Ποσοστό ή ποσό;

Κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop

Στον αγώνα προσέλκυσης των επισκεπτών ενός e-shop πολλά μπορούν να γίνουν και να εφαρμοστούν. CTA, banner προσφορών, count time προσφορών, ποσοστά έκπτωσης… και θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα, αλλά ας μείνουμε στο τελευταίο.

Πιστεύετε ότι η επι τις εκατό έκπτωση (%) παίζει ρόλο στην προσέλκυση αγοραστών; Πριν απαντήσετε αναρωτηθείτε το εξής.

Πόσες φορές ακούσατε (ή είπατε και εσείς οι ίδιοι), ειδικά σε περιόδους μαζικών εκπτώσεων, «Αν η έκπτωση δεν είναι 50% δεν αγοράζω»!

Οι αριθμοί, και κατ’ επέκταση τα μαθηματικά, είναι ένας τέλειος, αλλά συνάμα απόλυτα λογικός, τρόπος να πει κάποιος ψέματα ή για να μην ακουστούμε τόσο αυστηροί… να πει κάποιος την μισή αλήθεια ή την αλήθεια που θέλει!!!

Όταν κατασκευάζετε ένα e-shop, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που συναντούμε είναι το ποσοστό έκπτωσης (αν υπάρχει) στον κατάλογο μιας κατηγορίας αλλά και μέσα στην ξεχωριστή σελίδα του προιόντος.

Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως αν το ποσοστό αποτελεί πανάκεια και μονόδρομο στην εμφάνιση των προιόντων;

Θα απαντήσουν μερικοί ότι δεν είναι πανάκεια γιατί υπάρχει και περίπτωση αντί του ποσοστού της έκπτωσης να εμφανίζεται το συνολικό ποσό της ωφέλειας από την έκπτωση (πχ αρχική τιμή 100, εκπτωτική τιμή 80 άρα κέρδος 20 ευρώ).

Σωστό και όντως μπορεί να υπάρξει αυτό αλλά τι από τα 2 θα επιλεγεί για να εμφανίζεται;

Η εύκολη ίσως απάντηση είναι «και τα 2» αλλά κάπου εδώ σταματούν και οι ερωταπαντήσεις επιφανειακού ενδιαφέροντος!

Η κατασκευή ενός e-shop είναι μια πολυδαίδαλη και πολυπαραγοντική εργασία που δεν πρέπει να απαντάει σε ερωτήματα με ελαφρά τη καρδία και επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο. Η οπτική επικοινωνία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι τρομερά σημαντική και η πάκτωση με πληροφορίες δεν αποτελεί ποτέ καλή λύση.

Το να επιλέξουμε να εμφανίζουμε και το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικά ωφελούμενο ποσό συν ενδεχομένος και ένα ετικετάκι με το αν είναι καινούργιο το προιον συν ένα άλλο ετικετάκι που αφορά τα δωρεάν μεταφορικά συν μια περιοχή που θα μετράει ανάποδα για την ισχύ της προσφοράς θα γεμίσει το (ούτως ή άλλως) μικρό παράθυρο του κάθε προιόντος στην εμφάνιση κατηγορίας με τρομερά πολλές πληροφορίες ΕΠΙ τον αριθμό των προιόντων που επιλέγουμε να εμφανίσουμε ανα σελίδα οπότε καταλήγουμε σε τραγελαφικά αποτελέσματα να εμφανίζουμε σε κάθε page κατηγορίας (αν πούμε ότι εμφανίζουμε 12 προιόντα την κάθε φορά) 12 ετικετάκια με ποσοστά, 12 ετικετάκια με τιμές, 12 ετικετάκια με προσφορές και πάει λέγοντας, εμφανίζοντας τελικό αποτέλεσμα τσίρου και όχι e-shop.

Όπως έχουμε ξαναπεί, αδιέξοδα δεν υπάρχουν αρκεί να καταλήξετε στην πιο σωστή επιλογή συνεργάτη για την μελάτη και τελικά την κατασκευή του e-shop σας. Για να αποφασίσουμε τι θα εμφανίσουμε κάθε φορά θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα παρακάτω:

  • Υπάρχουν όντως εκπτώσεις στο eshop;
  • Αν υπάρχουν εκπτώσεις, είναι αυτές ικανές να προσελκύσουν τους επισκέπτες;
  • Οι επισκέπτες/αγοραστές μας, πόσα ξοδεύουν κατά μέσο όρο στις αγορές τους στο e-shop;

 

Αφού απαντηθούν γρήγορα τα παραπάνω, με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι τα παρακάτω θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών αγορών, ανεξαρτήτου είδους.

  • Αν το ποσοστό έκπτωσης είναι μικρό και κατά συνέπεια το ωφελούμενο ποσό είναι μικρό, τότε η απλή αναγραφή της αρχικής τιμής (ίσως διαγραμμένης) και της εκπτωτικής τιμής, αρκούν και με το παραπάνω (και ίσως να μην πρέπει να υπάρχει καν έκπτωση).
  • Αν η έκπτωση είναι υπαρκτή και συμφέρουσα τότε αναγράφουμε είτε το ποσοστό έκπτωσης (αν η έκπτωση είναι σχετικά μικρή) είτε το όφελος αν ή έκπτωση είναι σχετικά μεγάλη.

 

Αν μπερδευτήκατε θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

  1. Προιόν με αρχική τιμή 100 ευρώ έχει έκπτωση 2%, δηλαδή τελική τιμή 98 ευρώ. Θα σας άρεσε να δείτε ποσοστό έκπτωσης και ωφελούμενο ποσό σαν αναφορά στην περιοχή του προιόντος; Μάλλον όχι, μιας και η έκπτωση είναι ισχνή και ίσως να μην χρειάζεται να υπάρχει καν.

Αν το προιόν όμως κοστίζει 2000 ευρώ και έχει 2% έκπτωση, μπορεί το ποσοστό να παραμένει μικρό, το ωφελούμενο ποσό όμως είναι 40 ευρώ που ναι μεν είναι και αυτό μικρό μπροστά στην αρχική τιμή αλλά οπτικά και επικοινωνιακά το νούμερο 40 είναι πιο δελεαστικό από το 2!

  1. Προιόν με αρχική τιμή 100 ευρώ έχει σημαντική έκπτωση 40%. Σε αυτή την περίπτωση αναρωτιέστε τι θα πρέπει να αναγραφεί μιας και το 40 (της έκπτωσης) και το 40 (της ωφέλειας) είναι ακριβώς το ίδιο και κάνει το ίδιο γκέλ οπτικά.
    Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν υπεισέρχεται η γνώση των πελατών του κάθε e-shop και των καταναλωτικών τους συνηθειών (με πρώτη και σημαντικότερη το ποσό που ξοδεύουν σε κάθε αγορά τους).

Για κάθε e-shop υπάρχει ένα κρίσιμο ποσό (διαφορετικό για κάθε eshop) πάνω από το οποίο είναι προτιμότερο να εμφανίζεται το συνολικό όφελος σε ευρώ και κάτω από το οποίο είναι προτιμότερο να εμφανίζεται το ποσοστό της έκπτωσης.
Δεν υπάρχει χρυσή τομή, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά η πιο σωστή αντιμετώπιση του ερωτήματος «τι εμφανίζω ποσοστό ή ποσό;» είναι «εμφανίζω ή το ένα ή το άλλο ανάλογα με ένα σημείο αναφοράς».

Μπορεί το σημείο αναφοράς να είναι τα 50 ευρώ.
Δηλαδή για συνολικό όφελος πάνω από 50 ευρώ εμφανίζουμε το συνολικό ποσό που ωφελείται ο αγοραστής ενώ για συνολικό όφελος κάτω από 50 ευρώ εμφανίζουμε το ποσοστό έκπτωσης του προιόντος.
Προφανώς τα 50 ευρώ που αναφέρθηκαν είναι εντελώς παραδειγματικά και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Η ουσία είναι ότι πριν αποφασίσετε να κατασκευάσετε ένα e-shop μην βασιστείτε ούτε σε πεπατημένες ούτε σε αυθαίρετες εφαρμογές. Επιλέξτε συνεργάτη που θα σας εξηγήσει και θα σας προτείνει εφαρμογές προς όφελος σας και όχι να σας δώσει έτοιμη μασημένη τροφή.

Η κατασκευή ενός e-shop δεν είναι ΠΟΤΕ μια απλή υπόθεση!!!

TOP

Inquiry