές φορές χρησιμοποιεί <meta> περιεχόμενο ετικετών για τη δημιουργία αποσπασμάτων, αν νομίζει ότι παρέχουν στους χρήστες μια πιο ακριβή περιγραφή από αυτήν που μπορεί να ληφθεί απευθείας από το περιεχόμενο της σελίδας.

Πώς να προσαρμόσετε την παρουσίαση αποσπάσματος

Εναλλακτικά, μπορείτε είτε να αποτρέψετε τη δημιουργία και την εμφάνιση αποσπασμάτων για τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα Αναζήτησης, είτε να ενημερώσετε την Google σχετικά με τα μέγιστα μήκη που θέλετε να είναι τα αποσπάσματά σας. Χρησιμοποιήστε τη nosnippetμετα -ετικέτα για να εμποδίσετε την Google να εμφανίσει ένα απόσπασμα για τη σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης ή χρησιμοποιήστε τη μεταετικέτα για να καθορίσετε το μέγιστο μήκος για τα αποσπάσματα αποτελεσμάτων σας. Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε την εμφάνιση ορισμένων τμημάτων του περιεχομένου κειμένου της σελίδας σε ένα απόσπασμα χρησιμοποιώντας την ετικέτα.maxsnippet:[number]data-nosnippet

Δημιουργήστε καλές μετα-περιγραφές (meta-tag description)

Μερικές φορές η Google θα χρησιμοποιήσει την <meta name=”description“>ετικέτα από μια σελίδα για να δημιουργήσει ένα απόσπασμα αποτελεσμάτων αναζήτησης, αν νομίζει ότι δίνει στους χρήστες μια πιο ακριβή περιγραφή από ό, τι θα ήταν δυνατόν καθαρά από το περιεχόμενο της σελίδας. Μια μετα -ετικέτα περιγραφής ενημερώνει και ενδιαφέρει τους χρήστες με μια σύντομη, σχετική περίληψη για το τι αφορά μια συγκεκριμένη σελίδα. Είναι σαν ένα γήπεδο που πείθει τον χρήστη ότι η σελίδα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν. Δεν υπάρχει όριο για τη διάρκεια μιας μετα -περιγραφής, αλλά τα αποσπάσματα αποτελεσμάτων αναζήτησης περικόπτονται όπως απαιτείται, συνήθως για να ταιριάζουν στο πλάτος της συσκευής.

  • Βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας έχει metatag description .
  • Διαφοροποιήστε τις περιγραφές για διαφορετικές σελίδες. Πανομοιότυπες ή παρόμοιες περιγραφές σε κάθε σελίδα ενός ιστότοπου δεν είναι χρήσιμες όταν εμφανίζονται μεμονωμένες σελίδες στα αποτελέσματα ιστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουμε το κείμενο της πλάκας boilerplate. Όπου είναι δυνατόν, δημιουργήστε περιγραφές που περιγράφουν με ακρίβεια τη συγκεκριμένη σελίδα. Χρησιμοποιήστε περιγραφές σε επίπεδο ιστότοπου στην κύρια αρχική σελίδα ή σε άλλες σελίδες συγκεντρώσεων και χρησιμοποιήστε περιγραφές σε επίπεδο σελίδας οπουδήποτε αλλού. Εάν δεν έχετε χρόνο να δημιουργήσετε μια περιγραφή για κάθε σελίδα, προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στο περιεχόμενό σας: Τουλάχιστον, δημιουργήστε μια περιγραφή για τις κρίσιμες διευθύνσεις URL όπως η αρχική σας σελίδα και οι δημοφιλείς σελίδες.
  • Συμπεριλάβετε γεγονότα με σαφή ετικέτα στην περιγραφή. Η μετα -περιγραφή δεν χρειάζεται απλώς να έχει μορφή πρότασης. είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να συμπεριλάβετε πληροφορίες σχετικά με τη σελίδα. Για παράδειγμα, οι δημοσιεύσεις ειδήσεων ή ιστολογίου μπορούν να αναφέρουν τον συγγραφέα, την ημερομηνία δημοσίευσης ή πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία. Αυτό μπορεί να δώσει στους δυνητικούς επισκέπτες πολύ σχετικές πληροφορίες που ενδέχεται να μην εμφανίζονται στο απόσπασμα διαφορετικά. Ομοίως, οι σελίδες προϊόντων ενδέχεται να έχουν τα βασικά κομμάτια πληροφοριών – τιμή, ηλικία, κατασκευαστής – διάσπαρτα σε μια σελίδα. Μια καλή μετα -περιγραφή μπορεί να φέρει όλα αυτά τα δεδομένα μαζί. Για παράδειγμα, η ακόλουθη μετα -περιγραφή παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με ένα βιβλίο.
  • <meta name=”description” content=”Κατασκευάστηκε από το isotopon, με custom σχεδιασμό το 2021″>

Σε αυτό το παράδειγμα, οι πληροφορίες επισημαίνονται και διαχωρίζονται με σαφήνεια.

  • Δημιουργία προγραμματικών περιγραφών. Για ορισμένενα website, όπως οι πηγές των ειδησεογραφικών μέσων, η δημιουργία ακριβούς και μοναδικής περιγραφής για κάθε σελίδα είναι εύκολη: δεδομένου ότι κάθε άρθρο είναι χειρόγραφο, χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια για την προσθήκη περιγραφής μίας πρότασης. Για μεγαλύτερους ιστότοπους που βασίζονται σε βάσεις δεδομένων, όπως οι κατάλογοι προϊόντων e-shop, οι χειρόγραφες περιγραφές μπορεί να είναι δύσκολες ή και αδύνατες. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, η προγραμματική δημιουργία των περιγραφών μπορεί να είναι κατάλληλη και ενθαρρύνεται. Οι καλές περιγραφές είναι αναγνώσιμες από τον άνθρωπο και ποικίλες. Τα δεδομένα για συγκεκριμένες σελίδες είναι ένας καλός υποψήφιος για δημιουργία μέσω προγραμματισμού. Λάβετε υπόψη ότι οι μετα -περιγραφές που αποτελούνται από μεγάλες σειρές λέξεων -κλειδιών δεν δίνουν στους χρήστες μια σαφή ιδέα για το περιεχόμενο της σελίδας και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζονται στη θέση ενός κανονικού αποσπάσματος.
  • Χρησιμοποιήστε περιγραφές ποιότητας. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι οι περιγραφές σας είναι πραγματικά περιγραφικές. Επειδή οι μετα -περιγραφές δεν εμφανίζονται στις σελίδες που βλέπει ο χρήστης, είναι εύκολο να αφήσουμε αυτό το περιεχόμενο να διαφύγει. Ωστόσο, οι περιγραφές υψηλής ποιότητας μπορούν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της επισκεψιμότητας αναζήτησης.

 

TOP

Inquiry