10 πιο σημαντικές μετα-ετικέτες που πρέπει να γνωρίζετε για το SEO των ιστοσελίδων σας

Κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop

Ορισμένες ετικέτες είναι ζωτικής σημασίας για το SEO. Άλλοι έχουν μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στην κατάταξη. Εδώ είναι κάθε τύπος μετα-ετικέτας που πρέπει να γνωρίζετε.

Στο Search Engine Optimisation, μερικές φορές τείνουμε να εστιάζουμε σε μια πτυχή των προσπαθειών βελτιστοποίησης περισσότερο από άλλες.

Η δημιουργία συνδέσμων θεωρείται ιδιαίτερα συχνά ως το «πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να βελτιστοποιηθεί».

Στην πραγματικότητα, όπως μας υπενθυμίζει ο John Mueller της Google, δεν υπάρχει κανένα κόλπο να βγάλουμε υψηλές βαθμολογίες στις κατατάξεις του Google.

Αντ ‘αυτού, πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική SEO.

Μέρος αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνει τη χρήση μετα-ετικετών HTML – ένα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του SEO.

Η χρήση των σωστών μετα-ετικετών με τον σωστό τρόπο είναι η επικοινωνία με τις μηχανές αναζήτησης:

  • Σε τι αφορά η σελίδα σας.
  • Πώς να το διαβάσετε.
  • Ποιος πρέπει να το δει.

Έχοντας αυτό υπόψη, ας δούμε ποιες μετα-ετικέτες είναι σημαντικές για το SEO και πώς να τις χρησιμοποιήσουμε καλά.

  1. Ετικέτες τίτλου

Η ετικέτα τίτλου (τεχνικά, το χαρακτηριστικό τίτλου) είναι η κύρια και πιο σημαντική άγκυρα.

Εμφανίζεται συνήθως ως επικεφαλίδα με δυνατότητα κλικ στα SERP και εμφανίζεται επίσης στα κοινωνικά δίκτυα και στα προγράμματα περιήγησης.

Για παράδειγμα, εάν προβάλετε το HTML για αυτό το άρθρο, θα δείτε ότι ο τίτλος είναι:

<title> 10 Οι πιο σημαντικές μετα-ετικέτες που πρέπει να γνωρίζετε για SEO </title>

Οι ετικέτες τίτλου τοποθετούνται στο <head> της ιστοσελίδας σας και προορίζονται να παρέχουν μια σαφή και περιεκτική ιδέα για το τι είναι η σελίδα.

Αλλά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατάταξη όπως συνήθιζαν για πολλά χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια, οι παράγοντες συμπεριφοράς των χρηστών συζητούνταν πολύ ως λογική απόδειξη συνάφειας και ως εκ τούτου ένα σήμα κατάταξης – ακόμη και εκπρόσωποι της Google παραδέχονται τον αντίκτυπό του εδώ και εκεί.

Ο τίτλος της σελίδας εξακολουθεί να είναι το πρώτο πράγμα που ένας ερευνητής μπορεί να δει στα SERPs και να αποφασίσει εάν η σελίδα είναι πιθανό να απαντήσει στην πρόθεση αναζήτησης.

Ένα καλογραμμένο title μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κλικ και της επισκεψιμότητας, που έχουν τουλάχιστον κάποια επίδραση στην κατάταξη.

Ένα απλό πείραμα μπορεί επίσης να δείξει ότι η Google δεν χρειάζεται πλέον την ετικέτα τίτλου σας για να συμπεριλάβει μια λέξη-κλειδί ακριβούς αντιστοίχισης για να γνωρίζει το θέμα που καλύπτει η σελίδα.

Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, μια αναζήτηση Google για [πώς να δημιουργήσετε αναγνωρισιμότητα επωνυμίας] θα φέρει 2 από τα 5 κορυφαία αποτελέσματα με τίτλους που ταιριάζουν ακριβώς στο ερώτημά σας.

Σήμερα, όμως, βλέπουμε μια διαφορετική εικόνα:

Όχι ένα ακριβές ταίριασμα.

Και όμως, ούτε ένα άσχετο αποτέλεσμα: κάθε μία από τις σελίδες που δίνονται εδώ εξηγεί πώς να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση, και οι τίτλοι το αντικατοπτρίζουν αυτό.

Αυτό που βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης είναι ολόκληρη η εικόνα και τείνουν να αξιολογούν το περιεχόμενο της σελίδας στο σύνολό της, αλλά το εξώφυλλο ενός βιβλίου εξακολουθεί να έχει σημασία – ειδικά όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με τους ερευνητές.

Βέλτιστες πρακτικές

  • Δώστε σε κάθε σελίδα έναν μοναδικό τίτλο που περιγράφει το περιεχόμενο της σελίδας συνοπτικά και με ακρίβεια.
  • Διατηρήστε τους τίτλους έως και 50-60 χαρακτήρες (για να μην περικοπούν στα SERPs).Θυμηθείτε ότι οι μεγάλοι τίτλοι συντομεύονται σε περίπου 600-700 εικονοστοιχεία στο SERP.
  • Βάλτεπρώτα σημαντικές λέξεις-κλειδιά , αλλά με φυσικό τρόπο, σαν να γράφετε τίτλους για τους επισκέπτες σας.
  • Χρησιμοποιήστε την επωνυμία σας στον τίτλο, ακόμα κι αν τελικά δεν εμφανίζεται στα SERP, θα εξακολουθήσει να κάνει τη διαφορά για τη μηχανή αναζήτησης.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε τον τίτλο σας για να προσελκύσετε την προσοχή

Η ετικέτα τίτλου είναι πολύτιμη όχι μόνο επειδή είναι το κύριο στοιχείο SERP, αλλά και επειδή λειτουργεί ως τίτλος καρτελών στον browser που χρησιμοποιεί κάποιος.

  1. Meta Description Ετικέτα

Η μετα-περιγραφή βρίσκεται επίσης στο <head> μιας ιστοσελίδας και εμφανίζεται συνήθως (αν και σίγουρα όχι πάντα) σε ένα απόσπασμα SERP μαζί με έναν τίτλο και μια διεύθυνση URL σελίδας.

Για παράδειγμα, αυτή είναι η μετα-περιγραφή για αυτό το άρθρο:

<meta name = “description” content = “Ορισμένες ετικέτες είναι ζωτικής σημασίας για το SEO. Άλλες έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στην κατάταξη. Εδώ είναι κάθε τύπος μετα-ετικέτας που πρέπει να γνωρίζετε. Ο σκοπός μιας μετα-περιγραφής είναι να αντικατοπτρίζει την ουσία του μια σελίδα, αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες και περιβάλλον. “/>

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ίδια η μετα-περιγραφή δεν αποτελεί παράγοντα κατάταξης.

Αλλά για όποιον προσπαθεί να αυξήσει τα κλικ και να βελτιστοποιήσει τα SERPs της επωνυμίας του, είναι μια μοναδική ευκαιρία.

  • Η περιγραφή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος ενός αποσπάσματος SERP και καλεί τους ερευνητές να κάνουν κλικ στον ιστότοπό σας, υπόσχοντας μια σαφή και ολοκληρωμένη λύση στο ερώτημά τους.
  • Η περιγραφή επηρεάζει τον αριθμό των κλικ που λαμβάνετε και μπορεί επίσης να βελτιώσει το CTR και να μειώσει ταποσοστά εγκατάλειψης, εάν το περιεχόμενο των σελίδων ικανοποιεί πράγματι τις υποσχέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιγραφή πρέπει να είναι τόσο ρεαλιστική όσο προσκαλεί και αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο.
  • Εάν η περιγραφή σας περιέχει τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιεί ένας ερευνητής στο ερώτημά του, θα εμφανίζονται με έντονους χαρακτήρες στο SERP . Αυτό συμβάλλει πολύ σε να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε και να ενημερώσετε τον ερευνητή τι ακριβώς θα βρει στη σελίδα σας.

Δεν υπάρχει τρόπος να τοποθετήσετε κάθε λέξη-κλειδί για την οποία θέλετε να κατατάξετε στη μετα-περιγραφή και δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για αυτό – αντ ‘αυτού, γράψτε μερικές συνεκτικές προτάσεις που περιγράφουν ότι μιλάμε για την ουσία της σελίδας σας, με ορισμένες λέξεις-κλειδιά.

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε τι να γράψετε στη μετα-περιγραφή σας, αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το συγκεκριμένο θέμα σας τώρα, είναι να κάνετε κάποια έρευνα για τον ανταγωνισμό.

Δείτε πώς ο κορυφαίος διαγωνισμός σας συμπληρώνει τις δικές του περιγραφές για να αποκτήσετε μια αίσθηση για τις καλύτερες περιπτώσεις χρήσης σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Βέλτιστες πρακτικές

  • Δώστε σε κάθε σελίδα μια μοναδική μετα-περιγραφή που αντικατοπτρίζει με σαφήνεια την αξία που έχει η σελίδα.
  • Τα αποσπάσματα της Google συνήθως έχουν περίπου 150-160 χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένων των κενών).
  • Συμπεριλάβετε τις πιο σημαντικές λέξεις-κλειδιά σας, ώστε να μπορούν να επισημανθούν στο πραγματικό SERP, αλλά προσέξτε να αποφύγετε το γέμισμα των λέξεων-κλειδιών, μην κάνετε την περιγραφή σας μόνο έναν συνδυασμό λέξεων-κλειδιών που στοχεύετε.
  • Προαιρετικά, χρησιμοποιήστε μια εντυπωσιακή παρότρυνση για δράση, μια μοναδική πρόταση που προσφέρετε ή πρόσθετες συμβουλές για το τι να περιμένετε – κατασκευές «Μάθετε», «Αγορά» κ.λπ.

Μετα-Συμβουλή

Η μετα-περιγραφή δεν πρέπει να είναι μόνο μία ή δύο προτάσεις.

Θα πρέπει επίσης να προσθέσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη σελίδα που η μηχανή αναζήτησης θα αναλύσει για ένα πιο συγκεκριμένο SERP.

Μερικά παραδείγματα:

  • Για ένα συγγραφικό άρθρο, μπορείτε να προσθέσετε την ημερομηνία δημοσίευσης, το όνομα του συγγραφέα κ.λπ.
  • Για μια σελίδα προϊόντος ηλεκτρονικού καταστήματος, μπορείτε να βάλετε την τιμή του αντικειμένου ή την μάρκα του.
  1. Ετικέτες επικεφαλίδας (H1-H6)

Οι ετικέτες επικεφαλίδας είναι ετικέτες HTML που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό επικεφαλίδων και διακρίσεων στο περιεχόμενό σας από άλλους τύπους κειμένου (π.χ. κείμενο παραγράφου).

Η χρήση των ετικετών επικεφαλίδων αυτές τις μέρες αποτελεί πηγή συζητήσεων.

Ενώ οι ετικέτες H2-H6 θεωρούνται ότι δεν είναι τόσο σημαντικές για τις μηχανές αναζήτησης, η σωστή χρήση της ετικέτας H1 έχει τονιστεί σε πάρα πολλές μελέτες.

Ταυτόχρονα, ο Mueller συνεχίζει να μας λέει ότι οι επικεφαλίδες δεν είναι καθόλου παράγοντες κατάταξης, και σίγουρα όχι με την έννοια της «ιεραρχίας» – η ετικέτα H1 δεν είναι πιο σημαντική από την H2, η οποία δεν είναι πιο σημαντική από την H3, και ούτω καθεξής .

Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε αντ ‘αυτού είναι ότι οι επικεφαλίδες είναι ζωτικής σημασίας για την οργάνωση κειμένου και περιεχομένου και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Η χρήση των ετικετών επικεφαλίδας προσθέτει σίγουρα στην αρχιτεκτονική του περιεχομένου.

  • Για τις μηχανές αναζήτησης, είναι πιο εύκολο να διαβάσουν και να κατανοήσουν το καλά οργανωμένο περιεχόμενο παρά να ανιχνεύσουν διαρθρωτικά ζητήματα.
  • Για τους χρήστες, οι επικεφαλίδες μοιάζουν με άγκυρες σε έναν τοίχο κειμένου, πλοηγώντας τους στη σελίδα και διευκολύνοντας την ανάγνωση.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τη σημασία της προσεκτικής βελτιστοποίησης, όπου μικρές λεπτομέρειες συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα SEO και φιλική προς τον χρήστη και μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση κατάταξης.

Βέλτιστες πρακτικές

  • Διατηρήστε τις επικεφαλίδες σας σχετικές με το κομμάτι του κειμένου που περιγράφουν.Ακριβώς επειδή δεν αποτελούν παράγοντα κατάταξης, δεν σημαίνει ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν τις λαμβάνουν υπόψη.
  • Πάντα έχετε τις επικεφαλίδες σας να αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο του κειμένου στο οποίο τοποθετούνται.Αποφύγετε τις επικεφαλίδες όπως «Κεφάλαιο 1… Κεφάλαιο 2… Κεφάλαιο 3…».
  • Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά τις ετικέτες και τις λέξεις-κλειδιά σε αυτές.Διατηρήστε το αναγνώσιμο για τους χρήστες.

Πρέπει η ετικέτα τίτλου και το H1 να ταιριάζουν;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Google, σας ενθαρρύνουμε να αντιστοιχίσετε τον τίτλο της σελίδας σας και το H1, αλλάζοντας ελαφρώς την σειρά.

Αν λοιπόν προσπαθείτε να βρείτε το τέλειο H1, απλώς χρησιμοποιήστε ξανά τον τίτλο σας.

  1. Χαρακτηριστικά Alt Image

Το χαρακτηριστικό image alt προστίθεται σε μια ετικέτα εικόνας για να περιγράψει τα περιεχόμενά της.

Τα χαρακτηριστικά Alt είναι σημαντικά όσον αφορά τη βελτιστοποίηση στη σελίδα για δύο λόγους:

  • Το κείμενο Alt εμφανίζεται στους επισκέπτες εάν δεν μπορεί να φορτωθεί κάποια συγκεκριμένη εικόνα (ή εάν οι εικόνες είναι απενεργοποιημένες).
  • Τα χαρακτηριστικά Alt παρέχουν περιεχόμενο, επειδή οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να «δουν» εικόνες.

Για  ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου , οι εικόνες έχουν συχνά σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο αλληλεπίδρασης ενός επισκέπτη με μια σελίδα.

Βοηθώντας τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τι είναι οι εικόνες και πώς συμβαδίζουν με το υπόλοιπο περιεχόμενο μπορεί να τους βοηθήσουν να εξυπηρετήσουν μια σελίδα για κατάλληλα ερωτήματα αναζήτησης.

Μια μελετημένη περιγραφή alt εικόνας, σύμφωνα με τον Mueller, είναι επίσης ζωτικής σημασίας αν θέλετε να καταταχθείτε στις αναζητήσεις Εικόνων του Google.

Θυμηθείτε, ωστόσο, τη σημασία της συνάφειας: δεν είναι μόνο το κείμενο alt, οι τίτλοι και οι υπότιτλοι που πρέπει να σχετίζονται με την εικόνα, αλλά και η ίδια η εικόνα πρέπει να τοποθετηθεί στο κατάλληλο σχετικό πλαίσιο, επίσης.

Βέλτιστες πρακτικές

  • Κάντε το καλύτερο δυνατό για ναβελτιστοποιήσετε τις πιο εμφανείς εικόνες (εικόνες προϊόντων, γραφήματα ή εικόνες εκπαίδευσης), εικόνες που είναι πιθανό να αναζητηθούν στην αναζήτηση εικόνων Google.
  • Προσθέστε εναλλακτικό κείμενο σε σελίδες όπου δεν υπάρχει υπερβολικό περιεχόμενο εκτός από τις εικόνες.
  • Διατηρήστε το κείμενο alt σαφές και αρκετά περιγραφικό, χρησιμοποιήστε τις λέξεις-κλειδιά σας λογικά και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν φυσικά σε ολόκληρο τον καμβά του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας.
  1. Χαρακτηριστικά Nofollow

Οι εξωτερικοί / εξερχόμενοι σύνδεσμοι είναι οι σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα σας που οδηγούν σε άλλα website.

Φυσικά, αυτά χρησιμοποιούνται για να αναφέρονται σε αποδεδειγμένες πηγές, να κατευθύνουν τους ανθρώπους προς άλλους χρήσιμους πόρους ή να αναφέρουν έναν σχετικό ιστότοπο για κάποιο άλλο λόγο.

Αυτοί οι σύνδεσμοι έχουν μεγάλη σημασία για το SEO: μπορούν να κάνουν το περιεχόμενό σας να μοιάζει με ένα σημαντικό ολοκληρωμένο κομμάτι που υποστηρίζεται από αξιόπιστες πηγές ή να μοιάζει με έναν άχρηστο σύνδεσμο με όχι τόσο πολύτιμο περιεχόμενο.

Η Google είναι γνωστή για την έντονη αντιπάθειά της σε οποιαδήποτε χειραγωγική τακτική linking, η οποία μπορεί να προκαλέσει ποινή.

Εκτός από αυτό, στην εποχή του semantic search, η Google μπορεί να αντιμετωπίσει τις πηγές που αναφέρετε ως βάση, για να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενο στη σελίδα σας.

Και για τους δύο αυτούς λόγους, σίγουρα αξίζει να προσέξετε πού συνδέεστε και με ποιο τρόπο.

Από προεπιλογή, ακολουθούνται όλοι οι υπερσύνδεσμοι, και όταν τοποθετείτε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπό σας, βασικά “ρίχνετε μια ψήφο εμπιστοσύνης” στη συνδεδεμένη σελίδα.

Όταν προσθέτετε ένα χαρακτηριστικό nofollow σε έναν σύνδεσμο, δίνει εντολή στα bots των μηχανών αναζήτησης να μην ακολουθήσουν τον σύνδεσμο (και να μην μεταβιβάσουν κανένα link equity).

Διατηρώντας το SEO σας τακτοποιημένο, θα διατηρούσατε μια υγιή ισορροπία μεταξύ των link που ακολουθούνται και των nofollowed στις ιστοσελίδες σας. Προσπαθήστε να ορίζετε τα ακόλουθα είδη συνδέσμων σαν nofollow:

  • Σύνδεσμοι προς τυχόν πόρους που με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν να θεωρηθούν ως “μη αξιόπιστο περιεχόμενο”.
  • Τυχόν πληρωμένοι ή χορηγικοί σύνδεσμοι.
  • Σύνδεσμοι από σχόλια ή άλλα είδη περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες και δεν είναι στον απόλυτο έλεγχο σας.
  • Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι τύπου “Log in” και “Register” οι οποίοι απλά καταναλώνουν χρόνο από τα robots που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας και έχουν περιορισμένο χρόνο scanning κάθε website που επισκέπτονται.
  1. Μετα-ετικέτα Robots

Μια μετα-ετικέτα σε επίπεδο ιστοσελίδας με το χαρακτηριστικό content = “noindex” δίνει εντολές στις μηχανές αναζήτησης να μην ευρετηριάσουν οποιαδήποτε σελίδα.

Ένα χαρακτηριστικό nofollow καθοδηγεί να μην ακολουθήσετε συνδέσμους σε αυτήν τη σελίδα.

Αν και αυτές οι ετικέτες δεν συσχετίζονται άμεσα με την κατάταξη, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν κάποια επίδραση στον τρόπο εμφάνισης του ιστότοπού σας στα μάτια των μηχανών αναζήτησης συνολικά.

Για παράδειγμα, η Google αντιπαθεί πολύ το περιεχόμενο που δεν έχει κάποια αξία (thin content).

Μπορεί να μην το έχετε δημιουργήσει σκόπιμα, αλλά τυχαίνει να έχετε μερικές σελίδες με μικρή αξία για τους χρήστες, αλλά είναι απαραίτητο να τις έχετε στον ιστότοπο για κάποιο λόγο.

Μπορεί επίσης να έχετε “πρόχειρα” ή σελίδες κράτησης θέσης που πρέπει να δημοσιεύσετε, ενώ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ή βελτιστοποιηθεί στην καλύτερη δυνατή έκδοση τους.

Πιθανότατα δεν θέλετε να ληφθούν υπόψη τέτοιες σελίδες κατά την αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας της ιστοσελίδας σας.

Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε ορισμένες σελίδες να παραμένουν εκτός SERPs, καθώς διαθέτουν κάποιο είδος ειδικής συμφωνίας που υποτίθεται ότι είναι προσβάσιμο μόνο από έναν απευθείας σύνδεσμο (π.χ. από ένα ενημερωτικό δελτίο).

Τέλος, εάν έχετε μια επιλογή αναζήτησης σε όλον τον ιστότοπο, η Google συνιστά να κλείσετε προσαρμοσμένες σελίδες αποτελεσμάτων, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν επ ‘αόριστον και να σπαταλήσουν τους πόρους του bot σε μηδενικό μοναδικό περιεχόμενο.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, οι ετικέτες noindex και nofollow έχουν μεγάλη βοήθεια, καθώς σας δίνουν συγκεκριμένο έλεγχο στον ιστότοπό σας.

Βέλτιστες πρακτικές

  • Κλείστε περιττές / ημιτελείς σελίδες με λεπτό περιεχόμενο που έχουν μικρή αξία και δεν έχετε πρόθεση να εμφανιστούν στα SERPs.
  • Κλείστε σελίδες που σπαταλούν αδικαιολόγητα τον περιορισμένο χρόνο που έχουν τα robot για το σκανάρισμα κάθε ιστοσελίδας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν περιορίζετε κατά λάθος σημαντικές σελίδες από την ευρετηρίαση.
  1. rel = “canonicalLink Tag

Η ετικέτα συνδέσμου rel = “canonical” είναι ένας τρόπος να πείτε στις μηχανές αναζήτησης ποια έκδοση μιας ιστοσελίδας θεωρείτε την κύρια και θέλετε να ευρετηριαστεί από τις μηχανές αναζήτησης.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου η ίδια σελίδα είναι διαθέσιμη σε πολλές διαφορετικές διευθύνσεις URL ή πολλές διαφορετικές σελίδες έχουν πολύ παρόμοιο περιεχόμενο που καλύπτει το ίδιο θέμα.

Το εσωτερικό αντίγραφο του περιεχομένου δεν αντιμετωπίζεται τόσο αυστηρά όσο το αντιγραμμένο περιεχόμενο, καθώς συνήθως δεν υπάρχει πρόθεση χειραγώγησης πίσω από αυτό.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει πηγή σύγχυσης για τις μηχανές αναζήτησης: εκτός αν υποδείξετε με ποια διεύθυνση URL προτιμάτε να ταξινομήσετε, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να την επιλέξουν αυθαίρετα για εσάς.

Η επιλεγμένη διεύθυνση URL ανιχνεύεται πιο συχνά, ενώ οι άλλες μένουν πίσω.

Μπορείτε να δείτε ότι ενώ δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος ποινής, μια τέτοια κατάσταση δεν είναι βέλτιστη.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η κανονικοποίηση (canonical) μιας σελίδας διευκολύνει την παρακολούθηση των στατιστικών απόδοσης που σχετίζονται με το περιεχόμενο.

Ο Mueller αναφέρει επίσης ότι η χρήση ενός rel = canonical για διπλό περιεχόμενο βοηθά την Google να ενοποιήσει όλες τις προσπάθειές σας και να μεταδώσει τα σήματα συνδέσμου από όλες τις εκδόσεις της σελίδας στην προτιμώμενη.

Εκεί η χρήση της κανονικής ετικέτας μπορεί να σας βοηθήσει να κατευθύνετε την προσπάθεια SEO προς μία κατεύθυνση και να μην διασπαρθεί σε διάφορα url που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο.

Βέλτιστες πρακτικές SEO

  • Σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο στο ίδιο θέμα.
  • Διπλότυπες σελίδες διαθέσιμες σε πολλές διευθύνσεις URL.
  • Εκδόσεις της ίδιας σελίδας με αναγνωριστικά περιόδου σύνδεσης ή άλλες παραμέτρους διευθύνσεων URL που δεν επηρεάζουν το περιεχόμενο.
  • Χρησιμοποιήστε προσεκτικά την canonical ετικέτα για σχεδόν διπλότυπες σελίδες: εάν οι δύο σελίδες που συνδέονται με μια canonical ετικέτα διαφέρουν πάρα πολύ στο περιεχόμενο, η μηχανή αναζήτησης απλώς θα αγνοήσει την ετικέτα.
  1. Schema Markup

Το Schema Markup είναι μια συγκεκριμένη τεχνική οργάνωσης των δεδομένων σε κάθε ιστοσελίδα σας με τρόπο που αναγνωρίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.

Είναι ένα εξαιρετικό τεχνικό χαρακτηριστικό που μπορείτε να εφαρμόσετε γιατί είναι πραγματικό win-win.

Έχοντας σήμανση δομημένου σχήματος:

  • Έχετε μεγάλη ώθηση στο UX σας.
  • Έχετε τεράστια αξία SEO.

Ένας «σημασιολογικός ιστός» είναι ένας «σημαντικός ιστός», όπου η εστίαση μετατοπίζεται από στιγμιότυπα λέξεων-κλειδιών και back links μόνο σε έννοιες πίσω από αυτές και σχέσεις μεταξύ αυτών των εννοιών.

Η σήμανση δομημένων δεδομένων είναι ακριβώς αυτό που βοηθά τις μηχανές αναζήτησης όχι μόνο να διαβάσουν το περιεχόμενο αλλά και να κατανοήσουν τι σχετίζονται με συγκεκριμένες λέξεις.

Τα  SERP έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που ίσως να μην χρειάζεται καν να κάνετε κλικ στα αποτελέσματα για να λάβετε απάντηση στο ερώτημά σας.

Αλλά αν πρόκειται να κάνετε κλικ, ένα πλούσιο απόσπασμα – με ωραία εικόνα, βαθμολογία 5 αστέρων, καθορισμένο εύρος τιμών, κατάσταση μετοχής, ώρες λειτουργίας ή ό, τι είναι χρήσιμο – είναι πολύ πιθανό να προσελκύσει και να προσελκύσει περισσότερα κλικ παρά ένα απλό κείμενο.

Βέλτιστες πρακτικές SEO

  • Μελετήστε τα διαθέσιμα σχήματα στο schema.org .
  • Δημιουργήστε έναν χάρτη των πιο σημαντικών σελίδων σας και αποφασίστε για τις έννοιες που σχετίζονται με κάθε μία.
  • Εφαρμόστε προσεκτικά τη σήμανση (χρησιμοποιώνταςΒοήθεια σήμανσης δομημένων δεδομένων, εάν χρειάζεται).
  • Ελέγξτε διεξοδικά τη σήμανση για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι παραπλανητική ή δεν προστίθεται ακατάλληλα.
  1. Μετα-ετικέτες Social Media

Το Open Graph εισήχθη αρχικά από το Facebook για να σας επιτρέψει να ελέγχετε πώς θα φαίνεται μια σελίδα όταν δημοσιοποιείται σε κοινωνικά μέσα.

Τώρα αναγνωρίζεται και από το LinkedIn.

Οι κάρτες Twitter προσφέρουν παρόμοιες βελτιώσεις, αλλά είναι αποκλειστικές για το Twitter.

Ακολουθούν οι κύριες ετικέτες Open Graph:

  • og: title– εδώ βάζετε τον τίτλο στον οποίο θέλετε να εμφανίζεται όταν είναι συνδεδεμένη η σελίδα σας.
  • og: url– η διεύθυνση URL της σελίδας σας.
  • og: περιγραφή– η περιγραφή της σελίδας σας. Να θυμάστε ότι το Facebook θα εμφανίσει μόνο περίπου 300 χαρακτήρες περιγραφής.
  • og: image– εδώ μπορείτε να βάλετε τη διεύθυνση URL μιας εικόνας στην οποία θέλετε να εμφανίζεται όταν είναι συνδεδεμένη η σελίδα σας.

Χρησιμοποιήστε τις συγκεκριμένες μετα-ετικέτες κοινωνικών μέσων για να βελτιώσετε την εμφάνιση των συνδέσμων σας.

Δεν επηρεάζει την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης, ωστόσο διαμορφώνοντας τον τρόπο εμφάνισης των συνδέσμων προς τις σελίδες σας, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις μετρήσεις CTR και UX.

  1. Μετα-ετικέτα Viewport

Η μετα-ετικέτα Viewport σάς επιτρέπει να διαμορφώσετε τον τρόπο κλιμάκωσης και εμφάνισης μιας σελίδας σε οποιαδήποτε συσκευή.

Συνήθως, η ετικέτα και η τιμή θα φαίνονται ως εξής:

<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1″/>

Όπου το “width=device-width” θα κάνει τη σελίδα να ταιριάζει με το πλάτος της οθόνης σε εικονοστοιχεία ανεξάρτητα από τη συσκευή και η “initial scale=1” θα δημιουργήσει μια σχέση 1: 1 μεταξύ εικονοστοιχείων CSS και εικονοστοιχείων ανεξάρτητης συσκευής, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό της οθόνης .

Αυτή η ετικέτα είναι απαραίτητη για προσθήκη, αλλά ένα στιγμιότυπο οθόνης από την Google αρκεί για να δείξει τη διαφορά που κάνει:

Η μετα-ετικέτα του Viewport δεν έχει καμία σχέση με την κατάταξη απευθείας, αλλά έχει έναν τόνο που έχει να κάνει με την εμπειρία του χρήστη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των συσκευών που χρησιμοποιούνται σήμερα και την αξιοσημείωτη μετάβαση στην περιήγηση σε κινητά.

Όπως με πολλές από τις ετικέτες και τις τροποποιήσεις που έχουμε συζητήσει σε αυτό το άρθρο, η φροντίδα της μετα-ετικέτας viewport θα είναι κάτι που εκτιμούν οι χρήστες σας.

Εάν το αγνοήσετε αυτό, το CTR και το ποσοστό εγκατάλειψης ενδέχεται να υποφέρει.

 

Οι παραπάνω οδηγίες μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλο ποσοστό από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων, με την κατάλληλη καθοδήγηση. Κάποιες από αυτές (όπως η εφαρμογή schema, η ετικέτα viewport και η ετικέτα canonical) είναι ποιο τεχνικές και χρειάζεστε την βοήθεια της εταιρείας που σας κατασκεύασε την ιστοσελίδα ή μια αντίστοιχη με σχετικές γνώσεις για να τα εφαρμόσει.

TOP

Inquiry