2
Ιανουάριος 2021

Πόσο μπορεί να κοστίσει η κατασκευή ενός eshop;

Tο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αποτελεί πανάκεια για τον χαμένο τζίρο των φυσικών καταστημάτων. Πρόκειται για μια επένδυση που χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια, για να έχει αποτέλεσμα και να φέρει καταναλωτές στην πόρτα του e-shop που θα κατασκευαστεί.

Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε πως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων για τη κατασκευή e-shop. Η επιδότηση ανά επιχείρηση, θα ανέλθει στα 5.000 ευρώ και το συνολικό “πακέτο” που θα διατεθεί θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση επιδιώκει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ecommerce εποχή, σε μια περίοδο όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί διέξοδο λόγω της πανδημίας, των lockdowns και της στροφής των καταναλωτών, ακόμη και των πιο δύσπιστων, στις ηλεκτρονικές αγορές.

Για να αντιληφθούμε την αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά και τη διείσδυση του online shopping στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 16% των καταναλωτών ψώνισε για πρώτη φορά μέσω διαδικτύου όταν ξεκίνησε η πανδημία, ενώ το 60% δηλώνει διατεθειμένο να συνεχίσει να αγοράζει online σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων. Σε σχέση δε με την προ COVID-19 εποχή, 8 στους 10 καταναλωτές αναφέρουν πως αγοράζουν περισσότερο online και 1 στους 2 ψωνίζει περισσότερο με γνώμονα την υγεία του, αποφεύγοντας το φυσικό δίκτυο.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το e-commerce ήρθε για να μείνει και αναμένεται να “ροκανίσει” τη δύναμη των φυσικών δικτύων. Κάτι που έχουν αντιληφθεί μεγάλοι όμιλοι λιανικού εμπορίου όπως η Inditex (ZARA) και η H&M οι οποίοι έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο σημαντικού αριθμού φυσικών καταστημάτων τους σε παγκόσμιο επίπεδο και την στήριξη των e-shop τους.

Ας επανέλθουμε όμως στην ελληνική πραγματικότητα, στην επιδότηση που προτίθεται να δώσει το κράτος και στο πόσο τελικά κοστίζει η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Να το επαναλάβουμε άλλη μια φορά, καθώς είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οικονομία της συζήτησης που κάνουμε… το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αποτελεί πανάκεια για τον χαμένο τζίρο των φυσικών καταστημάτων. Πρόκειται για μια επένδυση που χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια, για να έχει αποτέλεσμα και να φέρει καταναλωτές στην πόρτα του e-shop που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει για τουλάχιστον μια 2ετία. Η παράμετρος του χρόνου minimum λειτουργίας είναι επίσης απαραίτητη, διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε σημαντικά αποτελεσματα τους πρώτους μήνες λειτουργίας και, το κυριότερο, δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα (feedback) απο την λειτουργία του για να μπορέσουν να γίνουν βελτιστοποιήσεις στο User Experience ή στο User Interface ή ακόμη και στο Business Model του ηλεκτρονικού εμπορίου της επιχείρησης που λειτουργεί το e-shop.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. γιατί στο τέλος αυτοί έχουν σημασία και αυτοί μένουν.

Για τη λειτουργία ενός βασικού ηλεκτρονικού καταστήματος απαιτούνται κεφάλαια ύψους 5.000-10.000 ευρώ. Αυτό το ποσό επιμερίζεται στο κόστος κατασκευής και σχεδιασμού σε κάποιο ecommerce σύστημα, πρόκειται για την εγκατάσταση που φιλοξενεί το ηλεκτρονικό κατάστημα και κυμαίνεται από 2.000 έως 5.000 ευρώ, στα έξοδα του digital marketing που υπολογίζονται μεταξύ 1.000-2.000 ευρώ, στην πρόσληψη προσωπικού (απαιτούνται τουλάχιστον 1-2 άτομα), στην υποστήριξη, την συντήρηση, στους συνεργάτες, στα λειτουργικά έξοδα, στα μεταφορικά κ.λπ.

Από το κεφάλαιο των 5.000-10.000 ευρώ, περίπου τα 5.000 ευρώ είναι εφάπαξ, δηλαδή με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του e-shop ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έξοδα λειτουργίας για το πρώτο 12μηνο.

Οπότε η επιδότηση των 5.000 ευρώ για μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ένα σχετικά μικρό ποσό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του, όπως άλλωστε δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας για ένα φυσικό κατάστημα (χώρος, διακόσμηση, υπάλληλοι κ.τ.λ.). Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε οτι το ποσό των 5.000 ευρώ είναι ικανό θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να πειραματιστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην πορεία να μπορέσουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για ένα βιώσιμο eshop. Μόνο όμως με την παραδοχή οτι τα χρήματα της επιδότησης δεν θα αποτελέσουν πυροτέχνημα και δεν θα μείνει ο έμπορος μόνο σε αυτά. ΕΙδάλλως δεν έχει νόημα να μιλάμε για ηλεκτρονικό εμπόριο και παρουσία eshop στο internet. Είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσει καθόλου αν νομίσει οτι απλά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα “πουλάει απο μόνο του”

Προφανώς τα παραπάνω ποσά είναι απλά τάξη μεγέθους κοστολογίου και όχι αυστηρά όρια τιμών. Εννοείται οτι υπάρχουν eshop με 500 ευρώ και eshop με 50000 ευρώ ή και πολύ παραπάνω απο αυτά.
Υπάρχουν και θέματα marketing για τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν e-shop, στοιχεία εποχιακών και μη προσφορών, με τα οποία μπορείτε να δείτε ένα eshop να ΞΕΚΙΝΑΕΙ απο τα 900 ευρώ με βασικές προϋποθέσεις και λειτουργίες και να δίνεται η δυνατότητα να προστεθούν διάφορες επιπλέον λειτουργίες με επιπλέον κόστος. Ναι, αλλά οι σοβαρές εγκαταστάσεις και σε αυτές τις περιπτώσεις εαν αθροιστούν τα επι μέρους κόστη, δεν μπορούν να πέσουν κάτω απο τα 2000 ευρώ!
Η ευκολία που μπορεί να στηθεί μια βασική εγκατάσταση eshop, είτε με κάποιον open source σύστημα είτε με κάποιο online, είναι παροιμιώδης και έχει φτάσει σε κατώτερα σημεία κόστους. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ. Το να βρεθεί ένα όμορφο, έτοιμο, θέμα opencart και να το εγκαταστήσει κάποιος σε κάποιον server είναι ίσως υπόθεση 1 ώρας. ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΟΜΩΣ ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ECOMMERCE.

Η αντιστοιχία είναι ακριβώς ίδια με τα κανονικά καταστήματα. Υπάρχουν χώροι, περιοχές, αρχιτεκτονικά γραφεία κλπ όπου μπορείς να βρεις κατάστημα-χώρο με ενοίκιο 200 ευρώ ή ένα άλλο με 5000 ευρώ τον μήνα. Μπορείς να βρεις ντεκορατέρ που θα σου στήσει μαγαζί με 100 ευρώ αμοιβή και αρχιτεκτονικό γραφείο που θα σου στήσει μαγαζί με 10000 ευρώ.
Ακόμη και τα ίδια δομικά στοιχεία να δοθούν σε 2 διαφορετικά γραφεία, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο, ούτε αισθητικά ούτε λειτουργικά.
Όπως ακριβώς λοιπόν, θα ψάχνατε την καλύτερη λύση αν θέλατε ένα κατάστημα σε καλύτερη θέση και το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο να σας το στήσει, έτσι ακριβώς θα κάνετε και με το eshop σας.

Ας μην ξεχνάμε μια γενική παραδοχή του εμπορίου. Όταν συγκρίνουμε ή αναφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες δεν σχολιάζουμε την μοναδικότητα τους. Τα μοναδικά προϊόντα ή υπηρεσίες, που έχουν ευρεσιτεχνίες και κάνουν κάτι μοναδικό, είναι γνωστά και προφανέστατα εκτός συζήτησης. Όλα τα υπόλοιπα (εντός της ίδια κατηγορίας), σε μεγάλο ποσοστό κάνουν την ίδια δουλειά ή εκπληρώνουν τον ίδιο σκοπό. Όλα τα αυτοκίνητα μεταφέρουν κόσμο αλλά δεν είναι ίδια ούτε κοστίζουν το ίδιο. Όλα τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να πάρουν τηλέφωνο, μπορεί να βγάλουν φωτογραφία, μπορούν να μπουν στο internet, μπορεί ακόμη και να είναι εξίσου όμορφα… ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΙΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ.
Έτσι και με τα eshop, όλα μπορούν να πουλήσουν προϊόντα, όλα μπορεί να είναι εξίσου όμορφα ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ!

Μην πέφτετε στις παγίδες του κόστους και μόνο. Υπάρχουν δεκάδες άλλα θέματα που πρέπει να φροντίσετε καθώς και δεκάδες παράμετροι που πρέπει να εξετάσετε πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην κατασκευή ενός eshop αλλά και πριν αποφασίσετε με ποια επιχείρηση θα συνεργαστείτε για να σας κατασκευάσει το e-shop.

Μια γρήγορη ματιά σε 30+1 σημάδια ιστοσελίδων με χαμηλή ποιότητα,σύμφωνα με την Google, θα σας βοηθήσει λίγο παραπάνω να κατανοήσετε οτι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και πολλές φορές οι λεπτομέρειες αυτές δεν είναι άμεσα διακριτές!!!

Θα κλείσουμε με μια προτροπή και παράκληση μαζί.
Εαν δεν σκοπεύετε να δείτε το ηλεκτρονικό εμπόριο σαν μια κανονική επιχείρηση με κόστη, business plan, συντήρηση, ασφάλεια, διαφήμιση, προώθηση και βελτιστοποίηση.
Εαν δεν έχετε επιμονή και επιμονή στην λειτουργία του.
Εαν δεν έχετε κατα νου οτι τα trends, οι τάσεις και η αλλαγή του αγοραστικού γίγνεσθαι αλλάζουν ταχύτατα στο internet και είναι πολύ πιθανό μέσα σε 1 χρόνο να χρειαστεί να κάνετε δομικές αλλαγές στο eshop που θα σας παραδοθεί!
Εαν δεν τα έχετε όλα αυτά στο τραπέζι του business plan σας… ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Εμείς σαν isotopon και ως μια εταιρεία που ασχολείται ενεργά με την κατασκευή e-shop, επιθυμούμε συνεργασίες αποκλειστικά με επιχειρηματίες που έχουν ένα σημαντικό αριθμό απο τα παραπάνω προαπαιτούμενα, κατα νου, πριν ξεκινήσουν την όποια ανάθεση κατασκευής eshop. Χαιρόμαστε κάθε φορά να αναλύουμε τις θέσεις μας και να βοηθούμε σε οτι χρειαστεί ακόμη και χωρίς την πιθανότητα συνεργασίας. Σας περιμένουμε στο 2441500500.
Ας μιλήσουμε λοιπόν!

TOP

Inquiry